Ensimmäinen afgaanisota

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ensimmäinen afgaanisota
Induksen armeija saapuu Kandahariin
Induksen armeija saapuu Kandahariin
Päivämäärä:

1839–1842

Paikka:

Afganistan

Lopputulos:
Vaikutukset:

britit vetäytyivät Afganistanista

Osapuolet

 Afganistan

 Yhdistynyt kuningaskunta

Komentajat

Dost Mohammad Khan,
Akbar Khan

John Keane,
William Elphinstone

Tappiot

yli 7 000 kaatunutta ja haavoittunutta

5 062 kaatunutta

Ensimmäinen afgaanisota käytiin Afganistanissa vuosina 18381842. Se oli yksi ensimmäisistä kiistoista, joita käytiin Britannian ja Venäjän välillä valtapiirien jakamiseksi Lähi-idässä, joita kutsutaan englantilaisessa historiantulkinnassa yhteisnimellä Suuri peli. Britit pelkäsivät, että Venäjän eteneminen Keski-Aasiassa aiheuttaisi epävakautta Intiassa. He pelkäsivät myös, että Venäjä kasvattaisi vaikutusvaltaansa Afganistanin emiiriin Dost Mohammad Khaniin.

Sodan kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Britit aloittivat sodan Simlan manifestilla, jossa he julistivat, että turvatakseen Intian turvallisuuden, he tarvitsevat luotettavan liittolaisen maan länsipuolelle.[1]

Brittien tavoitteena oli asettaa Afganistaniin Englannille ystävällismielinen hallitsija. Samalla brittien vaikutusvallan piti kasvaa Punjabissa. Britit tunkeutuivat helposti maahan ja etenivät ilman mainittavaa vastarintaa Kabuliin asti. He vangitsivat Dost Mohammadin ja asettivat uudeksi emiiriksi Shuja Shah Durranin, joka oli toiminut emiirinä aikaisemminkin. Dost Mohammad onnistui pakenemaan ja yritti saada asemansa takaisin. Hän epäonnistui ja hänet karkotettiin Intiaan, joka tuolloin oli Englannin siirtomaa. Shujan hallinto ei kuitenkaan ollut uskottava Afganistanin heimojohtajien ja mullahien silmissä, sillä britit olivat nostaneet hänet valtaan ja hänen hallintoaan pidettiin moraalisesti turmeltuneena. Kenraalimajuri William Elphinstone johti brittien joukkoja maassa, mutta joukot eivät pystyneet tukahduttamaan kasvavia levottomuuksia. Vastarinnan ja ankaran talven vuoksi brittien Kabulin varuskunta lähti tammikuussa 1842 vetäytymään Kabulista ja yritti saada Khyberin solan uudelleen valvontaansa. Väsymys ja afgaanien väijytyksissä aiheuttamat tappiot hidastivat brittien vetäytymistä. Lopulta afgaanisoturit hyökkäsivät vetäytyvien brittien kimppuun Gandamakissa ja tuhosivat koko osaston. Taistelussa kaatui 4500 brittiä. Saman vuoden syyskuussa brittien rankaisuretkikunta eteni takaisin Kabuliin vapauttaakseen vangitut britit, kukistaakseen kapinalliset heimojohtajat ja opettaakseen muslimeille Pekingistä Istanbuliin, että brittien ylivaltaa on turha vastustaa. Retkikunta valtasi Kabulin ja palautti osittain Britannian sotilaallisen maineen, minkä jälkeen retkikunta palasi takaisin Intiaan lokakuussa 1842. Dost Mohammad palasi valtaan vuonna 1843.

Britit epäonnistuivat tavoitteensa saavuttamisessa, koska afgaanien vastarinta ei loppunut. Afganistanissa valta ei ollut keskittynyt yhteen paikkaan, jonka valtaamalla britit olisivat voineet alistaa eri afgaaniheimot. Jos Britannian armeija oli ryhtynyt pitkään ja kalliiseen sotaan Afganistanissa, olisi se johtanut Britanniassa sodan poliittiseen vastustukseen. Brittien Afganistanin epäonnistuminen aikaansaa Intiassa brittien vastaista toimintaa, jonka vuoksi britit kävivät sotaa Sindhin ja sikhien kanssa vuoteen 1849 asti. Venäjän tekemät aluelisäykset Keski-Aasiassa 1860-luvulla poistivat brittien Afganistanin valloituksessa mahdollisesti saamat taloudelliset hyödyt. Samoin brittien ja Venäjän välien parantuminen vuonna 1844 vähensi Afganistanin strategista merkitystä briteille.

Sota päättyi brittien vetäytymiseen Afganistanista. Brittien menetykset olivat yli viisituhatta sotilasta ja 12 tuhatta siviiliä. Afganistanilaisia menetti henkensä ainakin seitsemäntuhatta.

Britit yrittivät Afganistanin valloitusta seuraavan kerran toisessa afgaanisodassa vuonna 1878.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kohn, George C.: Dictionary of Wars. Revised Edition. Checkmark Books, 1999. ISBN 0-8160-4157-1.
  • Porch, Douglas: Wars of Empire, s. 77, 145–148. Lontoo: Cassell, 2000. ISBN 0-304-36128-3.
  1. First Anglo-Afghan war Illinois Inst. of Technology

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]