Viiru ja Pesonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viiru ja Pesonen (ruots. Pettson och Findus) on kirjailija Sven Nordqvistin luoma lastenkirjoissa esiintyvä parivaljakko. Pesonen on vanhahko perheetön mies, joka asuu Viiru-kissansa ja kanojensa kanssa maaseudulla. Hahmoista on myös luotu piirroselokuvia, tietokonepelejä, Viiru ja Pesonen -sarjakuvalehti sekä muita oheistuotteita.

Vuonna 2009 sarjan ensimmäinen kirja Viirun syntymäpäivät pääsi mukaan teokseen Tusen svenska klassiker, johon koottiin tuhat Ruotsissa julkaistujen kirjojen, elokuvien, äänilevyjen ja tv-ohjelmien klassikkoa.[1] Sarjassa esiintyy myös Viirun ja Pesosen naapuri Kosonen. Hän kilpailee usein Pesosen kanssa.

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokonepelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viiru ja Pesonen nikkarinverstaassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viiru ja Pesonen nikkarinverstaassa on peli jossa pelataan erilaisia pelejä Pesosen verstaassa löytääkseen paloja aarrekarttaan joka paljastaa aarteen olinpaikan.

Peli on ensimmäinen Viiru ja Pesonen peli ja se on vuodelta 1999.

Viirun ja Pesosen joulukalenteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viirun ja Pesosen joulukalenteri on peli, jossa jokaiselle joulukuun päivälle on luukku joka sisältää pelin. Jos peliä pelaa joulukuussa, voit pelata vain sen päivän- tai aiempien päivien luukkuja. Jos ei ole joulukuu, voit pelata kaikkia luukkuja.

Peli on toinen Viiru ja Pesonen peli ja se on vuodelta 1999.

Viiru ja Pesonen puutarhassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viiru ja Pesonen puutarhassa on peli jossa Viirun täytyy etsiä Puutarhuri maan alta hoitamaan Pesosen ja hänen puutarhaansa. Puutarhassa on pelejä, joita voi pelata ja joista voi voittaa siemeniä kasveihin, sekä työkäluja puutarhan hoitoon. Siemenistä voi myös kasvattaa omia kasveja puutarhaan ja hoitaa niitä työkaluilla. Kun kaikki pelit on pelattu, kantarellihattuinen mukla antaa vihjeitä, kuinka päästä maan alle. Maan alla alkaa seikkailu, jossa etsitään erilaisia esineitä ja asioita, joita annetaan vastaan tuleville muklille. Aina kun vartija on päästänyt sisään seuraavan käytävän ovesta, siellä odottaa peli joka täytyy pelata, jotta pääsee seuraavaan käytävään. Viimeisen käytävän päässä kootaan Puutarhuri herättämättä Tonttua. Kun Puutarhuri on koossa, peli on läpäisty. Pelin läpäisyn jälkeen voi vielä halutessa jäädä hoitamaan puutarhaa ja pelaamaan pelejä.

Peli on kolmas Viiru ja Pesonen peli ja se on vuodelta 2001.

Viirun ja Pesosen joulupeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viirun ja Pesosen joulupeli on peli, jossa pelataan jouluun liittyviä pelejä, mm. kuusen koristelua, pikkumiesten ampumista, joulukakun leipomista ja paljon muita pelejä. Peli hyödyntää paljon aikaisempien pelien pelimekaniikkoja.

Peli on neljäs Viiru ja Pesonen peli ja se on vuodelta 2001.

Viiru ja Pesonen ötökkäjahdissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viiru ja Pesonen ötökkäjahdissa pelissä erilaisia pelejä pelataan Viirun ja Pesosen talossa. Kun olet löytänyt kaikki pelit, mukla antaa sinulle avaimen ötökkämaihin. Tämän jälkeen sinun täytyy löytää pieniä ovia ja ratkaista niiden sisällä olevat arvoitukset jotta saat ötökkämaan auki. Ötökkämaita on kolme: Sienimaa, talomaa ja omenamaa. Muutat Ötökkämaihin ja tuot niihin muklaperheitä. Voit ruokkia perheiden jäseniä peleistä saaduilla herkuilla. Kun olet ruokkinut muklia tarpeeksi, pääset pelaamaan pelejä heidän kanssaan. Pelissä ei ole varsinaista loppua, mutta kun olet saanut perheitä jokaiseen ötökkämaahan, peli on läpäisty.

Peli on viides Viiru ja Pesonen peli ja se on vuodelta 2002.

Viiru ja Pesonen: Kummituksenpelotuskone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viiru ja Pesonen: Kummituksenpelotuskone on peli, jossa rakennetaan kummituksenpelotuskone. Pelissä minipeleistä voittaa herneitä, joita voi käyttää ampumaradalla osien ampumiseen. Osilla pihalle rakennetaan kummituksenpelotuskone. Kun kone on valmis, peli on läpäisty.

Peli on kuudes Viiru ja Pesonen peli ja se on vuodelta 2004.

Pettson och Findus: Födelsedagskatten[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pettson och Findus: Födelsedagskatten on suomentamaton Viiru ja Pesonen peli, jossa on tarkoitus järjestää syntymäpäiväjuhlat Viirulle. Peleistä voittaa joko lakritsan tai keksin joilla sitten mennään pelaamaan kourakonepeliä, jolla poimitaan osa viemällä nuolinäppäimillä koura lyhyen ajan sisällä esineen kohdalle. Pelin lopussa tavarat täytyy koota paikalleen puutarhaan. Kun tavarat on koottu paikalleen, juhlitaan Viirun syntymäpäiviä ja peli on läpäisty.

Peli on seitsemäs Viiru ja Pesonen peli ja se on vuodelta 2004.

Pettson och Findus: Höndans och Kattcirkus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Höndans och Kattcirkus on suomentamaton Viiru ja Pesonen peli, jossa rakennetaan sirkusteltta. Pelissä minipeleistä voittaa kuulia, joita sitten käytetään osien saamiseen kuulapelissä. Toivomansa osan saa, kun kuula osuu sen osan reikään. Kun osat on laitettu paikalleen, teltta on valmis ja sirkus voi alkaa. Näin peli on läpäisty.

Peli on kahdeksas ja samalla viimeinen Viiru ja Pesonen peli ja se on vuodelta 2006.

Viiru ja Pesonen -pelit on valmistanut Gammafon.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Viiru ja Pesonen -syntymäpäiväpeli
  • Pesonen ja Viiru -keksintöpeli
  • Viiru ja Pesonen -muistipeli

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

nimi julkaisuvuosi
Viirun syntymäpäivä 1999
Viiru ja Pesonen 2000
Viiru ja Pesonen – Viiru kateissa 2002
Viiru ja Pesonen joulupuuhissa 2006
Viiru ja Pesonen – muisti pätkii 2009
Viiru ja Pesonen: Pikkukepposia ja suurta ystävyyttä 2014
Viiru ja Pesonen – paras joulu ikinä 2016
Viiru ja Pesonen – Viiru muuttaa 2018
Muklat: Viirun ja Pesosen talon asukit 2022

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gradvall, Jan ym. (2009). Tusen svenska klassiker: böcker, filmer, skivor, tv-program från 1956 till i dag. Tukholma: Norstedt. ISBN 978-91-1-301717-4.