Ammus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ampuma-aseella ammuttavia heittokappaleita. Raumalaista tehdasta käsittelee Ammus Oy.
Revolverin patruunoita.

Ammus eli projektiili on yleisnimitys, joka käsittää kaikki ampuma-aseella ammuttavat heittokappaleet. Ammusten päätyyppejä ovat luodit, panssariammukset, kranaatit ja erikoisammukset. Myös nuolet ja vasamat ovat ammuksia.

Ammus voidaan laukaista joko heittoaseen kineettisellä energialla tai tuliaseen kemiallisella energialla, jolloin osa ajopanoksen kemiallisessa reaktiossa vapautuneesta lämmöstä muuttuu kaasumaisten reaktiotuotteiden laajentuessa ammuksen liike-energiaksi. Tuliaseiden ammus-ajopanosyhdistelmät voivat olla joko patruunalaukauksia, jossa ajopanos ja ammus ovat yksi yhdistelmä, tai kartussilaukauksia, jossa ajopanos ja ammus ladataan aseeseen erikseen. Historiallisesti tunnetaan lukuisia erilaisia ammuksia, joita ovat muun muassa nuolet, vasamat, lingonkivet tykinkuulat, srapnellit, katapulteilla ammuttavat kivet ja sytytysammukset.

Patruuna tarkoittaa ampumatarvikeyhdistelmää, jossa ammus mahdollisine sytyttimineen, hylsy, ruutipanos ja nalli on liitetty yhdeksi kokonaisuudeksi. Patruuna sisältää yhtenä kokonaisuutena kaikki ammuksen liikkeelle saattamiseen tarvittavat osaelementit. Lähes kaikki pienikaliiberiset tuliaseet ovat patruunalaukausaseita. Ensimmäiset patruunalaukausaseet, ns. kammiotykit tulivat käyttöön 1400-luvulla.

Kartussilaukauksessa ammus ja ajopanos ladataan aseeseen erikseen. Tätä laukaustyyppiä käytetään varsinkin järeäkaliiberisissa (yli 100 mm) tykeissä, joissa patruunalaukauksen käyttö ei teknisistä syistä ole mielekästä; patruunan fyysinen koko kasvaisi liian isoksi ja paino liian suureksi. Tällöin ensin ladataan panoskammioon ammus ja tämän jälkeen ajopanoksen sisältävä kartussi, joka voi olla messinkihylsyssä ja sisältää sytyttimen, tai olla tekstiili- tai pahvipakkauksessa ja sytytin asetetaan viimeisenä erikseen. Etenkin hyvin järeäkaliiberisissa laivatykeissä on suosittu tekstiilipakattuja ruutipusseja, jolloin ajopanoksen määrää voidaan tällöin säätää ampumamatkan suhteen. Mustaruutiaseissa on käytetty usein patruunaan muistuttavaa ”esilatausta”, kartussia. Siinä luoti ja ruuti on koottu paperiseen kääreeseen. Kartussi on nopeuttanut suustaladattavan aseen lataamista. Suustaladattavien aseiden lataamisen apuna on käytetty myös nk. banderollia, olkavyötä, jossa on puisia säiliöitä (tavallisesti 12 kappaletta) yhtä laukausta varten esimitattua ruutia ja luotia varten. Tällöinkään ei ole voinut puhua patruunasta, sillä banderollin sisältö on pitänyt purkaa ja sijoittaa aseen piippuun ilman niitä yhteenkokoavaa puista kuortaan.