Neon Genesis Evangelion

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neon Genesis Evangelion
新世紀エヴァンゲリオン
(Shin Seiki Evangerion')
Genre toiminta, science fiction, draama
TV-anime
Ohjaaja Hideaki Anno
Studio Gainax
Lähetyskanavat TV Tokyo
Alkuperäinen lähetyskierros 4.10.1995 – 27.3.1996
Jaksojen määrä 26
Elokuva: Evangelion: Death and Rebirth
Ohjaaja Hideaki Anno, Kazuya Tsurumaki
Studio Gainax
Julkaisupäivämäärä 15.3.1997
Kesto 101 min
Elokuva: The End of Evangelion
Ohjaaja Hideaki Anno, Kazuya Tsurumaki
Studio Gainax
Julkaisupäivämäärä 19.7.1997
Kesto 87 min
Elokuva: Revival of Evangelion
Ohjaaja Hideaki Anno, Kazuya Tsurumaki
Studio Gainax
Julkaisupäivämäärä 8.3.1998
Kesto 160 min
Manga
Tekijä Yoshiyuki Sadamoto
Julkaisija Kadokawa shoten
Sarjajulkaisulehti Shōnen Ace
Ensimmäinen painatus 1995 – 2013
Kirjojen lukumäärä 14

Neon Genesis Evangelion (jap. 新世紀エヴァンゲリオン, Shin Seiki Evangerion) on Gainax-yhtiön tuottama 26-osainen animesarja, joka esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1995. Sen käsikirjoitti ja ohjasi Hideaki Anno. Sarjaa seuraavat kaksi elokuvaa Evangelion: Death and Rebirth ja End of Evangelion, ja lisäksi on julkaistu uusi neljän elokuvan sarja. Mangaversio Neon Genesis Evangelionista alkoi ilmestyä vähän ennen animesarjan alkamista.

Sarjan alkuperäiskielinen nimi Shin Seiki Evangerion tarkoittaa kirjaimellisesti käännettynä "uuden vuosisadan evankeliumia". Sarja tunnetaan länsimaissa parhaiten englanninkielisellä nimellään, joka sisältää sanat Neon, Genesis ja Evangelion, jotka itse asiassa ovat kreikkaa ja tarkoittavat "uuden synnyn ilosanomaa".

Sarjassa on vahvoja psykologisia elementtejä, sillä vähän ennen sarjan tuotannon alkua sen luoja oli kärsinyt jonkin aikaa masennuksesta.

Tammikuussa 2009 IGN-sivuston laatiman sadan parhaan animaatiosarjan listan mukaan Neon Genesis Evangelion oli sijalla 10.[1]

Evangelionin tapahtumat sijoittuvat lähitulevaisuuteen (2015 jaa.), neljätoista vuotta katastrofaalisen Toisen iskun jälkeen. Virallisen version mukaan Toinen isku aiheutui meteoriitin osumasta. Tämä massiivinen katastrofi sulatti Etelämantereen ja aiheutti valtavan tulvan, jossa suuri osa ihmiskunnasta kuoli.

Juuri kun ihmiskunta alkoi toipua ja elämä palata normaaliksi, ilmaantui uusi uhka, Enkeleinä tunnetut hirviöt. Tavalliset aseet ovat tehottomia näitä olentoja vastaan, ja ainoa puolustuskeino on NERVin luomat jättiläismäiset keinotekoiset ihmiset, Evangelion 00, -01 ja -02.

