BBC Cymru Wales

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
BBC Cymru Wales
Tunnuslause The Nation’s Broadcaster
(kymr. Darlledwr y Genedl)
(suom. Kansan viestintäyhtiö)
Yritysmuoto valtio-omisteinen osakeyhtiö
Perustettu toiminta alkoi 1923
yhtiö perustettu 1964
Toimitusjohtaja Rhodri Talfan Davies
Kotipaikka Cardiff, Wales
Toiminta-alue  Wales
Toimiala viestintä
Tuotteet BBC One Wales
BBC Two Wales
BBC Radio Wales
BBC Radio Cymru
C2
Henkilöstö 1 200
Emoyhtiö BBC
Omistaja BBC
Kotisivu About BBC Cymru Wales

BBC Cymru Wales (yhdistelmä englanninkielisestä BBC Walesistä ja kymrinkielistä BBC Cymrusta) on Britannian yleisradioyhtiö BBC:n alueellinen palvelu Walesissa. Vuonna 1964 toimintansa yhtiöittäneen palvelun pääkonttori sijaitsee Cardiffissa, ja se työllistää ympäri maata sijaitsevissa televisio-, radio- ja verkkopalveluissaan noin 1 200 ihmistä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Walesin historian ensimmäinen radiolähetys tapahtui 13. helmikuuta 1923 cardiffilaiselta asemalta, jonka kutsumerkki oli 5WA, ja jo seuraavan vuoden joulukuussa Swanseaan perustettiin 5WA:n ohjelmia yhtaikaa lähettänyt asema 5SX, joka laajensi radiolähetysten kuuluvuuden koko eteläiseen Walesiin. Molemmista asemista tuli kesällä 1937 osa alueellista BBC Regional Service-palvelua, mutta toisen maailmansodan alkaessa paikalliset asemat lakkautettiin ja liitettiin osaksi BBC Home Servicea, joka lähetti ohjelmia keskitetysti Lontoosta koko valtakuntaan. Vaikka yksi palvelu kattoi tuona aikana koko kuningaskunnan, Walesissa sijainneista tukikohdista lähetettiin jossakin määrin paikallista sisältöä. BBC:n varieteeohjelmaosasto sijaitsi sodan ajan Bangorissa, vaikka tätä tietoa ei koskaan virallisesti julkistettu. Sodan loputtua paikallislähetykset BBC Home Servicellä ja sitä seuranneella BBC Radio 4:llä jatkuivat entiseen tapaan tasoittaen näin tietä 1970-luvun lopulla aloittaneille itsenäisille BBC Radio Wales- ja BBC Radio Cymru -kanaville.

Walesin ensimmäiset televisiosignaalit lähetettiin elokuussa 1952 Helsingin olympiakisojen päättäjäisistä vastavalmistuneelta Wenvoen televisiolähettimeltä, josta lähetettiin kuitenkin ensimmäisten vuosien ajan valtakunnallista BBC Television Servicea. Tämä muuttui vuonna 1957, kun Länsi-Englannin Bristoliin perustettiin alueellinen BBC West -palvelu, jonka televisiolähetykset sisälsivät lyhyen uutislähetyksen Walesia varten. Kyseinn uutislähetys lähetettiin yleensä lännen oman uutislähetyksen, Points Westin, jälkeen. Wales sai oman täysikokoisen palvelunsa helmikuussa 1964, kun BBC Wales irtaantui BBC Westistä. Oman alueellisen televisiopalvelun aloitusta markkinoitiin muita alueita laajemmin lentolehtisten, julisteiden ja radiomainosten avulla, koska Walesin laajat vuoristot vaikuttivat signaalien etenemiseen ympäri maata.

