Ilmatorjuntatykki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ilmatorjuntatykki on ilmatorjuntaan tarkoitettu tykki. Ilmatorjuntatykkejä käytetään vihollisten ilma-alusten eli muun muassa lentokoneiden, ilmalaivojen tai helikoptereiden tuhoamiseen, tai tärkeiden maa- tai merikohteiden suojaamiseen vihollisen ilmahyökkäyksiltä estämällä tai häiritsemällä vihollisten ilma-alusten toimintaa. Tunnettuja ilmatorjuntatykkejä ovat muun muassa neuvostoliittolainen 85 mm ilmatorjuntatykki M/1939 52-K[1] ja saksalainen 8,8 cm FlaK 18[2] sekä 3-tuumainen (76.2 mm) englantilainen Vickers[3]. Ilmatorjuntatykeissä käytetään yleensä räjähtäviä ammuksia, joiden ilmanpaineeseen, aikasytytykseen tai kosketukseen perustuvat sytyttimet laukaisevat kranaatin räjähdyspanoksen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tykkejä on käytetty ilmatorjunnassa siitä lähtien kun lentokoneita ja ilmalaivoja alettiin käyttää ensimmäisessä maailmansodassa, mutta ensimmäisten ilmatorjuntatykkien tarkkuus oli melko heikko, eivätkä lentokoneetkaan olleet vielä ratkaisevassa asemassa. Koska toisen maailmansodan aikana lentokoneet olivat ottaneet jo merkittävän roolin, täytyi myös ilmatorjunnan kehittämiseen panostaa. Ilmatorjuntatykkien tarkkuus ja tulivoima oli kehitetty paremmaksi ja niitä käytettiin laajassa mittakaavassa. Toisen maailmansodan jälkeen kehitetyt ilmatorjuntaohjukset ovat kuitenkin pääosin syrjäyttäneet ilmatorjuntatykit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 85mm Air Defense Gun Model 1939 (M1939) (KS-12 / 52-K) - Anti-Aircraft Defense Gun - - History, Specs and Pictures - Military Tanks, Vehicles and Artillery http://www.militaryfactory.com/armor/detail.asp?armor_id=389 Haettu 16.9.2013.
  2. 8.8cm FlaK 18 / FlaK 36 / FlaK 37 (German 88) - Anti-Aircraft / Anti-Tank Gun - - History, Specs and Pictures - Military Tanks, Vehicles and Artillery http://www.militaryfactory.com/armor/detail.asp?armor_id=442 Haettu 16.9.2013.
  3. http://www.alternativefinland.com/finnish-army-anti-aircraft-guns-1920s/ Haettu 11.1.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ilmatorjuntatykki.
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.