Kartussi (ampumatarvike)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vasemmalla päällystämätön ja oikealla silkkikankaaseen kääritty kartussi.

Kartussi on tykin latauspanos, varsinaisesta kranaatista erillinen elementti, joka sisältämänsä ruutipanoksen voimasta lähettää kranaatin tykinputkea myöten ilmaan. Kartussin muodostaa hylsy, nalli ja erillisiin pusseihin jaettu ajopanos.[1][2]

Kartussilaukauksia ampuvissa tykeissä ladataan ensin varsinainen kranaatti (ammus), jossa on sytytin kärjessä, sen perään välittömästi kartussi, jonka jälkeen tykin lukko lukitaan käsin tai se lukittuu automaattisesti ja tykki on laukaisu valmis.lähde?

Kartussia muistuttava sana kartessi tarkoittaa puolestaan tykin haulipanosta.

Kevyemmissä tykeissä varsinainen ammus ja kartussi muodostavat yhteen liitetyn kokonaisuuden, mutta suurissa ne ovat erillään, kuten venäläisessä 130-millimetrisessä M-46-kanuunassa. Ampumaetäisyyttä voidaan säätää latausvaiheessa, avaamalla kartussin kansi ja vähentämällä tai lisäämällä sisällä olevia ruutipusseja.lähde?

Amerikkalaiset käyttivät toisessa maailmansodassa kartussilaukausta keskiverroissa laivastotykeissä; esimerkiksi Samarin taistelussa saattuehävittäjä Samuel B Roberts (kapteeniluutnantti R W Copeland) sai tuhoisia vaurioita kun sen keulatykissä räjähti kartussi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ”Ampumatarvikkeet”, Otavan Iso Tietosanakirja 1, s. 466. Helsinki: Otava, 1962.
  • ”Kartussi”, Otavan Iso Tietosanakirja 4, s. 532. Helsinki: Otava, 1962.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Otavan Iso Tietosanakirja 1, s. 466. Helsinki: Otava, 1962.
  2. Otavan Iso Tietosanakirja 4, s. 532. Helsinki: Otava, 1962.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]