Uusi Sherlock

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Uusi Sherlock
Sherlock
Sherlock Logo.svg
Tyyli Rikosdraama
Pääosissa Benedict Cumberbatch
Martin Freeman
Mark Gatiss
Rupert Graves
Alkuperämaa Britannia
Esitetty 2010 –
Tuotantokausia 3
Jaksoja 9
Tuotanto
Tuottaja(t) Sue Vertue
Elaine Cameron
Ohjaaja(t) Paul McGuigan
Euros Lyn
Käsikirjoittaja(t) Steven Moffat
Mark Gatiss
Stephen Thompson
Säveltäjä(t) David Arnold
Michael Prince
Kuvaaja(t) Fabian Wagner
Steve Lawes
Tuotantoyhtiö(t) Hartswood Films
BBC Wales
Palkinnot
Voitetut Bafta
Aiheesta muualla
IMDb

Uusi Sherlock (engl. Sherlock) on BBC:n ja Hartswood Filmsin tuottama brittiläinen televisiosarja Arthur Conan Doylen luoman salapoliisi Sherlock Holmesin seikkailuista siirrettynä nykyajan Lontooseen. Sarjasta on esitetty kolme tuotantokautta, joista jokainen sisältää kolme 90-minuuttista jaksoa. Sarjasta on tekeillä myös neljäs tuotantokausi.[1]

Uuden Sherlockin nimiosaa näyttelee Benedict Cumberbatch ja hänen apuriaan tohtori John Watsonia Martin Freeman. Sarjan ovat käsikirjoittaneet Steven Moffat, Mark Gatiss ja Stephen Thompson ja sitä ovat ohjanneet Paul McGuigan ja Euros Lyn.

Vuonna 2010 sarja keräsi Britanniassa parhaimmillaan yhdeksän miljoonaa katsojaa. Keväällä 2011 Uusi Sherlock palkittiin Bafta-gaalassa parhaana draamasarjana, minkä lisäksi Martin Freeman sai palkinnon sivuosaroolistaan.[2] Suomessa sarjan ensimmäinen kausi esitettiin TV1:llä 5. kesäkuuta 2011 alkaen. Uudelleen kausi esitettiin 21. heinäkuuta 2012 alkaen yhdessä toisen kauden kanssa. Kolmas kausi esitettin tammi-helmikuussa 2014.[3] Neljäs kausi esitetään oletettavasti vuonna 2017.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sherlock Holmesin näyttelijä Benedict Cumberbatch toisen tuotantokauden kuvauksissa toukokuussa 2011.

Steven Moffat ja Mark Gatiss alkoivat suunnitella nykyaikaan sijoittuvaa televisiosarjaa Sherlock Holmesin seikkailuista käsikirjoittaessaan Doctor Whota ja matkustaessaan usein yhdessä Lontoosta sarjan tuotantopaikalle Cardiffiin. He tunnustivat molemmat pitävänsä eniten Basil Rathbonen esittämästä Sherlock Holmesista 1930–1940-lukujen elokuvissa, jotka olivat heidän mielestään lähempänä Conan Doylen tarinoiden sävyä kuin monet tarkemmat adaptaatiot. Siirtämällä sarjansa nykyaikaan he saattoivat keskittyä päähenkilöihin niitä tavallisesti ympäröivän viktoriaanisen tapahtumaympäristön sijaan.[4][5]

Vuonna 2009 Sherlockista kuvattiin yksi 60-minuuttinen pilottijakso, joka oli tarkoitus esittää televisiossa syksyllä 2009. Positiivisen palautteen perustella BBC päätti kokonaisen tuotantokauden tilaamisesta.[6] Pilottijakson valmistumisen jälkeen siitä päätettiin tehdä kokonaan uusi versio, eikä alkuperäistä jaksoa esitetty televisiossa. Sen perusteella BBC:n sisällä ja mediassa liikkui huhuja, jotka ennakoivat sarjan epäonnistumista.[7] Pilottijakson uusintakuvausten lisäksi BBC tilasi sarjasta kaksi uutta tunnin mittaista jaksoa.

Vuonna 2010 sarjan suuri suosio johti toisen tuotantokauden kuvaamiseen.[8] BBC esitti jaksot tammikuussa 2012. Sarjan tuottaja Steven Moffatin mukaan kolmas kausi on varmasti tulossa. Hän julkaisi tammikuussa 2012 twiitin, jossa sanoi: "Gotcha!And of course there'll be a third series!" [9] Martin Freeman paljasti alkukeväällä haastattelussa kolmannen kauden kuvausten alkavan 18. maaliskuuta.[10] BBC vahvisti kolmannen kauden alkavan Yhdysvalloissa PBS:n esittämänä 19. tammikuuta 2014.

