Puolivampyyri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Puolivampyyri eli Dhampiri (engl. dhampir) on kirjallisuudessa, mytologiassa, populaarikulttuurissa yms. esiintyvä vampyyrin (usein miespuolisen) ja ihmisen (usein naisen) jälkeläinen, mutta joidenkin versioiden mukaan puolivampyyriksi voi päätyä muutenkin.

Vanhan Transilvanialaisen tarun mukaan Dhampir-niminen vampyyrin poika oli ainoa, joka pystyi näkemään, tai tappamaan näkymättömiä vampyyreita.

Puolivampyyrit populaarikulttuurissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolivampyyri vampyyrinmetsästäjänä on suosittu teema populaarikulttuurissa, esimerkkinä Marvel Comicsin sarjakuvahahmo Blade (Bladen asema puolivampyyrina tosin on kiistelty, sillä hänen isänsä ei ollut vampyyri, vaan Bladen äitiä puri vampyyri Bladen ollessa vielä kohdussa, ja näin Bladesta tuli immuuni vampyyriksi muuttumiselle, mutta myöhemmin hän sai vampyyrien kykyjä itselleen, kun Michael Morbius puri häntä).

Puolivampyyreilla on yleensä joitain vampyyrimaisia kykyjä, kuten voima, nopeus ja refleksit, mutta he ovat usein immuuneja vampyyrien heikkouksille (kuten auringonvalo ja krusifiksit). Toisaalta puolivampyyrit ovat yleensä kuolevaisia.

Tunnettuja puolivampyyreja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]