Turn A Gundam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
∀ Gundam
∀ガンダム
(∀ Gundam)
Genre toiminta, science fiction
TV-anime
Ohjaaja Yoshiyuki Tomino
Studio Sunrise
Lähetyskanavat Fuji terebi
Alkuperäinen lähetyskierros 9.4.1999 – 14.4.2000
Jaksojen määrä 50
Elokuva: Gekijōban ∀ Gundam I: Chikyūkō
Ohjaaja Yoshiyuki Tomino
Studio Sunrise
Julkaisupäivämäärä 9.2.2002
Kesto 128 min
Elokuva: Gekijōban ∀ Gundam II: Gekkōchō
Ohjaaja Yoshiyuki Tomino
Studio Sunrise
Julkaisupäivämäärä 10.2.2002
Kesto 128 min

∀ Gundam (jap. ∀ガンダム), Turn A Gundam, on Sunrisen tuottama japanilainen animaatiosarja. Se on osa Gundam-sarjaa. Sitä näytettiin Fuji terebin verkon kanavilla (osaa lukuun ottamatta) yhteensä 50 jaksoa 9. huhtikuuta 199914. huhtikuuta 2000 välisenä aikana. Japanissa sarja tunnetaan myös pelkästään lyhenteellä (Turn A). Vuonna 2002 sarja koottiin kahdeksi animaatioelokuvaksi Chikyūkō ja Gekkōchō, jotka pääsivät teatterilevitykseen Japanissa. Vuonna 2007 julkaistiin DVD-kokoelmaboksit I ja II.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oikean ajanlaskun vuonna 2343 Kuussa asuviin ihmisiin (Kuukansaan) kuuluva Loran Cehack laskeutuu Maahan Pohjois-Amerikan mantereelle tiedustelutehtävissä. Loran on ihmeissään Maan luonnosta ja joutuu virran viemäksi telmiessään joessa. Alajuoksulla olleet Heimin sisarukset, Kihel ja Sochie, pelastavat Loranin. Heimit kuuluvat nousevaan porvariluokkaan, ja vanhempi tytär Kihel muistuttaa ulkomuodoltaan täysin Loranin ihailemaa Kuun kuningatarta, Dianna Soreilia. Tyttöjen suostuttelemana Heimin perheen pää ottaa Loranin palveluksessa. Loran pääsee tärkeään asemaan perheen autonkuljettajana ja alkaa viettää rauhallisia päiviä Maassa.

Kahta vuotta myöhemmin Kesäpäivänseisausen aikaan Loran ja Sochie osallistuvat yhdessä vuorisyklillä pidettävään aikuistumisseremoniaan. Samaan aikaan Maan ja Kuun kaksi vuotta jatkuneet salaiset neuvottelut kateavat, ja Kuun kuningattaren armeija (Dianna Counter) käynnistää ”maahanpaluuoperaation”.

Kuulla on puolellaan musertava tekninen ylivoima sekä valtavien mobile suit -taistelukoneiden tuhovoima, joita vastustaakseen Amerikan kansalaisista koottu armeija (Inglessan miliisi) puolustautuu kaksitasoin ja ilmatorjuntatykein. Tästä suuttuneena Dianna Counterin vänrikki Poe Eiji tuhoaa vastarinnan voimakkaalla, alustentorjuntasädeaseella, vaikka sen käyttö onkin kielletty. Säde kuitenkin osuu vuorisykliin ja herättää ”Mustan historian” ajalta jälkeen jääneen ∀ Gundam -mobile suitin.

Loranista tulee olosuhteiden pakottamana ∀ Gundamin pilotti, ja hän pyrkii pysäyttämään Maan ja Kuun välisen sodan. Samaa toivoo myös Kuun kuningatar Dianna.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

∀ Gundam suunniteltiin Kidō senshi Gundamin 20-vuotisjuhlatelevisiosarjaksi. 20-vuotisjuhlan kunniaksi Gundam isä Yoshiyuki Tomino palasi viiden vuoden jälkeen ohjaajaksi, ensimmäistä kertaa sitten Kidō senshi V Gundamin.

