Veli-Matti Karén

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Veli-Matti Karén
Henkilötiedot
Syntynyt22. maaliskuuta 1967 (ikä 54)
Kuivaniemi
Ammatti näyttelijä, laulaja, ohjaaja
Näyttelijä
Aktiivisena 1998–
Merkittävät roolit Olavi
(Pesärikko)
Higgins
(My Fair Lady)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Veli-Matti Karén (s. 22. maaliskuuta 1967 Kuivaniemi) on suomalainen näyttelijä, laulaja ja ohjaaja.

Veli-Matti Karén valmistui Oulun yliopistosta luokanopettajaksi vuonna 1991. Hän toimi jo opiskeluaikanaan avustajana Oulun kaupunginteatterin musiikkiproduktioissa ja kiinnostus esiintymistä kohtaan johti opintoihin Teatterikorkeakoulussa, josta hän valmistui vuonna 1998.

Karén on toiminut Kouvolan Teatterissa näyttelijänä vuodesta 2000. Hän on näyttellyt MTV3:n sarjassa Hyvät neuvot kalliit ja toiminut ääninäyttelijänä elokuvissa Veljeni Leijonamieli sekä Viiru ja Pesonen. Vuonna 2011 hän näytteli elokuvassa Yhtä kyytiä. Hän on esiintynyt monissa radio- ja televisiomainoksissa. Vuonna 2017 hän esitti miespääosaa Mikko Roihan ohjaamassa valtakunnallisessa teattereiden yhteistyötuotannossa nimeltään Pesärikko. Karén on tehnyt ohjauksia Kouvolan seudun kesäteattereiden lisäksi Lauluyhtye OTTO:lle ja Sysmän suvisoiton osana toimivalle Lasten suvisoitto-leirille. Kaudella 2018-2019 Kouvolan Teatterissa esitettiin hänen ohjauksensa kauhunäytelmästä Mustapukuinen nainen. Kyseessä oli hänen ensimmäinen ammattiteatterille tehty ohjaus.[1] Hän keikkailee juontajana sekä esittää ja kouluttaa improvisaatiota.

Karén sävelsi Jukka Itkosen Taikuri Into Kiemura -runokirjastasta 12 runoa lauluiksi, jotka julkaistiin Into Kiemura ja muita ammattilaislauluja tasatunnein -levyllä vuonna 2014. Laulut on sovittanut Iikka Kahri. Levy oli Emma-gaalassa ehdokkaana vuoden lastenlevyksi vuonna 2015.[2] Muita hänen tunnustettuja sävellyksiään ovat muun muassa Tyttö laivasta (Kotkan Meripäivien paras kantaesitys), Suuret lahjat (finaalipaikka J. H. Erkko-laulukilpailussa) ja Rosvojenkka (2. sija dekkarilaulukilpailussa). Vuoden 2019 maaliskuussa julkaistiin Karénin Anna-Leena Härkösen runoihin säveltämistä lauluista koostettu laulukirja Oot kaikki mulle. Karén keikkailee laulajana.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Elokuva Rooli
2011 Yhtä kyytiä Viki
2012 Kakara-lyhytelokuva klinikkatyöntekijä

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Sarja Rooli
1997 Näin on Marjatta laulaja
1999 Hyvät neuvot kalliit
2006 Reissuvihko juontaja

Dubbaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit ovat omassa luettelossaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]