Kidō senshi V Gundam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kidō senshi V Gundam
機動戦士Vガンダム
(Kidō senshi Victory Gundam)
Genre toiminta, science fiction
TV-anime
Ohjaaja Yoshiyuki Tomino
Studio Sunrise
Lähetyskanavat Terebi Asahi
Alkuperäinen lähetyskierros 2.4.1993 – 25.3.1994
Jaksojen määrä 51

Kidō senshi V Gundam (jap. 機動戦士Vガンダム, myös Kidō senshi Victory Gundam, Mobile Suit Victory Gundam) on Sunrisen tuottama animaatiosarja ja Gundam-sarjan osa. Sarjaa esitettiin 2.4.1993–25.3.1994 ANN-yhtiön televisiokanavilla perjantaisin 17.00–17.30. Sitä tuotettiin yhteensä 51 osaa. Sarjasta käytetään myös lyhenteitä V Gundam ja V Gun.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avaruusvuosisadan vuonna 0153 Maapalloa hallitseva Maan liittovaltion hallitus on rappeutunut vain varjoksi entisestä mahdistaan, ja avaruudessa Maata kiertävät avaruussiirtokunnat, Sidet, alkavat karata sen hallinnasta ja kulkea kohti itsenäisyyttä. Tämä johtaa kofliktien puhkeamiseen kaikkialla ja sen myötä aikaan, jota kutsutaan avaruuden taistelevien valtioiden aikakaudeksi.

Kaaoksen keskellä Side 2:lle perustettu Zanscaren keisarikunta hankkii taakseen äkkinäisesti kansan tuen käyttämällä hyväkseen toisaalta giljotiiniteloituksilla aikaansaatua pelkoa ja toisaalta pelastusta ja lohtua tarjoavaa ”mariaismia”. Keisarikunta lähettää BESPAksi kutsutun armeijansa hyökkäämään Maahan. BESPA valloittaa Euroopassa sijaitsevan Larganen kaupungin ja tekee siitä tukikohtansa Maan miehitystä varten. Myös keisarikuntaa vastustava järjestö League Militaire aloittaa sissitoiminnan Euroopassa pysäyttääkseen BESPAn.

Taistelujen kiihtyessä eurooppalaisen Woowigin kaupungin lähistöllä sijaitsevan Kasarelian lähistöllä liitimellään lentävä tarinan päähenkilö, nuori poika Üso Ewin tempautuu mukaan BESPAn mobile suit Shokew’n ja League Militairen pienoishävittäjän taisteluun. Üso törmää Shokew’hon, kampeaa sen pilotin ulos ohjaamosta ja kaappaa robotin itselleen.

Kaappauksesta alkaen Üso joutuu League Militairen kanssa useisiin seikkailuihin...

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

V Gundam on neljäs ja toistaiseksi viimeinen Gundam-televisiosarja, joka sijoittuu avaruusvuosisata-jatkumoon. Päähenkilö on 13-vuotiaana vielä aiempien sarjojen päähenkilöitäkin nuorempi. Tämän oli tarkoitus vedota SD Gundam -sukupolven ala-astelaisiin. Samasta syystä tarinallakaan ei ole juuri yhtymäkohtia aiempiin Gundameihin, jotta uusien katsojien olisi helpompaa päästä siihen sisälle.[1]

Ohjaaja Yoshiyuki Tominon mukaan V Gundamia tehdessä oli tarkoitus palata ”animaatiosarjojen alkupisteeseen” ja tehdä ”hauska robottianimaatio”. Alusta alkaen pyrkimyksenä oli tehdä päähahmon ympärille rakentuva, yksinkertainen ja sarjakuvamainen sarja.[2] Tämän vuoksi tarinan alku noudattaa yksinkertaista kaavaa, jossa reipas ja iloinen sarjan päähenkilö Üso Ewin tarttuu Gundamin ohjaimiin suojellakseen lapsuudenystäväänsä Shakti Kareenia ja ihastustaan Katejina Loosia päihittäen vihollisensa ovelilla taktiikoilla. Sarjan loppupuolella käsitellään kuitenkin myös vakavampia teemoja, kuten uskonnollista nationalismia.