-merkki on joukko-opissa ja logiikassa käytetty universaalikvanttori, joka tarkoittaa ”kaikkea”. Lisäksi lukutapa ”Turn A” symboloi paluuta A:han, alkuun. ∀ Gundamissa Kidō senshi Gundamin aloittaman Avaruusvuosisadan lisäksi muiden kuin Tominon luomat Tulevaisuusvuosisata-, After Colony - ja After War -jatkumot niputetaan yhteen ”Mustaksi historiaksi”. Siten ∀ Gundam pyrkii yhdistämään kaikki siihenastiset Gundam-tuotokset. Sarja pyrkii vastaamaan kysymykseen siitä, mihin Maassa asuvien ja avaruuteen sekä Kuuhun muuttaneiden ihmisten toistuvat sodat lopulta johtavat, ja se toimii siten kaikkien Gundam-sarjojen yhteisenä päätepisteenä.

∀ Gundamiin mennessä Gundamin luoja Yoshiyuki Tomino ei ollut ollut erityisen vaikuttunut ilman häntä tehdyistä Gundam-jatkosarjoista, eikä siksi ollut sallinut ”Kidō senshi” -etuliitteen käyttöä muiden kuin Avaruusvuosisataa käsittelevien Gundam-teosten nimissä. ∀ Gundamin myötä Tomino kuitenkin oppi suvaitsemaan muutkin Gundam-sarjat, ja siitä eteenpäin ”Kidō senshi” -liitettä onkin käytetty myös muissa kuin Avaruusvuosisataan sijoittuvien Gundam-teosten nimissä.

Suunnitteluvaiheessa sarjan nimi oli Ring of Gundam. Tämä juonsi juurensa Tominon haluun tehdä Densetsu kyojin Ideonin kaltainen jälleensyntymistä kuvaava tarina. Koska Ring of Ideonin tekeminen ei vaikuttanut olevan mahdollista, halusi Tomino tehdä ainakin ”Ring of Gundamin”.[1]. Ring of Gundam -nimeä käytettiin myöhemmin Gundamin 30-vuotisjuhlan yhteydessä julkaistun lyhytelokuvan nimenä.

Muiden Gundam-sarjojen tapaan ∀ Gundam käsittelee Maassa asuvien ja Maata ympäröivään avaruuteen muuttaneiden ihmisten toimintaa pääasiassa teini-ikäisten päähahmojen kautta. Taustalla on kuitenkin sotaa sekä poliittisia ja historiallisia elementtejä.

Aiemmista Gundam-sarjoista poiketen traagisia taistelukohtauksia on sarjassa melko vähän, kun taas poliittista juonittelua esiintyy runsaasti. Tarinan maailma on tyyliltään 1800-luvun eurooppalaista kulttuuria (teollisilta osiltaan 1900-luvun Yhdysvaltoja) muistuttava, ja sarjassa kuvataan useasti idyllisiä maisemia. Tarinassa on nähtävissä vaikutteita myös Prinsessa Kaguyan tarinasta, Torikaebaya monogatarista ja ensimmäisestä Apinoiden planeetta -elokuvasta. Tomino itse on sanonut, että ”sarja on onnistunut kuvatessaan omanlaistaan yhteiskuntaa ollessaan samalla scifi-teos” ja että ”sarjassa ihmiset eivät ole ahtaissa ympäristöissä, vaan yleisilme on rauhaisa”.

Vuoteen 2010 mennessä ∀ Gundam on ollut ainoa Gundam-televisiosarja, jonka nimessä ei ole ”Kidō senshin” kaltaista etuliitettä. Päähenkilö ei vaihda käyttämäänsä mechaa kesken sarjan, mikä on ollut Gundam-sarjoissa harvinaista Kidō senshi Gundamin jälkeen (Kidō senshi Gundam F91 -elokuvassa ja Kidō senshi Gundam 0080 -OVA-sarjassa näin ei myöskään käy).

Kuun kuningatar Dianna Soreil on tarinassa keskeisessä asemassa. Tarinassa on muitakin tärkeitä naishenkilöitä, ja sarjan musiikista vastasi Yōko Kanno. Näistä seikoista johtuen sarjaa on nimitetty myös ”naiselliseksi Gundam-sarjaksi”.[2]

Sarjan mecha-suunnittelusta vastannut Syd Mead on kansainvälisesti tunnettu suunnittelija, mutta hänellä ei ollut kokemusta japanilaisten mechojen suunnittelusta, ja hän oli huolissaan siitä, hyväksyttäisiinkö hänen suunnittelemansa ”viiksekäs” Gundam Japanissa. Mead pyysi neuvoa ystävältään, suunnittelija Katsushi Murakamilta. Murakami sanoi, ettei asiassa ole hänestä ongelmaa. Murakami sanoi itsekin suunnitelleensa vastaavanlaisen koneen ja lähetti Meadille työkokoelmansa. Niiden joukossa oli robotti God Sigma, jonka poskista työntyy esiin suuret piikit. Tämän rohkaisemana Mead päätyi lopulliseen ∀ Gundam -mechan ulkoasuun.[3]

