Turvakoti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Turvakodit vastaanottavat lähisuhteessa väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneita. Niiden historia ulottuu vuoteen 1971, jolloin englantilaisen tv-reportterin vaimo Erin Pizzey perusti naisten toimintakeskuksen Lontoon esikaupunkiin Chiswickiin ja keskukseen alkoi tulla kotonaan pahoinpideltyjä naisia. Pizzeyn keskuksessa alkoi ns. naisten turvakotitoiminta. Myöhemmin Erin Pizzey kirjoitti myös kirjan "Huuda hiljaa etteivät naapurit kuule - Scream quietly or the neighbours will hear", josta tuli aikansa bestseller. Tämä toiminta toi esiin kodeissa tapahtuvaa miesten harjoittamaa väkivaltaa ja sen katsotaan laskeneen, ja jopa poistaneen, naiselta kynnystä puhua asiasta tai hakea apua. Myöhemmin, tosin hitaasti, useissa maissa on alkanut myös ilman vanhempiaan apua hakevien lasten ja myös parisuhteissaan väkivaltaa kokevien miesten auttaminen naisten ohella.

Turvakotitoiminnan tarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa toimiva Ensi- ja turvakotien liiton mukaan turvakodeissa ja niiden avopalveluissa tehtävän työn tavoitteena on väkivaltakierteen katkaiseminen ja sen aiheuttamien kriisien ja muiden ongelmien hoitaminen. Suomessa turvakodit ja avopalvelut ovat liiton oman ilmoituksen mukaan avoinna perhe- ja lähisuhdeväkivallan kaikille osapuolille: naisille, lapsille ja miehille. Lähtökohtana Suomessa on liiton mukaan lapsen edun turvaaminen kaikissa olosuhteissa. Erityistä huomiota kiinnitetään väkivallan todistajina tai kohteina olleiden lasten auttamiseen.

Turvakotitoiminta Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turvakoti Haaga Helsingissä

Suomeen perustettiin "Naisten suojakotien liitto", myöhemmin "Ensi- ja turvakotien liitto" vuonna 1945. Sen ensimmäisiä tehtäviä oli Ensikotitoiminta aikakauden termeillä ilmaisten "AU-äitien auttaminen", toisin sanottuna avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten ja heidän äitiensä aseman turvaaminen ja myöhemmin mukaan tuli myös turvakotitoiminta parisuhteissaan väkivaltaa kokeneille, ensin tosin lähinnä naisille.

Turvakotitoiminta internetissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös internetissä on saatavana turvakotipalveluja. Ensi- ja turvakotien liitto ylläpitää myös muun muassa Nettiturvakotia

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]