Yksinkertaisesta taustatarinasta huolimatta tarinan edetessä tapahtuvat giljotiiniteloitukset ja hahmojen traagiset kuolemat taistelukentällä tuovat tarinaan muissakin Tominon töissä nähtävissä olevaa synkkyyttä. Tällaisia kohtauksia käytettiin runsaasti jo seuraavaa jaksoa mainostavissa pätkissä edellisen jakson lopussa, jopa siinä määrin, että syntyi uskomus, jonka mukaan seuraavan jakson mainoksessa nimeltä mainittu hahmo kuolee kyseisessä jaksossa.

Pääosarobotti V Gundamin suunnittelijaksi kiinnitettiin Hajime Katoki. V Gundam oli ulkoasultaan yksinkertainen, mutta osasi jakautua pienempiin osiin ja kokoontua taas yhteen, mikä teki siitä erityisen sopivan leluksi. Tiettävästi tarkoituksena oli tehdä yksinkertainen robotti, jotta lapsikatsojatkin osaisivat piirtää sen. Lisäksi vihollis- mobile suiteille annettiin fanien keskuudessa ”kissansilmiksi” kutsuttujen kamerasilmien, säderoottorien ja einrahdiksi nimetyn pyöräajoneuvon kaltaisia, ennennäkemättömiä ominaisuuksia.

Sarjan hahmot suunnitteli Hiroshi Ōsaka. Ohjaaja Tomino harvoin kehuu omia töitään (Tomino on jopa kutsunut V Gundamia ”huonoimmaksi Gundamiksi”), mutta on totesi jälkeenpäin Ōsakan valinnan koituneen sarjan pelastukseksi. ”Kidō senshi V Gundam daijitenissä” Tomino sanoi myös olevansa hyvin tyytyväinen sarjan lopetukseen, mutta toisaalta ”∀ no iyashissa” totesi sen olevan sopimaton tarinan lopetukseksi, koska siihen oli sisällytetty inhoa todellisuutta kohtaan.

V Gundamin musiikista vastasi Akira Senju. Soundtrackillä käytettiin tuohon aikaan animaatioissa harvinaista orkesterin soittamaa musiikkia, minkä vuoksi sitä pidetään yleisesti laadukkaana sekä Gundamin että Senjun ihailijoiden keskuudessa. Tomino piti äänityksiä katsomassa käydessään ilmapiiriä ”onnellisena” (Tomino on tunnettu siitä, ettei juuri kehu henkilökuntaansa, edes säveltäjiä). Senju puolestaan kertoi pyrkineensä antamaan kaikkensa V Gundamin musiikkia työstäessään. Senju pitää albumia ”Kidō senshi V Gundam – kōkyō kumikyoku dai 2-ban Thousand Nests” (esittäjä Puolan radion orkesteri, johtaja Anthony Inglis) parhaimpana työnään. Alkuperäinen soundtrack julkaistiin kolmella CD:llä. Senjun tuottaman varsinaisen soundtrackin lisäksi levyt sisälsivät useita suosituiksi tulleita kappaleita – esimerkkeinä erityisesti ensimmäisen levyn ”Nobe no hana” jälkipuolisko, joka sisälsi mm. sarjan alkupuolen alkuteeman ”Stand Up to the Victory – to the Victory” seuraavan jakson mainoksessa käytetyn sovituksen, sekä taustalaulut ”Hanageshi no tabi no mukō ni” ja ”Ikutsu mo no ai o kasanete”. Kuitenkin CD:ltä puuttuvia kappaleitakin on useita (esim. Nobe no hanan pianoversio), ja sekä Senju- että Gundam-fanit ovat toivoneet kaiken sarjassa esiintyvän musiikin sisältävän kokoelman julkaisua.