Bandain Katsumi Kawaguchi muistaa olleensa epävarma nähdessään uuden Gundamin ensimmäistä kertaa. G Gundamin kokemusten pohjalta (Kidō butōden G Gundamia arvosteltiin aluksi harrastusmessuilla voimakkaasti siitä, ”ettei se ollut Gungam”, mutta kesään mennessä siitä oli tullut hyvin suosittu) hän kuitenkin arvioi, että ∀ Gundam tultaisiin lopulta hyväksymään. Lisäksi Bandai oli lakannut ottamasta juurikaan osaa animaatiosarjojen luoviin prosesseihin Neon Genesis Evangelionin osoittauduttua hitiksi, eikä vastustanut ∀ Gundamiakaan (Kawaguchin mukaan näin oli asian laita myös Brain Powerdin ja Gasarakin kohdalla).[4]

Lähetysaikanaan ∀ Gundam -pienoismallit eivät juurikaan myyneet, eikä sarjasta tullut kaupallista hittiä. Tominon ja tuotantohenkilöstön mukaan syy tähän oli se, että sarja tehtiin tavalliselle yleisölle, ei otakuille. Sarja on jakanut Gundam-fanit myös melko tiukasti kahteen leiriin sen vuoksi, että sen hahmo- ja mecha-design poikkeavat melkoisesti aiemmista Gundameista.[5]

Sarjan viimeinen jakso ”Ōgon no aki” oli sarjan pääkanava Fuji tv:llä tarkoitus esittää tavalliseen tapaan viikkoa edellisen jakson jälkeen 31. maaliskuuta 2000, mutta aiottuna lähetyspäivänä Usu-vuori alkoi purkautua juuri ennen aiottua lähetysaikaa, ja ohjelman korvasi hätäuutislähetys. Näin viimeisen jakson lähetys peruuntui ainoana sarjan 50 jaksosta. Seuraavallakin viikolla ohjelmapaikalla nähtiin samaa aihetta käsittelevä uutislähetys, ja viimeinen jakso näytettiin viimein kaksi viikkoa myöhässä 14. huhtikuuta.

Ohjaaja Tomino, joka yleensä harvoin julkisesti ilmaisee olevansa tyytyväinen omiin teoksiinsa, on usein puhunut ylistävään sävyyn ∀ Gundamista. Newtype -viikkolehdessä Tomino myös sanoi, että haluaisi 20 vuotta myöhemmin tehdä uuden ∀ Gundam -teoksen vuonna 2005 julkaistujen Kidō senshi Z Gundam -elokuvien tapaan. Bak Romi (Loran) ja Rieko Takahashi (Kihel/Dianna) ovat myös ilmaisseet halunsa toistaa roolinsa myöhemmin, mikäli tilaisuus tarjoutuu.

Sarja on myös viimeinen Gundam-sarja, joka on tuotettu ei-digitaalisesti.

Tuotantohenkilöstö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gundamin luoja Yoshiyuki Tomino palasi vuosien tauon jälkeen ohjaamaan sarjan, ja mecha-suunnittelu annettiin tehtäväksi Blade Runnerin ja Star Trekin suunnittelija toimineelle Syd Meadille. Hahmot luonnosteli mm. Street Fighter -pelien kanssa Capcomin Akira Yasuda. Musiikit sävelsi Yōko Kanno, joka oli säveltänyt myös Tominon aiempaan Brain Powrd -sarjaan musiikkia.

Mead toi Gundam-sarjan mechoihin uusia tuulia pyrkiessään yhdistämään ihmisruumiin liikkuvuuden ja koneiden tehokkuuden. Päärobotti ∀ Gundamin ulkomuoto poikkesi huomattavasti aiemmista Gundam-tyypeistä.

Tomino on kirjallisissa haastatteluissa todennut mm, ettei ”tunnustaisi ∀ Gundamia, jos olisi robottifani” ja ettei ”siihen aikaan ollut parempaa saatavilla”. Sarjassa itsessäänkin ∀ Gundamin ulkomuotoa sanotaan ”kömpelöksi”.

∀ Gundam valittiin kuitenkin sadanneksi juhlamalliksi Bandain Master Grade -pienoismallisarjaan.