Neljäs kausi suunniteltiin vuoden 2015 loppuun, mutta Steven Moffat ilmoitti alkuvuodesta 2015 ettei kuvauksia saada päätökseen saman vuoden puolella, joten esitys siirtyy vuoteen 2017. Moffat sekä Mark Gatiss ovat kehittäneet juonen myös viidenteen kauteen.[11]

Vuonna 2014 julkistettiin tieto erikoisjaksosta "The Abominable Bride" jonka esitys on vuodenvaihteessa 2016. Jakso eroaa muista sarjan jaksoista siten, että tapahtumat sijoittuvat tarinoiden alkuperäiseen aikaan, viktoriaaniseen Lontooseen. Jakso näytetään television lisäksi elokuvateattereissa myös Suomessa.[12]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Benedict Cumberbatch  … Sherlock Holmes  
 Martin Freeman  … Tohtori John H. Watson  
 Mark Gatiss  … Mycroft Holmes  
 Rupert Graves  … DI Greg Lestrade  
 Andrew Scott  … Jim Moriarty  
 Una Stubbs  … Rouva Hudson  
 Vinette Robinson  … Sally Donovan  
 Jonathan Aris  … Philip Anderson  
 Louise Brealey  … Molly Hooper  
 Lara Pulver  … Irene Adler  
 Lars Mikkelsen  … Charles Augustus Magnussen  
 Amanda Abbington  … Mary Morstan  

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen kausi (2010)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

# Jakson nimi Ohjaaja Käsikirjoitus Perustuu tarinaan Esitetty ensi kerran Suomessa Alkuperäinen ensiesitys
1 Vaaleanpunainen kuolema Paul McGuigan Steven Moffat Punaisten kirjainten arvoitus 5. kesäkuuta 2011 25. heinäkuuta 2010
Poliisi tutkii sarjaa kuolemia, jotka näyttävät myrkyllä toteutetuilta itsemurhilta. Tutkintaa johtava rikoskomisario Lestrade päättää kääntyä epävirallisen avustajansa, ”konsultoivan yksityisetsivän” Sherlock Holmesin puoleen, joka päättelee kyseessä olevan sarjamurhaajan rikossarja. Toisaalla Sherlock tutustuu sotilaslääkäri John Watsoniin, ja pari muuttaa vuokra-asuntoon osoitteessa 221B Baker Street. Watson perustaa blogin, joka kertoo hänen ja Sherlockin edesottamuksista. Tapahtumien edetessä murhiin syyllistynyt taksikuski paljastaa, että hänen uhrinsa kuolivat omalaatuisessa venäläisessä ruletissa kahdella pillerillä: toinen tappaa, toinen ei. Taksikuski vie Sherlockin samaan tilanteeseen, ja John lähtee heidän peräänsä ampuen taksikuskin. Ennen kuolemaansa taksikuski paljastaa, että tuntematon Moriarty toimi murhaajan ”sponsorina”. 
2 Sokea pankkiiri Euros Lyn Stephen Thompson Kauhun laakso
Tanssivat kuviot
12. kesäkuuta 2011 1. elokuuta 2010
Sherlock palkataan tutkimaan pankin toimistoon tehtyä murtoa, jossa murtautuja on jättänyt koodatun viestin pankin työntekijälle, joka löydetään kuolleena huoneistostaan. Seuraavana päivänä lehtimies löydetään kuolleena samoja symboleja seinällä. Sherlock ja Watson yhdistävät kuolemat kiinalaisen rikollisjärjestön salakuljetusrenkaaseen, joka haluaa yhden arvokkaan varastetun tavaran takaisin. Sherlock ratkaisee lopulta salakirjoituksen koodin, mutta rikolliset ovat kaapanneet Watsonin ja tämän naisystävän. Sherlock joutuu etsimään joukkion piilopaikan pelastaakseen ystävänsä, ja saa rikollisjoukkion pakenemaan. Jakso päättyy, kun joukkion johtaja kommunikoi ylempänsä kanssa (joka allekirjoittaa viestinsä kirjaimella ”M”). Tämän jälkeen salamurhaaja ampuu hänet. 
3 Elämä pelissä Paul McGuigan Mark Gatiss Viimeinen tapaus 19. kesäkuuta 2011 8. elokuuta 2010
Sherlockin veli Mycroft pyytää häntä tutkimaan hallituksen huippusalaisessa projektissa työskennelleen miehen arvoituksellista kuolemaa, mutta hän ei ole kiinnostunut rikoksesta ja antaa tutkinnan Watsonille. Sherlock itse joutuu tutkimaan juttua, joissa uhreihin kytketyt pommiliivit räjähtävät, ellei Sherlock kykene ratkaisemaan hänelle annettuja tapauksia ennen aikarajan umpeutumista. Tapaukset käsittelevät vanhoja rikoksia, jotka eivät vaikuta liittyvän toisiinsa. Myöhemmin Sherlock löytää tapauksille yhteisen pohjan ja yrittää pakottaa taustatekijän esille. Taustalla toimineeksi henkilöksi paljastuu ”konsultoiva rikollinen” Jim Moriarty. Watsonin selvitettyä tutkimansa tapauksen Moriarty kaappaa hänet, ja kytkee hänet pommiliiviin. Kausi päättyy cliffhangeriin, jossa Sherlock, Watson ja Moriarty kohtaavat. 