Vuonna 1966 BBC Cymru Walesin uusi pääkonttori Broadcasting House avattiin pohjoisessa Cardiffissa. Uudet toimitilat mahdollistivat myös väritelevisiotoiminnan, ja ensimmäinen värilähetys pääsi eetteriin neljä vuotta myöhemmin. Aina 1980-luvun alkuun asti BBC:n kanavilla lähetettiin tietty määrä kymrinkielisiä ohjelmia, kuten uutislähetys Heddiw ja saippuasarja Pobol y Cwm. Useiden kymrinkielisten aktivistien mielestä tämä ohjelmatarjonta (edes yhdistettynä kaupallisen ITV-toimija HTV Cymrun tarjontaan) ei palvellut äidinkielenään kymriä puhuvia ihmisiä tarpeeksi hyvin. Pääasiassa Plaid Cymru -puolueen riveissä toimineet aktivistit painostivatkin poliitikkoja ja viestintäyhtiöitä laajentamaan kymrinkielistä tarjontaansa terroritekojen uhalla. Tämä johti vuonna 1982 S4C-kanavan perustamiseen, jonne kaikki BBC:n ja HTV:n kymrinkieliset ohjelmat siirtyivät kahdesta syystä: tarjoamalla ohjelmia S4C:lle kanavien oli helpompaa täyttää julkisen palvelun velvoitteet kymriksi syrjimättä englanninkielisiä katsojia, ja samalla katsojien oli helpompaa löytää kymrinkieliset ohjelmat yhdeltä kanavalta.

Digitaalisen television tehdessä läpimurtoa 1990-luvun lopulla BBC Cymru Wales laajensi palveluitaan uusille mediamuodoille: ensin vuonna 1997 internetin BBC Online -portaaliin, ja sen jälkeen vuonna 1998 digitaaliseen televisioverkkoon. Digiverkossa BBC Cymru Wales sai enemmän lähetysaikaa uudelta BBC Choice -kanavalta, jonka ohjelmat Walesissa poikkesivat rajusti muualla Britanniassa nähdyistä ohjelmista. Lisäksi BBC One- ja BBC Two -kanavien digitaaliset ohjelmistot poikkesivat tiettyinä aikoina analogisista versioista – BBC Two -kanavalla ohjelmatarjonta oli jo niin poikkeavaa, että yhtiön johto koki uuden brändin olevan tarpeen. Syksyllä 2001 digiverkon BBC Twon korvasi BBC 2W, joka näytti parhaaseen katseluaikaan vaihtoehtoista ohjelmistoa, kuten urheilua, dokumentteja, komediaa ja alkuperäistä walesilaista draamaa. Tämä järjestely jatkui aina talvella 2009 tapahtuneeseen digisiirtymään saakka.

Viimeisen vuosikymmenen aikanamilloin? BBC Cymru Walesin sarjatuotanto on laajentunut todella rajusti, ja sen takia ympäri Walesia on avattu uusia studiokeskuksia, jotka mahdollistavat useiden sarjojen tuottamisen yhtaikaisesti. Esimerkkejä BBC Cymru Walesin tuottamista sarjoista ovat Merlin, Doctor Who, Torchwood, Uusi Sherlock, Holby Cityn sairaala, Gavin ja Stacey sekä Sairaalaelämää.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BBC Cymru Walesin tuotantoauto Pwllhelin kaupungissa vuonna 2009.

BBC Cymru Wales operoi kahta televisiokanavaa, BBC One Walesia ja BBC Two Walesia, jotka voivat irtaantua valtakunnallisesta lähetyksestä milloin tahansa lähettääkseen paikallista sisältöä Walesista. Nämä kanavat lähettävät monenlaisia itse tuotettuja ohjelmia, esimerkkinä uutislähetys BBC Wales Today, joka toimitetaan useita kertoja päivässä.

Näiden kahden kanavan lisäksi yhtiö omistaa 94 prosenttia kymrinkielisestä S4C-kanavasta, jolle se toimittaa ohjelmia ilman korvausta täyttääkseen julkisen palvelun velvoitteensa. BBC tuottaa kanavalle muun muassa uutisohjelman Newyddion, yhtiön pisimpään tuotetun saippuasarjan Pobol y Cwm ja erilaisia urheiluohjelmia. Vuoteen 2010 saakka se myös tuotti poliittisia ajankohtaisohjelmia S4C2-kanavalle, joka oli walesilainen vastine BBC Parliamentille. BBC:llä on Skotlannissa samantyylinen gaelinkielinen kanava BBC Alba, ja viime vuosina on suunniteltu S4C:n uudelleennimeämistä BBC Cymruksi BBC:n brändin yhtenäistämiseksi.