∀ Gundam oli ensimmäinen kerta Gundamin historiassa, kun ei-japanilainen vastasi mecha-suunnittellusta ja myös ensimmäinen, jossa naisääninäyttelijä esitti miespäähahmoa. Gundamille epätyypillisesti sarjan nimi myös sanottiin ääneen alkuanimaatiossa.

Hahmoluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: ∀ Gundamin hahmot

Sotakoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmittymät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanastoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuorisykli
Nanokoneiden valmistaman erityisen maa-aineksen peittämiä vuoria. Tämän aineen ansiosta Mustan historian aikaiset erilaiset aseet ja sotakoneet ovat säilyneet suojassa vuosien kuluessa. Tutkija Sid Munzer kutsui tätä ”eläväksi ihmeeksi”. Mainarit kaivoivat vuorisykleistä useita jäännöksiä, mutta Valkean nuken käynnistymisen myötä ymmärrettiin, että sykleihin kätkeytyy myös voimakkaita aseita, ja vuorisyklejä alettiin kaivaa toden teolla.
Ensimmäinen löydetty vuorisykli oli Vicinityn kaivos, jossa ∀ Gundam (Valkea nukke) lepäsi puoliksi hautautuneena. Syklissä oli myös ∀ Gundamin asevarastolta vaikuttava onkalo.
Vuorisyklien joukossa mainarit pitivät ”Kadonnutta vuorta” erityisen epäonnekkaana paikkana.
Kuussakin on vuorisyklien kaltaisia paikkoja, mutta ihmiset ovat haudanneet ne umpeen.
Maahanlaskeutumissuunnitelma
Kuukansan Oikean ajanlaskun vuonna 2345 toimeenpanema maahanpaluusuunnitelma. Kuukansa oli odottanut tilaisuuttaan kolmisensataa vuotta, siitä lähtien, kun Maan radioaktiivisuuden havaittiin laskeneen sille tasolle, että siellä asuminen olisi taas mahdollista (Harutoshi Fukuin romaaniversion mukaan Kuukansa kylvi Maapallolle nanokoneita radioaktiivisuutta poistamaan). Vuonna 2343 Maahan saapui vaivihkaa useita testit läpäisseitä kuulaisia etujoukkoina. Samaan aikaan Kuu neuvotteli Amelian mantereen Inglessan alueen johtajien kanssa, mutta neuvotteluiden katkettua Kuukansa päätti palata Maahan väkipakolla. Sotatoimet Maan asukkaita vastaan olivat kiellettyjä, mutta tilanne ajautui kuitenkin sotaan Kuun armeijan ja Inglessan miliisin (Maan ihmisten) välillä.
Talvilinna
Maintainerin suvun ylläpitämä, useista valtavista mustista kuulista koostuva laitos. Laitoksessa kymmenen miljoona ihmistä voi samanaikaisesti olla kylmäunessa kuukansaa varten rakennetuissa laitteissa. Laitoksessa on myös tietokanta, johon on tallennettu tietoja Mustan historian ajalta.

Tuotantohenkilöstö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aloituskappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kummankin kappaleen alussa taustalla vierii animaatiopätkiä aiemmista Gundam-animaatioista.
”Turn A Turn”
Sanat Rin Iogi, sävel Asei Kobayashi, sovitus Tadashi Yatabe, laulu Hideki Saijō (Kingrecords)
(Jaksot 2–38)
Asei Kobayashi valitsi Hideki Saijōn laulajaksi. Kappaleen teon aikaan Kobayashi esiintyi Terauchi Kantarō ikka -sarjassa, ja Saijō oli vailla levytyssopimusta ollessaan siirtymässä BMG Japanilta Polydor Recordsille, joten single julkaistiin Kingrecordsin kautta. Samaan aikaan neuvoteltiin myös Kidō senshi Z Gundamin tunnuskappaleet laulaneen Hiroko Moriguchin kanssa.
Koska Kobayashi oli kiireinen Terauchi Kantarō ikka -sarjan näyttelijäntyön parissa, laulun sävel valmistui vain kahta viikkoa ennen ∀ Gundamin lähetysten alkua. Tiukan aikataulun vuoksi Tomino laati alkuanimaation storyboardin pelkästään laulun sanoituksen pohjalta (normaalisti alkuanimaatiot tehdään vastaamaan alkulaulun sävelen ajoitusta).
Tomino itse oli hyvin tyytyväinen Turn A Turniin, mutta koska se ei menestynyt kaupallisesti järin hyvin, sarjan loppuosalle laadittiin uusi tunnuslaulu. Kappale on kuitenkin myöhemmin osoittautunut suosituksi karaokessa[6]. Ensimmäistä kertaa Gundam-sarjassa sitten 12 vuoden takaisen Kidō senshi Gundam ZZ:n alkuanimaatiossa ei näytetty alkulaulun sanoja. Jaksossa 16 käytettiin vain kappaleen alkuosaa.
”Century Color”
Sanat Rin Iogi & Yōmu Hamaguchi, sävel Yōmu Hamaguchi, sovitus ja laulu Ray-Guns
(Jaksot 39–50)

Lopputeemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Aura”
Sanat ja sävel Shinji Tanimura, sovitus Yōko Kanno, laulu Shinji Tanimura (Pony Canyon)
(Jaksot 1–15, 17–40)
”Tsuki no mayu”
Sanat Rin Iogi, sävel ja sovitus Yōko Kanno, laulu Aki Okui
(Jaksot 41–49)
”Kagirinaki tabiji”
Sanat C. Piece, sävel ja sovitus Yōko Kanno, laulu Aki Okui
(Viimeinen jakso)

Taustakappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Uka”
Sanat Yūho Iwasato, sävel Yōko Kanno, sovitus Yōko Kanno, laulu Sōichirō Ōtsuka
”Alfa and Omega”
Sanat Carla Vallet, sävel Yōko Kanno, sovitus Yōko Kanno, laulu Carla Vallet
”Gekka bijin”
Sanat Rin Iogi, sävel Asei Kobayashi, sovitus Tadashi Yatabe, laulu Hideki Saijō
”Until”
Sanat Chris Mosdell, sävel Yōko Kanno, sovitus Yōko Kanno, laulu Maryanne Murray
”The Song of a Stone”
Sanat Chris Mosdell, sävel Yōko Kanno, sovitus Yōko Kanno, laulu Sōichirō Ōtsuka

Elokuvan kappale[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Tsuki no tama”
Sanat Rin Iogi, sävel Yōko Kanno, sovitus Yōko Kanno, laulu Red-joukkue

Soundtrack-levyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisijana Kingrecords.

 • Original Soundtrack 1
 • Original Soundtrack 2 ”Dianna & Kihel”
 • Original Soundtrack 3 ”Cocoa”
 • Elokuva-soundtrack ”Wakusei no gogo, bokura wa kisu o shita”
 • ∀ Gundam with Kanno Yōko Concert Live (normaali ja rajoitettu DVD:llinen erikoispainos)

