Tiina Brännare

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tiina Anne Marjatta Brännare (s. 3. tammikuuta 1960 Helsinki)[1] on suomalainen ohjaaja, koreografi ja näyttelijä, joka on tehnyt paljon töitä musiikkiteatterin parissa.

Brännare aloitti uransa tanssijana ja on opiskellut alaa mm. New Yorkissa, Lontoossa ja Tukholmassa. Brännare valmistui teatteritaiteen maisteriksi 1992 Teatterikorkeakoulun

näyttelijäntyönlinjalta. Hän työskenteli Uudessa Iloisessa Teatterissa 1980-2002 esiintyjänä, koreografina ja apulaisohjaajana. Sittemmin hän on ohjannut ja tehnyt koreografioita teattereissa ympäri Suomea. Hän on vieraillut Turun kaupunginteatterissa, Tampereen Työväenteatterissa, Lahden kaupunginteatterissa, Helsingin kaupunginteatterissa, Porin teatterissa, Kotkan kaupunginteatterissa, Kokkolan kaupunginteatterissa Järvenpään teatterissa, Valkeakosken kaupunginteatterissa, Heinolan kesäteatterissa, Krapin pajalla jne.

Hänen ohjauksiaan ovat Liz, Katri Helena, Marilyn, Niskavuoren Heta 2X, Evita, Cats, Five Guys Named Moe, Housut pois, Lainahöyhenissä, Piukat paikat, Guys and Dolls, Pimeä metsä, Herrasmieshuijarit, Peter Pan,Kun pöly laskeutuu, Silvia und Ich, Kesällä Kerran, Kaaos, Paniikki,Ukkometsot, Kuumia Aaltoja, Hello Dolly, Kaiken Takana on Nainen, Elämää ja Erotiikkaa, SKAM,Pyhä keikka, Sweet Charity, Ankkurilyhty, Rakastan, rakastan, Cabaret, Albatrossi ja Heiskanen 3x, Heavy Christmas, My Fair Lady, Kiss Me Kate ja Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen, Jyrki-Boy Suosikki musikaali, Ukkometsot, Aint`Missbehavin jne.[2]

Eppu Nuotio ja Brännare ovat yhdessä kirjoittaneet musikaalit /näytelmät Kun pöly laskeutuu, MARILYN, Liz, ROMY, Kadonnut Prinsessa, Silvia und Ich (pienoisooppera), HUONE 112, Kaiken takana on nainen, Sekuntiviisaripoika, Elämää ja Erotiikkaa, Kerran kesällä, Delilah ja Anopit.[2] Heiltä ilmestyi myös VETO-niminen romaani kesällä 2022 Otava.

Brännare palkittiin ansioituneena musiikkiteatterintekijänä Jaakko Salo -palkinnolla 2005.

Brännare näytteli useita vuosia korvalääkäri Sirkka Niskaa TV-sarjoissa Ihmeidentekijät ja Parhaat vuodet. Hän on myös vieraillut TV-sarjoissa: Hotelli Swan, Rahti, Rosvopankki, Ilman Kavaluutta, Puhtaat Valkeat Lakanat, Käenpesä, Lottovoittaja jne.

Tiina Brännare perusti tanssiryhmän Jazz-Girls vuonna 1977, Undeground teatteri "Gorgon" 1992 Sirpa Taivaisen kanssa sekä tanssi-duon "Musta Tulppaani" Mikko Rasilan kanssa vuonna 1988.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Teatterit ja teatterintekijät 2005, Teatterin tiedotuskeskus 2005, ISBN 952-471-629-1, sivu 136.
  2. a b Tiina Brännare, Ilona-esitystietokanta, Teatterin tiedotuskeskus, viitattu 19.12.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.