Toinen kausi (2012)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

# Jakson nimi Ohjaaja Käsikirjoitus Perustuu tarinaan Esitetty ensi kerran Suomessa Alkuperäinen ensiesitys
4 Kiusallinen skandaali Paul McGuigan Steven Moffat Kuningas ja laulajatar 11. elokuuta 2012 1. tammikuuta 2012
Sherlock palkataan tutkimaan brittimonarkian arvovaltaa uhkaavaa kiristystapausta. Kiristäjä, dominatrix Irene Adler, säilyttää materiaalia kamerapuhelimessaan (jossa on lisäksi CIA:ta kiinnostava koodattu viesti). Sherlock saa puhelimen haltuunsa, mutta selviää, että se on suojattu koodilla ja tuhoutuu, mikäli siihen syötetään virheellinen koodi kolme kertaa. Adler katoaa, kun selviää että CIA on hänen jäljillään. Joidenkin kuukausien kuluttua hän palaa, ja suostuttelee Sherlockin selvittämään kännykässä olevan koodatun viestin. Sherlock onnistuu, ja koodi lähetetään Jim Moriartylle. Moriarty käyttää viestiä estämään hallituksen terrorisminvastaisen operaation. Myöhemmin Mycroft kertoo Watsonille, että terroristiryhmä on tappanut Adlerin. Lopussa selviää, että Sherlock auttoi Adleria pakenemaan juuri ennen tämän ”kuolemaa”. 
5 Helvetin hurtta Paul McGuigan Mark Gatiss Baskervillen koira 18. elokuuta 2012 8. tammikuuta 2012
Henry Knight, mies joka uskoo hirviömäisen koiran tappaneen isänsä Baskervillessä vuosia sitten, ottaa yhteyttä Sherlockiin (joka on tullut kuuluisaksi Watsonin blogin ansiosta). Sherlock suostuu tutkimaan tapausta. Parin tutkiessa alueella sijaitsevaa puolustusministeriön laboratoriota he saavat tietää vanhasta projektista, jonka tarkoituksena oli luoda voimakas hallusinogeeni. Selviää, että tohtori Frankland on jatkanut tutkimusta salassa, ja että Knightin isän tappanut koira olikin Frankland suojapuvussa (mitä Knight luuli koiraksi hallusinogeenin vaikutuksen alaisena). Sherlockin ja tarkastaja Lestraden jahtaama Frankland kuolee juostuaan vanhalle miinakentälle. Jakso päättyy, kun Moriarty vapautetaan Mycroftin tuloksettomasta kuulustelusta, jonka tarkoituksena oli saada selville CIA:n metsästämä koodi. 
6 Loppunäytös Toby Haynes Steve Thompson Viimeinen tapaus 25. elokuuta 2012 15. tammikuuta 2012
Jim Moriarty tekee samanaikaisesti iskun Lontoon Toweriin, Englannin pankkiin ja Pentonvillen vankilaan käyttäen koodattua viestiään. Hän jää tarkoituksellisesti kiinni, ja joutuu oikeuden eteen. Hänet kuitenkin todetaan syyttömäksi hänen kiristettyään valamiehiä. Myöhemmin hän kaappaa Yhdysvaltain suurlähettilään lapset. Sherlock palkataan tutkimaan tapausta. Sherlock selvittää tapauksen helposti, mutta yrittäessään puhua lapsille nämä säikähtävät ja kirkuvat. Tämä synnyttää uskomuksen, että Sherlock olisi itse kaapannut lapset. Sherlock ja Watson pakenevat poliisia, mikä pilaa kuuluisan Sherlockin maineen mediassa. Myöhemmin Sherlock ja Moriarty tapaavat Bartholomewin sairaalan katolla. Moriarty uhkaa tappavansa Watsonin, rouva Hudsonin ja tarkastaja Lestraden, jos Sherlock ei tapa itseään. Keskustellessaan Sherlockin kanssa Moriarty huomaa olevansa syvästi Sherlockin hengenheimolainen, ja ampuu itseään suuhun. Pelastaakseen ystävänsä Sherlockin on edelleen hypättävä katolta, minkä hän tekeekin. Kausi päättyy, kun rouva Hudson ja Watson tapaavat Sherlockin haudalla. Jakson viimeisillä sekunneilla selviää, että Sherlock elää ja hänen kuolemansa oli lavastettu tuntemattomalla tavalla. 

