Eppu Nuotio

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Eppu Nuotio
Eppu Nuotio Helsingin kirjamessuilla 2011.
Eppu Nuotio Helsingin kirjamessuilla 2011.
Syntynyt 13. helmikuuta 1962 (ikä 52)
Iisalmi
Ammatit kirjailija, näyttelijä
Kansallisuus suomalainen
Äidinkieli suomi
Tuotannon kieli suomi
Puoliso Kurt Nuotio
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Eija-Riitta "Eppu" Nuotio (o.s. Silvennoinen, s. 13. helmikuuta 1962 Iisalmi) on suomalainen näyttelijä ja kirjailija. Hän työskentelee myös ilmaisutaidon opettajana, suomentajana, ohjaajana ja näytelmäkirjailijana. Nuotion kaunokirjallinen tuotanto keskittyy valtaosin lastenkirjallisuuteen. Hänen aikuisille suunnattuun tuotantoaan on esimerkiksi Varkaus-sarja ja toimittaja "Pii Marinista" kertovat jännitysromaanit. Näyttelijänä Nuotio on toiminut muun muassa teattereissa ja televisiosarjoissa Sisaret, Tuliportaat ja Kesäkerttu. Hän on myös kirjoittanut kolumneja ja ollut vuodesta 2002 alkaen Unicefin Hyvän tahdon lähettiläs.[1] Nuotio on osuuskuntamuotoisen kustantamo Crime Timen perustajajäsen.

Eppu Nuotio Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 2007.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuotio syntyi Iisalmessa ja valmistui ylioppilaaksi Iisalmen lukiosta 1981. Hän työskenteli vuonna 1981 Rauman kaupunginteatterissa ja vuodet 1988–1992 Jyväskylän kaupunginteatterissa. Hänet on myös nähty televisiossa muun muassa käsikirjoittamassaan sarjassa Sisaret ja draamasarjassa Tuliportaat. Vuosina 1998 ja 1999 hän esiintyi televisiossa sanavalmiina tähtitoimittaja Kerttu Ströminä viihdesarjassa Kesäkerttu ja haastatteli ihmisiä eri aloilta pilke silmäkulmassa. Nuotio esiintyi myös taiteilijanimellä Eeva-Riitta Rantanen Rauni Mollbergin Tuntematon sotilas -elokuvassa vuonna 1985. Nuotio esitti roolissaan lotta Kotilaista.

Nuotion kirjallinen tuotanto ulottuu romaaneista musiikkivideoiden ja konserttien käsikirjoituksiin. Kolmiosainen Varkaus-sarja kertoo Annukka Lehmuksesta, joka syntyi samana päivänä, kun Marilyn Monroe kuoli. Ensimmäinen osa, Peiton paikka, käsittelee Annukan lapsuutta 1960-luvun Varkaudessa. Toinen osa, Neitsytmatka, keskittyy Annukan villeihin teinivuosiin. Viimeinen osa, Onnellinen loppu, kertoo Annukan elämästä neljänkympin kriisin varjossa 2000-luvun alun Helsingissä.

Nuotio debytoi jännityskirjailijana vuonna 2006 romaanillaan Musta. Siinä lounaissuomalaiseen pikkukaupunkiin muuttanut tummaihoinen naistoimittaja Pii Marin seikkailee sarjamurhaajan jäljillä. Kuusiosaisen sarjan muut osat ovat Kosto ja Maksu, Varjo, Paine ja keväällä 2011 ilmestynyt sarjan päättävä Loppu. Ensimmäisessä osassa pyöritään tositelevision särmikkäässä maailmassa, toisessa selvitetään lapsenryöstöä ja Kirkkonummen metsissä tapahtunutta vakavaa pahoinpitelyä, kolmannen osan tapahtumat käynnistyvät kun nuori musliminainen löydetään surmattuna, hääpuvussaan ja sarjan viidennessä osassa valokeila kääntyy piinaavaa parisuhdetta kohti. Sarjan viimeisessä osassa Henna ja Mikko ostavat unelmiensa talon, joka osoittautuu homepesäkkeeksi. Kun kauppiasta aletaan etsiä, niin hän on kadonnut jäljettömiin. Pii tapaa viimein isänsä.

Nuotion yhdessä Tuutikki Tolosen kanssa kirjoittamat teokset Unienvaihtaja ja Kuunsulka lasketaan suomalaiseen fantasiakirjallisuuteen. Nuotio on kirjoittanut Tolosen kanssa myös monikulttuurisen ja -kielisen Pensionaatti Onnela" -sarjan sekä kaksi, Sari Airolan kuvittamaa, pienestä Leonardo-pojasta kertovaa kirjaa, "Leonardo Leijonavauva" ja "Leonardon työt" sekä lastenkirjadramatisointeja teattereille.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuotio on naimisissa muusikko ja ohjaaja Kurt Nuotion kanssa. Pariskunnalla on kolme yhteistä lasta, ja lisäksi perhepiiriin kuuluvat myös Kurt Nuotion aikuiset pojat. Nuotiot asuvat Kemiönsaaren kunnassa Hiittisten saaristossa Varsinais-Suomessa.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lastenkirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varkaus-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pii Marin -romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]