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Nimi Käsikirjoitus Kuvaus Storyboard Animointi Lähetyspäivä
SP ∀ Gundam chokuzen special ”Turn A Turn” - 2.4.
1999
1 Tsuki ni hoeru Hiroyuki Hoshiyama Tetsuya Watanabe Minoru Yokitani Tsukasa Dokite 9.4.
2 Seijinshiki Katsuhiko Chiba Kunihiro Mori Shin’ichi Sakuma 16.4.
3 Matsuri no ato Miya Asakawa Yasuhiro Minami Fujio Suzuki 23.4.
4 Furusato no gunjin Tetsuko Takahashi Akira Nishimori Shin’ichi Sakuma 30.4.
5 Dianna kōrin Hiroyuki Hoshiyama Yoshiaki Iwasaki Minori Okitani
Masakazu Hishida
Atsuo Tobe 7.5.
6 Wasurerareta kako Katsuhiko Chiba Takashi Ikehata Akitoshi Yokoyama Takurō Shinbo
Eiji Nakata
14.5.
7 Kifujinshūgyō Miya Asakawa Kunihiro Mori Shin’ichi Sakuma 21.5.
8 Laura no ushi Tetsuko Takahashi Tetsuya Watanabe Kazu Yokota Fujio Suzuki 28.5.
9 Corin, Gundam to sakebu Hiroyuki Hoshiyama Akira Nishimori Shin’ichi Sakuma 4.6.
10 Hakamairi Jirō Takayama Mihiro Yamaguchi Minoru Okitani
Masakazu Hishida
Takurō Shinbo
Eiji Nakata
11.6.
11 Nocris hōkai Katsuhiko Chiba Takashi Ikehata Toshifumi Kawase Shin’ichi Sakuma 18.6.
12 Chika kairō Hiroyuki Hoshino Kōichi Sugitani Kazu Yokota Makoto Uno 25.6.
13 Toshiue no hito Miya Asakawa Yoshiaki Iwasaki Minoru Okitani
Akitoshi Yokoyama
Kazuo Tobe
Yoshihito Hishinuma
2.7.
14 Betsuri, futatabi Jirō Takayama Akira Nishimori Takurō Shinbo
Eiji Nakata
9.7.
15 Omoide wa kiete Tetsuko Takahashi Tetsuya Watanabe Minoru Okitani Shin’ichi Sakuma 16.7.
16 Turn A no subete Kokoelmajakso (ei tekijäluetteloa) 23.7.
17 Kenkoku no dust blow Miya Asakawa Kunihiro Mori Fujio Suzuki 30.7.
18 Kihel to Dianna Jirō Takayama Mihiro Yamaguchi Minoru Okitani
Masakazu Hishida
Shin’ichi Sakuma 6.8.
19 Sochie no sensō Hiroyuki Hoshiyama Masato Kitakawa Minoru Okitani
Toshifumi Kawase
Noboru Sugimitsu 13.8.
20 Anis’ Power Tetsuko Takahashi Akira Nishimori Takurō Shinbo
Eiji Nakata
20.8.
21 Dianna funsen Hiroyuki Hoshiyama Tetsuya Watanabe Kazu Yokota Shin’ichi Sakuma 27.8.
22 Harry no sainan Jirō Takayama Kunihiro Mori Atsuo Tobe 3.9.
23 Teteth no yuigon Ichirō Ōkōchi Mihiro Yamaguchi Minoru Okitani
Hiroki Kudō
Shin’ichi Sakuma 10.9.
24 Laura no tōboe Tetsuko Takahashi Yasuhiro Minami Minoru Okitani
Dan Kongōji
Takurō Shinbo
Eiji Nakata
17.9.
25 Willgame ririku Ai Ōta Masato Kitagawa Minoru Okitani
Akira Toba
Noboru Sugimitsu 24.9.
26 Satori no tatakai Jirō Takahashi Tetsuya Watanabe Tetsurō Amino Shin’ichi Sakuma 1.10.
27 Yonaka no yoake Akira Toba
Kunihiro Mori
Minoru Okitani Masami Gotō
Yoshihito Hishinuma
8.10.
28 Takusareta mono Hiroyuki Hoshiyama Akira Nishimori Takurō Shinbo
Eiji Nakata
15.10.
29 Soriel no futari Mihiro Yamaguchi Minoru Okitani
Kazu Yokota
Shin’ichi Sakuma 28.10.
30 Mune ni kakaete Miya Asakawa Masato Kitagawa Minoru Okitani
Hiroki Kudō
Noboru Sugimitsu 29.10.
31 Tsuigeki! Nakimushi Poe Tesuko Takahashi Yasuhiro Minami Minoru Okitani
Masakazu Ohara
Shin’ichi Sakuma 5.11.
32 Shinwa no ō Ai Ōta Takashi Ikehata Akitoshi Yokoyama Takurō Shinbo
Eiji Nakata
19.11.
33 Manuipich kōryaku Kunihiro Mori Minoru Okitani
Yukio Nishimoto
Kunihiro Mori
Atsuo Tobe 25.11.
34 Tobe! Seisōken Jirō Takayama Mihiro Yamaguchi Toshifumi Kawase Shin’ichi Sakuma 3.12.
35 Zacktraeger Minoru Okitani
Hiroyuki Hoshiyama
Akira Nishimori Minoru Okitani
Akira Nishimori
Takurō Shinbo
Eiji Nakata
10.12.
36 Militia uchūkessen Ichirō Ōkōchi Yasuhiro Minami Shin’ichi Sakuma 17.12.
37 Tsukisekai no mon Tetsuko Takahashi Takashi Ikehata Toshiaki Yokoyama Shin’ichi Sakuma 24.12.
38 Sentōshin Ghingham Miya Asakawa Kunihiro Mori Jun Takada Takurō Shinbo
Eiji Nakata
7.1.
2000
39 Shōwakusei bakuretsu Jirō Takayama Mihiro Yamaguchi Seiji Okuda Shin’ichi Sakuma 14.1.
40 Getsumen no kaisen Ichirō Ōkōchi Tetsuya Watanabe Tetsurō Amino Atsuo Tobe
Yoshihito Hishinuma
21.1.
41 Tatakai no ketsudan Hiroyuki Hoshiyama Akira Nishimori Shin’ichi Sakuma 28.1.
42 Turn X kidō Miya Asakawa Yasuhiro Minami Seiji Okuda Takurō Shinbo
Eiji Nakata
4.2.
43 Shōgeki no kurorekishi Tetsuko Takahashi Takashi Ikehata Kazuki Akane Shin’ichi Sakuma 11.2.
44 Teki, aratanari Jirō Takayama Kunihiro Mori Masamitsu Hidaka Atsuo Tobe 18.2.
45 Uragiri no Guin Ichirō Ōkōchi Akita Toba Seiji Okuda Shin’ichi Sakuma 25.2.
46 Futatabi, Chikyū e Hiroyuki Hoshiyama Tetsuya Watanabe Seiji Okuda
Minoru Okitani
Takurō Shinbo
Eiji Nakata
3.3.
47 Ghingham shūrai Tetsuko Takahashi Akira Nishimori Minoru Okitani
Akira Nishimori
Shin’ichi Sakuma 10.3.
48 Dianna kikan Jirō Takayama Yasuhiro Minami Seiji Okuda
Mioru Okitani
17.3.
49 Gekkōchō Takashi Ikehata Minoru Okitani
Akitoshi Yokoyama
Takurō Shinbo
Eiji Nakata
24.3.
50 Ōgon no aki Miya Asakawa Kunihiro Mori Minoru Okitani
Toshifumi Kawase
Masami Gotō
Yoshihito Hishinuma
14.4.

Lähetyskanavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja ostettiin myöhemmin myös monille Fujin verkkoon kuulumattomille kanaville.

Liitännäisteokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan elokuvaversion saivat ensi-iltansa koko Japanissa 9. helmikuuta 2002. Tv-sarjan 50 jakson materiaaliin oli lisätty uusia kohtauksia, ja niistä oli koottu kaksi elokuvaa. Elokuvien näytännöissä käytettiin ensimmäistä kertaa Japanin elokuvamaailmassa formaattia, jossa elokuvia näytettiin teattereissa vuoropäivinä. Gekijō ∀ Gundam I: Chikyūkō

(Jaksot 1–27)

Gekijō ∀ Gundam II: Gekkōchō

(Jaksot 28–50)
 • Lopputeema
”After All”
Sanat Chris Mosdell, sävel ja sovitus Yōko Kanno, laulu Donna Burke

Romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • ∀ Gundam (kirjoittanut Shige Satō, julkaisija Kadokawa shoten (Kadokawa Sneaker bunko), 1999–2000)
  • 1. osa: ”Shodō”
  • 2. osa: ”Sōran”
  • 3. osa: ”Hyakunen no koi”
  • 4. osa: ”Hi to Tsuki”
  • 5. osa: ”Gekkōchō”
  • ”Episodes”
  Moto Hagio kuvitti osat 1–5. Numeroimattoman Episodes-lisäosan kuvituksesta taas vastasi Kenji Tsuruta. Romaanit pohjautuivat televisiosarjaan, mutta niihin oli sisällytetty myös Tominon alkuperäisluonnoksissa olleita ideoita, kuten Black Doll ja sukupuolenvaihdos nanokoneiden avulla.
 • ∀ Gundam (jō/ge) (kirjoittanut Harutoshi Fukui, julkaisija Kadokawa Haruki jimusho (Haruki Novels), 2000)
  Julkaistiin uudistettuna vuonna 2001 Tsuki ni mayu – chi ni wa kajitsu (jō/chū/ge) -nimellä Gentōsha bunko -sarjassa. Gentōsha julkaisi romaanin myös kovakantisena vuonna 2005, tällä kertaa nimellä Tsuki ni mayu – chi ni wa kajitsu: From Called ”∀” Gundam. Se julkaistiin vielä 2007 uudelleen nimellä ∀ Gundam: Tsuki ni mayu – chi ni wa kajitsu (jō/ge) Kōdansha Box -merkillä. Haruki Novels -version kansikuvana on valokuva hahmoiksi pukeutuneista ihmisistä, Gentōsha bunkon kansikuvissa taas käytettiin Sengoku-kauden kuvakääröjen tyyliä. Kovakantisen painoksen kannessa oli Akira Yasudan piirtämä kuva Kihelistä ja Diannasta, ja samaa tyyliä käytettiin myös Kōdanshan painoksissa.
  Animaatiosarjasta poiketen kirjojen keskivaiheilla aletaan kuvata sodan seurauksina esiintyviä massamurhia ja kaupunkien tuhoutumisia Tominon kirjoittamine Avaruusvuosisata-Gundam-romaanien tyyliin. Fukuin muissakin romaaneissaan käyttämä Gusoh-ase esiintyy myös tässä romaanissa, ja lisäksi siinä kuvaillaan yksityiskohtaisesti myös mobile suitien lämpöydinreaktorien asemesta käyttämiä singulariteettireaktoreja, i-kenttägeneraattoreja, newtypejä (joista oli vain kuvamateriaalia animaatiosarjassa) ja muita Mustan historian osia.
  Romaanien ilmestymisaikaan siitä, että Ranpo Edokawa -palkinnon voittanut kirjailija kirjoittaa animaatiosarjan romaaniversion, tuli yleinen puheenaihe. Gentōsha poisti julkaisemansa pokkariversion nimestä kokonaan ”Gundam”-sanan voidakseen markkinoida sitä mm. Bōkoku no Aegiksen kirjoittaneen nousevan tähden, Fukuin, alkuperäisteoksena. Fukui itse taas halusi, että Gundam-sana jätettäisiin nimeen, vaikka se tarkoittaisi hänen rojaltiensa vähenemistä, jotta useammat nuoret lukijat kiinnostuisivat teoksesta. Nimen muutoksesta huolimatta itse kirjan sisältö pysyi samana.

Sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Comic Bonbon -versio, Kōichi Tokita, Kōdansha Bonbon Comics, 2 osaa
  Seuraa pääpiirteissään televisiosarjan juonta, mutta koska sarjakuva julkaistiin kuukausittain ilmestyvässä lehdessä, monia osuuksia lyhennettiin rajusti. Esiin kaivetut mobile suitit poikkeavat myös osittain: Muttowoooon asemasta käytetään Bound Docia ja Corinin Kapoolin sijaan Gundam Aesculapiusta. Alkuvaiheissa sarjakuva paljasti ennakkoon monia televisiosarjan juonenkäänteitä, mutta Kidō senshi Gundam Seedin alettua sarjakuva oli jo melkoisesti jäljessä.
 • Magazine Z -versio, Atsushi Soga, Kōdansha Magazine Z Comics, 5 osaa
  Julkaistiin kuukausilehdessä kuten Comic Bonbon -versiokin. Tämän sarjakuvan julkaisua kuitenkin jatkettiin animaatiosarjan päätyttyäkin. Tämän vuoksi sitä julkaistiin myöhemmin rinnakkain Masashi Iwasen Kidō senshi Gundam Seedin kanssa. Tarinan alkupuoli seurailee animaatiosarjan tapahtumia, mutta loppupuolella sarjakuvan tarina seuraa omia polkujaan. Osa sarjassa kuolevista hahmoista jää henkiin sarjakuvassa, ja toisaalta osa tv-sarjan tapahtumista selviävistä hahmoista kuolee sarjakuvassa. Lopputapahtumatkin eroavat animaatiosta huomattavasti.
 • Tsuki no kaze, Akiman, Kadokawa shoten Kadokawa Comics Ace, 1 osa
  Animaatiosarjan hahmosuunnittelija Akira Yasudan piirtämä sarjakuva, joka toimii prologina itse tv-sarjalle. Julkaistiin sarjan päättymisen jälkeen Gundam Ace -lehdessä. Tarina kertoo Loranin harjoittelusta maahanpaluuoperaatiota varten, ja siinä esiintyy kokonaan uusia hahmoja, kuten esim. Loranin kanssa kilpaileva kadetti Charles Gray. Sarjakuvan julkaisu pokkarimuodossa kesti huomattavan kauan, mutta viimein vuonna 2007 se julkaistiin nimellä ∀ Gundam: Tsuki no kaze. Gundam Seedin aikajatkumo Kosminen aikakausi sisällytettiin siinä Mustaan historiaan.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Ideon to iu densetsu. Ōta shuppan, 1997. ISBN 978-4872334005. (japaniksi)
 2. Overman King-Gainer Introduction – Tomino Yoshiyuki, shinsaku o kataru!!, s. 40–41. Ōta shuppan, 2002. ISBN 978-4872336924. (japaniksi)
 3. Dengeki Hobby Magazine, 2008, nro 5. Kadokawa (Media Works).
 4. G2O Volume 6: Gundam Tribute Magazine. ASCII, 1999. ISBN 978-4756131492. (japaniksi)
 5. Otona no Gundam – kanzenban. Nikkei BP shuppan center, 2007. ISBN 978-4822263171. (japaniksi)
 6. ∀ no iyashi. Kadokawa Haruki jimusho, 1997. ISBN 978-4894569652. (japaniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]