Aikoinaan BBC Cymru Wales tuotti paljon paikallisia ohjelmia myös digitaalisille kanaville, kuten BBC Choicelle ja BBC 2W:lle. Näitä olivat muun muassa uutislähetykset, ajankohtaismakasiinit, varta vasten digikanavia varten tilatut sarjat, urheilu-uutislähetykset, lisälähetykset rugbysta ja jalkapallosta sekä Newsnight-ohjelman paikallinen versio Wales at Eleven. Royal Television Society onkin palkinnut BBC Cymru Walesin useaan otteeseen kattavasta uutistarjonnastaan sekä kriitikoiden arvostamista sarjoistaan.

Radio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö operoi myös kahta radiokanavaa: englanninkielistä BBC Radio Walesia ja kymrinkielistä BBC Radio Cymrua. Radio Wales lähettää alueellista sisältöä aamukuudesta yökahteen vuoden jokaisena päivänä, ja yöaikaan kanavan taajuuksilla kuuluu BBC World Servicen lähetys. Radio Cymru lähettää aamuviidestä yöyhteen, mutta sen ohjelmat vaihtelevat laajsti ja edustavat useita erilaisia lajityyppejä, mikä tekee Radio Cymrusta kymrinkielisen yleispalvelukanavan. Ilta-aikaan kanavalla soi Bangorista lähetettävä nuorten ohjelmablokki C2, joka on kymrinkielinen vastine BBC Radio 1:lle. Öisin kanavalla kuuluu BBC Radio 5 Liven englanninkielinen Up All Night -lähetys.

Aikoinaan Radio Walesin taajuus jaettiin edelleen kuuteen paikalliseen taajuuteen, joiden lähetyskeskukset sijaitsivat Koillis-Walesin Wrexhamissa, Moldissa ja Connah's Quayssa sekä Kaakkois-Walesin Merthyrissä, Rhonddassa ja Cwmbranissa. Muualla maassa kuultiin edelleen kansallista Radio Walesin lähetystä. Paikalliset taajuudet lakkautettiin loppuvuodesta 1993, jolloin yhteinen Radio Wales tuli kuultavaksi koko maassa. Vaikka paikalliset taajuudet lakkautettiin, kahdeksassa kaupungissa ympäri Walesiä tuotetaan silti tunnittaisia uutisvälähdyksiä ja paikallisten urheilujoukkueiden otteluselostuksia.

Interaktiiviset palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BBC Cymru Walesilla on omat verkkoportaalit sekä englanniksi että kymriksi, joihin tuotetaan uutis-, urheilu- ja viihdesisältöjä. Portaalin kautta on myös mahdollista oppia kymriä muun muassa käymällä läpi verkkokursseja sekä kääntämällä päälle BBC Vocab -toiminnon, joka kääntää kymrinkielisen tekstin englanniksi. Nämä sisällöt ovat saatavilla myös digitelevision red button -palvelussa.

National Orchestra of Wales[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cardiffissa sijaitseva BBC Hoddinott Hall, Walesin kansallisen sinfoniaorkesterin päämaja.

Walesin kansallinen sinfoniaorkesteri (BBC National Orchestra of Wales, Cerddorfa Genedlaethol Gymreig y BBC, lyhennetään BBC NOW) on yksi BBC:n viidestä orkesterista, Walesin kansallisorkesteri sekä maan ainoa täysammatillinen orkesteri. Se on yhtaikaa maan virallinen kansallisorkesteri sekä lähetystoimijan orkesteri, ja sen konsertteja kuullaan kansallisten kanavien lisäksi myös valtakunnallisella BBC Radio 3 -kanavalla. Orkesterin kotipaikka on Cardiffissa sijaitseva Hoddinott Hall, joka on nimetty yhden Walesin tunnetuimmista muusikoista, säveltäjä Alun Hoddinottin, mukaan. NOW:n tämänhetkinenmilloin? ylikapellimestari on tanskalainen Thomas Søndergård, joka ei ennen pestiään ollut toiminut kertaakaan kapellimestarina. Orkesteri on tunnettu monen BBC Cymru Walesin tuottaman televisiosarjan taustamusiikin levyttämisestä sekä vuosittaisista esiintymisistään Proms-festivaalilla Lontoon Royal Albert Hallissa. Kriitikoiden huomiota on kerännyt erityisesti NOW:n uutta Doctor Who -sarjaa varten levyttämä taustamusiikki, jonka on säveltänyt englantilainen Murray Gold ja jota orkesteri on myös esittänyt useana vuonna erillisissä Doctor Who at The Proms -konserteissa ja ympäri Yhdistynyttä kuningaskuntaa kiertävällä Doctor Who Live -kiertueella.

Toimitilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BBC Cymru Walesin pääkonttori Broadcasting House sijaitsee pohjoisessa Cardiffissa, Llandaffin kaupunginosassa. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1963, ja ensimmäiset toimijat astuivat sisään vuonna 1966. Virallisesti toimitalo avattiin kuitenkin vasta 1. maaliskuuta 1967. Uuden, lähetystoimijan tarpeita varten räätälöidyn pääkonttorin rakentaminen oli tarpeen, sillä BBC:n toiminnot Walesissa laajentuivat koko ajan ja televisiolähetykset alkoivat maassa vasta kaksi vuotta ennen rakennuksen valmistumista, vaikka puitteet siihen eivät olleet läheskään valmiit. Broadcasting Housessa oli alkuvaiheessa studiotilat uutislähetyksiä, draamatuotantoja sekä NOW:ia varten. Jälkimmäisenä mainittu toimija muutti vuonna 2009 vastavalmistuneeseen Hoddinott Halliin, jolloin siltä jääneet tilat jäivät tyhjiksi.

Ennen Broadcasting Housen valmistumista BBC:n Walesin-toimintojen pääkonttorina toimi vanha siunauskappeli Newportin Broadwaylla, ja toinen studiotila sijaitsi Cardiffin keskustan parakeissa lähellä Taff-jokea. Jälkimmäisissä studioissa tehtiin draama- ja viihdeohjelmia vuosikymmenten ajan, vaikka tilat eivät ilmiselvästi olleet tarkoitukseen sopivat. Tiloissa oli vain kaksi studiota, eikä parakeissa ollut laitteistoa, jolla filmiä olisi pystytty lähettämään eetteriin. Tämän takia kaikki lähetykset piti välittää lähettimelle kuvaputkilaitteiston avulla joko Bristolista tai Lontoosta. Wales Todayn filmimateriaalin käsittelyn hoiti cardiffilainen yksityisfirma siihen saakka, kunnes BBC sai asianmukaiset laitteistot Cardiffiin. Vaikea tilanne vauhditti uuden pääkonttorin suunnittelemista entisestään.

BBC Cymru Wales on tehnyt suuria investointeja uusiin studioihin Cardiffiin siirrettyjen uusien tuotantojen takia. Broadcasting Housen draamastudion on varannut saippuasarja Pobol y Cwm'n kuvausryhmä, ja tuotantojen laajetessa BBC päätti perustaa uuden studioyksikkö Upper Boat Studiosin Pontypriddin kaupunkiin. Siellä kuvattiin pääasiassa Doctor Whota ja sen spin-off-sarjaa, Torchwoodia. Vaikka uudet studiot olivat juuri valmistuneet, niistä tuli nopeasti liian pieniä uusille tuotannoille, jotka siirrettiin Walesiin muualta Britanniasta. Tämän takia BBC rakennutti uuden studioyksikön, Roath Lockin, Cardiffiin vuonna 2010, ja sen valmistuessa talvella 2011 kaikki BBC Cymru Walesin draamatuotannot siirrettiin vähitellen Upper Boatista Roath Lockiin.

Näiden tilojen ohella BBC Cymru Walesilla on paikallistoimituksia Aberystwythissa, Bangorissa, Carmarthenissa, Newtownissa, Penrhyndeudraethissa ja Wrexhamissa. Näissä tiloissa tuotetaan Radio Walesin ja Radio Cymrun paikallisuutislähetyksiä.

Tuotannot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BBC Cymru Wales tuottaa ohjelmistoa näytettäväksi myös muualle Britanniaan. Yhtiön tuotannot ovat olleet maailmanlaajuisestikin suosittuja. Alla on esimerkkejä yhtiön tuottamista ja tilaamista menestyneistä sarjoista.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta BBC Cymru Wales.