Toinen afgaanisota

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Toinen afgaanisota
Poliittisessa pilapiirroksessa vuodelta 1878 Sher Ali Venäjän ja Britannian välissä. Kuvateksti: Pelasta minut ystäviltä.
Poliittisessa pilapiirroksessa vuodelta 1878 Sher Ali Venäjän ja Britannian välissä. Kuvateksti: Pelasta minut ystäviltä.
Päivämäärä:

1878–1880

Paikka:

Afganistan

Lopputulos:

Gandamarkin sopimus:
Britit vetäytyivät Afganistanista, mutta saivat määräävän aseman Afganistanin ulkopolitiikassa

Osapuolet

Afganistan

Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta

Toinen afgaanisota on Afganistanissa vuosina 18781880 käyty sota. Se oli osa suurta peliä eli Britannian ja Venäjän kamppailua Keski-Aasian hallinnasta.[1]

Venäläinen delegaatio saapui kesäkuussa 1878 Kabuliin neuvottelemaan keskinäisestä avusta. Brittien tukema rajanaapuri Intia julisti sodan. Englantilaiset joukot hyökkäsivät nopeasti Kandahariin ja Kabuliin. Afganistanin johtaja, emiiri Shere Ali pakeni venäläisten suojiin.

Vuonna 1879 Shere Ali kuoli ja hänen poikansa Mohammad Yakub Khan solmi rauhan brittien kanssa. Uusi emiiri myönsi briteille vuosittaisia korvauksia vastaan kulkuoikeuden Khyberin solaan. Brittijoukkojen vetäydyttyä puhkesi uusia levottomuuksia, ja brittidiplomaatti surmattiin Kabulissa. Britit hyökkäsivät uudelleen ja valloittivat Kabulin jälleen. Yaqub luopui vallasta, ja hänen serkkunsa Abdur Rahman Khan neuvotteli venäläisten ja brittien kanssa kestävämmän rauhansopimuksen. Siinä vedettiin nykyisen Afghanistanin rajat.[2]

Tapahtumat ovat Rudyard Kiplingin romaanin Kim taustana.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Second Anglo-Afghan war Garen Ewing. Viitattu 15.6.2013.
  2. Anglo-Afghan Wars Encyclopedia Britannica. Viitattu 15.6.2013.
Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.