 • Shinji Ikari: 14-vuotias poika, joka on EVA:01:n pilotti. Katkera isälleen Gendō Ikarille, tämän jättämisestä Shinjin sedän hoiviin, kun Shinji oli lapsi. Shinji kutsutaan 14-vuotiaana Tokyo 3-kaupunkiin ohjaamaan EVA 01 -taistelurobottia. Sarjan aikana Shinji kokee huonoa omatuntoa ja masennusta elämässään, mikä aiheuttaa Shinjille sarjan aikana pahoja mielenjärkkymistiloja.
 • Gendo Ikari: Shinjin isä ja NERV:in tutkimuspäällikkö.
 • Rei Ayanami: Shinjin luokkatoveri ja EVA:00:n pilotti. On hyvissä väleissä Gendo Ikarin kanssa.
 • Misato Katsuragi: Shinjin esimies, joka ottaa Shinjin taloonsa asumaan. Iloisen ulkokuoren alla piilee synkkä menneisyys.
 • Asuka Langley-Sōryū: Shinjin ja Rein luokkatoveri, joka toimii EVA:02:n pilottina. Hän kärsii vakavista psyykkisistä traumoista.
 • Ritsuko Akagi: Havittelee lokeroimista, lajittelemista ja väheksymistä tunteita kohtaan, jotka pelottavat häntä ja uhkaavat järkyttää hänen omatuntoaan.
 • Maya Ibuki: Ritsukon oikea käsi. Maya on vastuussa suurimmaksi osaksi yksiköistä, ja testeistä taistelujen aikana.
 • Shigeru Aoba ja Makoto Hyuga: ovat Mayan tavoin suurimmaksi osaksi vastuussa yksiköistä, ja testeistä taistelujen aikana.
 • Ryoji Kaji: Misaton entinen nuoruuden aikainen poikaystävä. Työskentelee muiden hahmojen tapaan NERV:issä, mutta on todellisuudessa sinne lähetetty vakooja.
 • Evangelion Yksikkö 00 (Prototyyppi): Yksikkö 00 on ensimmäinen onnistunut Evangelion, ja sitä ohjastaa Rei Ayanami. Evan pään muotoilu on samanlainen kuin aiempien epäonnistuneiden mallien, mutta vain yhdellä silmällä. Yksikkö 00 on ainoa jota ei ole nähty ilman haarniskaa (joten sen orgaaninen koostumus on epäselvä). Evan väritys on oranssi kuten muilla epäonnistuneilla malleilla, kunnes sen haarniska vahingoittuu sarjan edetessä vakavasti taistelussa Enkeli Ramielia vastaan. Sen jälkeen haarniska korvataan uudella sinisen värisellä. Se, kenen sielu Evassa on, on jäänyt mysteeriksi, vaikka teorioita on ollut.
 • Evangelion Yksikkö 01: Yksikkö 01 on toinen onnistunut Eva, ja se on selkeästi taisteluvoimiltaan muihin Evoihin verrattuna ylivoimainen. Kyseinen Eva myös tunnetaan siitä, että se voi toimia itsenäisesti voimavaran loputtua. Yksikkö 01:sen haarniska on väritykseltään yhdistelmä neon-vihreää, oranssia, vaalean sinistä ja mustaa. Evaa ohjastaa Shinji Ikari, ja sen sisällä on Shinjin äidin Yuin sielu.
 • Evangelion Yksikkö 02: Yksikkö 02 on Saksassa valmistettu Eva. Haarniskan väritys Evalla on oranssi-punainen, ja sitä ohjastaa Asuka Soryu. Tiettävästi Evan sisällä on Asukan äidin sielu.

Neon Genesis Evangelion -mangan piirtäjä ja käsikirjoittaja on animen hahmosuunnittelija Yoshiyuki Sadamoto. Se alkoi ilmestyä vuonna 1995 hieman ennen sarjan alkamista, ja sen viimeinen osa julkaistiin kesäkuussa 2013.

Death and Rebirth ja End of Evangelion

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anno totesi ennen sarjan tuotannon alkua, ettei hän tiennyt miten se tulisi päättymään tai miten hahmoille kävisi. Sarjan valmistumisen jälkeen vuonna 1997 Gainax aloitti elokuvaprojektin, jonka tarkoitus oli luoda Neon Genesis Evangelionille parempi lopetus. Ensin julkaistiin Evangelion: Death and Rebirth, jonka ensimmäinen puolisko (Death) kertaa sarjan tapahtumat hahmojen näkökulmasta ja toinen puolisko (Rebirth) esittää puoli tuntia uudesta lopetuksesta. Projekti päättyi End of Evangelionin julkaisemiseen.

Rebirth of Evangelion

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Rebirth of Evangelion

Myöhemmin Gainax ryhtyi suunnittelemaan Rebuild of Evangelion -elokuvasarjaa, jonka tarkoituksena on luoda sarja uudelleen neljäksi elokuvaksi alkuperäistä poikkeavalla juonella. Elokuvassa käytetään myös tietokonetekniikkaa, mitä ei alkuperäisessä sarjassa nähty. Hideaki Anno palaa elokuvasarjan tekoon käsikirjoittajana ja ohjaajana Katsuya Tsurumakin, Masayukin ja Mahiro Maedan kanssa. Myös hahmosuunnittelija Yoshiyuki Sadamoto palaa elokuvien hahmosuunnitelijana.

Sarjan ensimmäisen elokuvan, Evangelion 1.0: You are (not) alone (ヱヴァンゲリヲン新劇場版: 序 "Evangerion Shin Gekijōban: Jo"), ensi-ilta Japanissa oli 1.9.2007. Elokuva kertoi sarjan ensimmäiset kuusi jaksoa uudelleen toteutettuna, juonen pysyessä kuitenkin muuttumattomana.

Sarjan juoni alkoi poiketa alkuperäisestä juonesta, kun jatko-osa Evangelion 2.0: You can (not) advance (ヱヴァンゲリヲン新劇場版: 破 "Evangerion Shin Gekijōban: Ha") ilmestyi Japanissa 27.6.2009. Elokuvan ohjauksesta vastasi Hideaki Annon ja Kazuya Tsurumakin lisäksi myös Masayuki. Alkuperäistä sarjaa muokattiin lisäämällä elokuvaan uusi Eva- pilotti nimeltä Mari Illustrious Makinami. Alkuperäisestä sarjasta tutun Eva 02- pilotin, Asuka Langley Soryun, sukunimeksi vaihdettiin Shikinami.