Üson ääniroolista vastannut Daisuke Sakaguchi oli V Gundamin teon aikaan vasta 19-vuotias, ja sarja oli hänen ensimmäinen ääniroolisuorituksensa. Lisäksi myöhemmin Kidō butōden G Gundamissa Domon Kasshua esittänyt Tomokazu Seki näytteli Tomachen roolin, ja Shin kidō senki Gundam W:n Heero Yuyn roolissa ollut Hikaru Midorikawa esitti useita sivuhahmoja. Näin myöhempien 90-luvun Gundam-sarjojen päähahmonäyttelijstä monet esiintyivät yhdessä jo tässä sarjassa.

Ryōsuke Takahashin mukaan eräs henkilö sanoi, että ”mikäli V Gundam olisi käsitellyt jotakin uutta teemaa newtypejen sijaan, ei Evaa olisi ehkä koskaan julkaistu”. Takahashi itse on samaa mieltä.[3]

Tuotantovaiheessa sarjan väliaikaisena nimenä oli ”Shin kidō senshi Victory Gundam”. Ensimmäisen jakson storyboard käyttää vielä tätä nimeä.

Kaupallinen tilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksi suunniteltiin elokuva Kidō senshi Gundam F91:n muuntamista TV-sarjaksi, mutta lopulta nämä suunnitelmat haudattiin ja päädyttiin V Gundamin tekoon. Tuohon aikaan odotettiin Bandain ostavan Sunrisen, ja Sunrisen johtohenkilöt pyrkivät kohottamaan yrityksen arvoa nostamalla päätuotteensa Gundamin suosion uuteen nousuun. Tomino sanoi myöhemmin olleensa tuohon aikaan tietämätön kyseisistä suunnitelminsa ja olevansa edelleen vihainen tuon ajan johtajille siitä, etteivät he ole pyytäneet anteeksi.[4]

Bandain vaatimuksista sarjaan lisättiin pyörillä kulkevan taistelulaivan ja rengas- mobile suitien kaltaisia lelumaisia elementtejä. Tominon mielestä lopputulos kuvasi tuon ajan Sunrisea, jossa taiteellisen laadun sijaan painotettiin kaupallisia tavoitteita niin voimakkaasti, että Tomino koki tulleensa painostetuksi V Gundamia tehdessään. Bandain vasstuuhenkilön vaatiessa pyörätaistelulaivaa Tomino oli ilmaissut vastalauseensa jo puoliksi epätoivoisena.[5]

Koska sarjan sisältö oli vaikeaa ymmärtää, eivät kohderyhmäksi tarkoitetut ala-astelaiset ottaneet sitä omakseen, ja katsojajoukon ydin oli lopulta vanhat Gundam-fanit. Tämä johti myös oheistuotteiden ostajakunnan keski-iän nousuun.[6] TV-sarjan videoiden mukana toimitetun kyselyn mukaan tyypillinen ostaja oli 20–25-vuotias mies – ikäluokka, joka oli ollut yläasteella Kidō senshi Z Gundamin ja Kidō senshi Gundam ZZ:n ilmestyessä.[7]

Sarjan toisen kauden lopun ollessa valmistumassa (jaksolla 26) Tominolta kysyttiin, tekisikö hän Gundamia myös seuraavana vuonna. Kun Tomino tiedusteli, oliko kysyjä tosissaan, tämä vastasi: ”Kyllä. Myynti ei ole nyt huonoa.”[8] Tosiasiassa sarja lähetyksen aikaan vuonna 1993 varsinaisten Gundam-sarjojen robottien pienoismallien kysyntä oli kaksinkertaistunut, paikannut SD Gundam -pienoismallien heikon kysynnän synnyttämän vajeen ja kasvattanut Bandain pienoismalliosaston kokonaismyyntiä.[9] Tästä huolimatta V Gundam tuotti Sunriselle tappiota, vaikka LD-julkaisujen hyvän myynnin vuoksi valmistuskulut onnistuttiin kattamaan (V Gundamin VHS- ja LD-julkaisut myivät kukin yhteensä keskimäärin 15 000 kopiota[7])[10] V Gundam on lisäksi ainoa Avaruusvuosisata-jatkumoon sijoittuva Gundam-tuotanto, jonka robotteja ei ole julkaistu HGUC- ja MG- pienoismalleina tai figuureina (Gundam Fix Figuration, High Complete Model Progressive, Mobile Suit in Action!!).