Kolmas kausi (2014)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

# Jakson nimi Ohjaaja Käsikirjoitus Perustuu tarinaan Esitetty ensi kerran Suomessa Alkuperäinen ensiesitys
7 Tyhjä ruumisauto Jeremy Lovering Mark Gatiss Autio talo 19. tammikuuta 2014 1. tammikuuta 2014
Kaksi vuotta Reichenbachin putouksen tapahtumien jälkeen, Sherlock – jonka maine on puhdistettu kaikista vääristä syytöksistä – palaa Lontooseen veljensä Mycroftin avulla juuri kun kaupunki on terrori-iskun uhan alla. John on jatkanut elämäänsä ja hänellä on nyt tyttöystävä Mary Morstan, jota aikoo kosia. Sherlock ottaa Mollyn uudeksi apulaisekseen. John kidnapataan ja Sherlock pelastaa hänet Maryn avustuksella. John ja Sherlock lyöttäytyvät jälleen yhteen paljastaakseen terroristiuhkan jossa tarkoituksena on räjäyttää Parlamenttitalo Guy Fawkesin yönä. Jaksossa esitetään kolme erilaista mahdollisuutta siihen, miten Sherlock selvisi putouksesta. 
8 Kolmas pyörä Colm McCarthy Stephen Thompson, Steven Moffat ja Mark Gatiss Neljän merkki 26. tammikuuta 2014 5. tammikuuta 2014
Johnin ja Maryn hääpäivänä Sherlock on bestman ja hän pitää puheen, jossa muistellee juttujaan, joita he olivat Johnin kanssa käsitelleet kuten Palatsin vartiosotilaan puukotus lukitussa huoneessa ja kummitus joka deittailee naisia. Tämän jutun kimpussa he olivat Johnin polttariyönä. Ennenkuin ehtii puheensa loppuun Sherlock huomaa yleisön joukossa etsityn murhaajan aikeissa iskeä jälleen. 
9 Vala pitää Nick Hurran Steven Moffat Viimeinen tervehdys & Charles Augustus Milverton 2. helmikuuta 2014 12. tammikuuta 2014
Varastetut kirjeet johtavat Sherlock nokakkain Charles Augustus Magnussenin, "Kiristyksen Napoleonin" kanssa. Mies tuntee jokaisen vähänkin tärkeän läntisen maailman ihmisen heikot kohdat. Sherlockia ampuu yksi kiristyksen uhreista. Sherlock ja John löytävät kiristykseen käytetyt tiedot luoksepääsemättömästä paikasta

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Sherlock fourth series coming 'quickly' Telegraph.co.uk. 14.1.2014. Viitattu 3.2.2014. (englanniksi)
 2. Otto Talvio: Uuden vuosituhannen Sherlock. Tv-Nyt, 2011, nro 22, s. 1.
 3. Katso Uuden Sherlockin johdantojakso! 15.1.2014. Yle.fi. Viitattu 3.2.2014.
 4. Thorpe, Vanessa: Sherlock Holmes is back... sending texts and using nicotine patches The Observer. 18.7.2010. Viitattu 8.1.2012. (englanniksi)
 5. Wilkes, Neil & Levine, Nick: Mark Gatiss talks 'Who', 'Sherlock' Digital Spy. 17.4.2010. Viitattu 8.1.2012. (englanniksi)
 6. BBC to make a modern-day Sherlock Holmes The Telegraph. 19.12.2008. Viitattu 8.1.2012. (englanniksi)
 7. Lawson, Mark: The rebirth of Sherlock The Guardian. 2.9.2010. Viitattu 8.1.2012. (englanniksi)
 8. Frost, Vicky: Sherlock to return for second series The Guardian. 10.8.2010. Viitattu 27.8.2012. (englanniksi)
 9. BBC: Sherlock to return for third series BBC News. 16.1.2012. Viitattu 29.4.2013. (englanniksi)
 10. Christopher Hooton: Sherlock series 3 begins filming in two weeks, confirms Martin Freeman Metro. 8.3.2013. Metro. Viitattu 29.4.2013. (englanniksi)
 11. Sherlock: We’ve plotted out the whole of series 4 and 5 reveals Steven Moffat RadioTimes. https://plus.google.com/+radiotimes/posts. Viitattu 2015-11-07.
 12. BBC:n Sherlock-sarjan uusi osa tulee Suomen teattereihin Episodi.fi. Viitattu 2015-11-07. en-US
Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.