Sarjan kolmas osa, Evangelion 3.0: You can (not) redo, japanilaiselta nimeltään Evangelion Shin Gekijōban: Q (ヱヴァンゲリヲン新劇場版: Q), ensi-iltansa oli Japanissa 17. marraskuuta 2012. Elokuvan ohjauksesta vastasi Hideaki Annon, Kazuya Tsurumakin ja Masayukin lisäksi myös Mahiro Maeda. Sarjan juoni erkanee merkittävästi alkuperäisestä, sijoittuen neljätoista vuoden päähän edellisen elokuvan tapahtumista.

Sarjan viimeinen osa, joka tunnetaan tällä hetkellä nimellä Evangelion: 3.0+1.0 (シン・エヴァンゲリオン劇場版𝄇, Shin Evangelion Gekijōban𝄇), on suunniteltu julkaistavaksi 27. kesäkuuta 2020. Sarjan viimeisen osan japanin kielisen nimen kirjoitusasu on muutettu takaisin alkuperäisen tv-sarjan kirjoitusasuun. Huomattavaa on myös elokuvan nimen eteen lisätty sana シン(shin), ja nimestä poistettu 新(shin). Nimeen tehdyistä muutoksista ei ole vielä annettu mitään virallista tietoa.

Eräs Evangelionin huomiota herättävimmistä piirteistä on symbolien ja kuvakielen runsas käyttö. Näiden pohjalta sarjan tapahtumia voi tulkita usein eri tavoin. Tulkinnat vaihtelevat usein katsojakohtaisesti.

Sarja hyödyntää erityisen paljon juutalais-kristillistä symboliikkaa ja perinteitä tarinankerronnallisina välineinä. Sarjan tekijät ovat haastatteluissa todenneet, että he valitsivat alun perin kristillisen kuvaston vain antaakseen sarjalle omaperäisen leiman. On huomattava, että Japanissa kristinuskoa harjoittaa vain noin yksi prosentti väestöstä. Apulaisohjaaja Kazuya Tsurumaki on haastattelussa kertonut, että "meidän mielestämme kristilliset symbolit näyttivät siisteiltä." [2]

Psykologia ja psykoanalyyttiset teoriat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Evangelionissa käytetään lukuisia psykologisia teemoja. Jaksojen nimissä ja taustamusiikin nimissä sekä dialogissa käytetyt termit ovat useimmiten peräisin Sigmund Freudin teorioista; mukaan on lisätty myös joitakin lacanilaisia vaikutteita. Tällaisia ovat mm. "Thanatos", "oraalivaihe" ja "eroahdistus".

Siilin ongelma on alun perin filosofi Arthur Schopenhauerin kehittämä konsepti, jonka Freud myöhemmin omaksui. Se on neljännen jakson nimi, jossa Misato Katsuragi mainitsee kuinka termi kuvaa hyvin hänen suhdettaan Shinjiin.[3]

Sarja ei ollut erityisen suosittu ensiesityksen yhteydessä; se oli sijoitettu teini-ikäisille sopivaan katseluajankohtaan. Kun sarja näytettiin sittemmin aikuisille sopivampaan aikaan, se herätti välittömästi huomiota ja sai aikuiset kiinnostumaan uudelleen animesta. Evangelionin vaikutus animen yleiskehitykseen on yhä edelleen merkittävä.

Suomessa Sub on näyttänyt Neon Genesis Evangelionin kaikki jaksot kahteen otteeseen, mukaan lukien ohjaajan version viimeisistä jaksoista. Elokuvien esittämisestä ei ole tietoa.

Emina on julkaissut sarjan 26 jaksosta 20 DVD:llä suomenkielisillä tekstityksillä varustettuna.

Suomalainen mangajulkaisija Sangatsu Manga julkaisi 2006 toukokuun lopulta lähtien mangaa suomennettuna. Käännös tehtiin suoraan japanista. 14. ja viimeinen osa nimeltään 'Minne valo palaa' julkaistiin 20.11.2014.[4]

 1. TOP 100 Animated Series (Arkistoitu – Internet Archive) IGN Tammikuu 2009 Viitattu 30.6.2009 (englanniksi)
 2. http://www.evaotaku.com/html/evafaq.html
 3. "Siilin ongelma… Mitä läheisempiä olemme, sitä enemmän satutamme toisiamme."
 4. Neon Genesis Evangelion (manga) |Tokio.fi Tokio.fi Helmikuu 2016 Viitattu 19.2.2016 (suomeksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]