Tiina Brännare

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tiina Anne Marjatta Brännare (s. 3. tammikuuta 1960 Helsinki)[1] on suomalainen ohjaaja, koreografi ja näyttelijä, joka on tehnyt paljon työtä musiikkiteatterin parissa.

Brännare aloitti uransa tanssijana ja on opiskellut alaa mm. New Yorkissa, Lontoossa ja Tukholmassa. Brännare valmistui teatteritaiteen maisteriksi 1992 Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyönlinjalta. Hän työskenteli Uudessa Iloisessa Teatterissa 1980-2002 esiintyjänä, koreografina ja apulaisohjaajana. Sittemmin hän on ohjannut ja tehnyt koreografioita teattereissa ympäri Suomea. Hän on vieraillut Turun kaupunginteatterissa, Tampereen Työväenteatterissa, Lahden kaupunginteatterissa, Helsingin kaupunginteatterissa, Kotkan kaupunginteatterissa, Kokkolan kaupunginteatterissa Järvenpään teatterissa, Valkeakosken kaupunginteatterissa, Heinolan kesäteatterissa jne.

Hänen ohjauksiaan ovat Liz, Katri Helena, Marilyn, Niskavuoren Heta 2X, Evita, Cats, Five Guys Named Moe, Housut pois, Lainahöyhenissä, Piukat paikat, Guys and Dolls, Pimeä metsä, Herrasmieshuijarit, Peter Pan, Pyhä keikka, Sweet Charity, Ankkurilyhty, Rakastan, rakastan, Cabaret, Albatrossi ja Heiskanen 3x, Heavy Christmas, My Fair Lady, Kiss Me Kate ja Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen, Jyrki-Boy Suosikki musikaali. Aint`missbehavin jne.[2]

Eppu Nuotio ja Brännare ovat yhdessä kirjoittaneet musikaalit /näytelmät Marilyn, Liz, ROMY, Kadonnut Prinsessa, Silvia und Ich (pienoisooppera), HUONE 112, Kaiken takana on nainen, Sekuntiviisaripoika, Elämää ja Erotiikkaa, Kerran kesällä, Delilah ja Anopit.[2]

Brännare palkittiin ansioituneena musiikkiteatterintekijänä Jaakko Salo -palkinnolla 2005. Hän näytteli useita vuosia Sirkka Niskaa TV-sarjoissa Ihmeidentekijät ja Parhaat vuodet.

Tiina Brännare perusti tanssiryhmän Jazz-Girls vuonna 1977, Undeground teatteri "Gorgon" 1992 Sirpa Taivaisen kanssa sekä tanssi-duon "Musta Tulppaani" Mikko Rasilan kanssa vuonna 1988.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Teatterit ja teatterintekijät 2005, Teatterin tiedotuskeskus 2005, ISBN 952-471-629-1, sivu 136.
  2. a b Tiina Brännare, Ilona-esitystietokanta, Teatterin tiedotuskeskus, viitattu 19.12.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.