Usko Haahti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Usko Sakari Haahti (19091978) oli suomalainen everstiluutnantti, joka johti jatkosodan päätyttyä syksyllä 1944 salaista asekätkentätoimintaa. Lapin sodan kynnyksellä Haahti hoiti Päämajan salaiset neuvottelut saksalaisten sotavoimien rauhanomaisesta vetäytymisestä maasta.

Asekätkennän nokkamies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päämajan operatiivisella osastolla kenraaliluutnantti A. F. Airon alaisuudessa työskennelleet Haahti ja eversti Valo Nihtilä laativat jatkosodan loppuvaiheessa 1944 suunnitelman noin 35 000 miehen varustamiseen tarvittujen aseiden ja materiaalin kätkemisestä eri puolille Suomea. Asekätkentä tapahtui suojeluskuntapiireittäin ja sitä johti kussakin piirissä sitä varten erikoisesti asetettu 2. ye-upseeri. Kunkin suojeluskuntapiirin alueelle kätkettiin yhden pataljoonan tarvitsema aseistus ja materiaali. Kätkentä aloitettiin lokakuussa 1944 ja se saatiin päätökseen vuoden loppuun mennessä.

Asekätkentäjuttu paljastui, kun Oulun seudulla asekätkennässä mukana ollut korpraali Kumpulainen jäi kiinni huhtikuussa 1945 yrittäessään myydä Oulun torilla eräästä kätköstä anastamiaan säilykepurkkeja. Hän kertoi edellisenä syksynä tapahtuneesta aseidenkätkennästä Valpolle ja Oulun seudulla asekätkentää johtanut majuri Aito Keravuori sai esimiehiltään käskyn paeta Ruotsiin. Keravuori siirtyi Ruotsiin 12. toukokuuta 1945 kalastajaveneellä. Tässä vaiheessa uskottiin vielä että Keravuoren poistumisen avulla jutun paljastuminen saataisiin rajattua vain Oulun alueelle mutta niin ei kuitenkaan käynyt. Valpo löysi Oulun suojeluskuntapiirin 2. ye-upseerina toimineen Keravuoren kassakaapista käskyn, jolla hänet oli määrätty tehtäväänsä. Tämän perusteella käskyn allekirjoittajat Nihtilä ja Haahti pidätettiin kesäkuun alkupuolella ja Airo muutamia viikkoja myöhemmin.

Sotaylioikeus tuomitsi 9. huhtikuuta 1948 Haahden ja Nihtilän viideksi vuodeksi kuritushuoneeseen ja virasta erotettaviksi. Haahden rangaistus koveni vielä korkeimmassa oikeudessa kuuteen vuoteen. Asekätkentäjuttu saatiin lopulliseen päätökseen vasta 15. maaliskuuta 1950, jolloin korkein oikeus langetti vankeustuomiot 1 488 kätkennässä mukanaolleelle. Suurin osa tuomioista oli ehdollisia kolmen vuoden koeajalla.

Vapauduttuaan Haahti toimi Vakuutusosakeyhtiö Pohjolan apulaisjohtajana.

Päämajan salainen neuvottelija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuvostoliiton kanssa tehdyn välirauhan jälkeen syyskuussa 1944 Haahti neuvotteli Päämajan edustajana Rovaniemellä saksalaisten kanssa. Neuvotteluissa solmittiin salainen suunnitelma rauhanomaisesta vetäytymisestä ilman taisteluja saksalaisten ja suomalaisten välillä. Nämä syysmanööverit lykkäsivät sotatoimien alkamista Lapissa lähes parilla viikolla ja turvasivat sen että Oulu luovutettiin suomalaisille taisteluitta ilman tuhoamisia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]