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

League Militaire
Zanscaren keisarikunta

Sarjassa esiintyvät sotakoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

League Militaire
Zanscaren keisarikunta

Tuotantohenkilöstö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Suunnittelu: Sunrise
 • Alkuperäisteos: Hajime Yatate, Yoshiyuki Tomino
 • Hahmosuunnittelu: Hiroshi Ōsaka
 • Mekaniikkasuunnittelu: Kunio Ōkawara, Hajime Katoki, Jun’ya Ishigaki
 • Graafinen suunnittelu: Shigemi Ikeda
 • Kuvausohjaus: Atsushi Okui, Yōichi Ōgami
 • Musiikki: Akira Senju
 • Ääniohjaus: Yasuo Urakami
 • Yhteistyökumppanit: Dentsū, Sōtsū Agency
 • Tuottajat: Yoshiaki Koizumi (Terebi Asahi), Masuo Ueda (Sunrise)
 • Ohjaaja: Yoshiyuki Tomino
 • Piirrokset: Studio Dub, Soul Dub, Anime R, Nakamura Production, Gainax
 • Mekaniikkasuunnitteluavustus: Hirotoshi Sano
 • Animointi: Studio Dub, Studio Deen, Need, Studio Wombat, Gainax, Studio Mark, Twenty-First, Nakamura Production, Kōka-Asahi seisaku, Kino Production, Ginga Pro, Shintomo dōga, Nijibashi dōga
 • Animaation tarkistus: Yasuo Ishii, Miki Ōtani, Yasushi Ryūde, Tetsuya Uezu, Ryōko Sugiyama
 • Värisuunnittelu: Yoshie Komatsu, Noboru Nakayama
 • Väritys: Yūko Kogure, Yūki Kase, Shinji Matsumoto, Noriko Nakajima, Takashi Hasegawa, Junko Aragaki, Akemi Kubota, Keiichi Funada, Miyuki Yoshimura
 • Tarkastus: Masami Mori
 • Viimeistely: Studio Bogī, MI, Studio Deen, Need, Kōka-Asahi seisaku, Anime World Ōsaka, Studio AD, Ginga Pro, Shintomo dōga, Nijibashi dōga
 • Erikoistehosteet: Yutaka Hoshiba (Marix)
 • Taustat: Baku Production, Atelier Musa
 • Kuvaus: Asahi Production
 • Leikkaus: Tomoaki Tsurubuchi
 • Otsikot: Maki Pro
 • Äänet: Audio Planning U
 • Musiikin esitys: Kingrecords Philharmonic Orchestra, Masatsuku Shinozaki Strings
 • Tehosteet: Akihiko Matsuda (Fizz Sound Creation)
 • Äänitysstudio: Apu Studio
 • Äänten muokkaus: Hisanori Ōshiro, Akiyoshi Tanaka
 • Kehitys: Tōkyō genzōsho
 • Asetelman suunnittelu: Yoshitaka Kawaguchi
 • Tuotantoavustaja: Yōko Toike
 • Tuotannoedistys: Kunihiro Mori, Yumiko Yoshida, Nobumitsu Urasaki, Kōji Muramatsu, Kōichi Ohara, Masahiro Tsukada, Yoshinari Suzuki, Kō Minegishi
 • Kuvausavustajat: Yoshiyuki Takei, Tetsuya Watanabe
 • Tuotantosihteeri: Fumie Kobayashi
 • Viimeistelyavustaja: Junko Aragaki
 • Tuotantoyhteistyö: Studio Deen
 • Apulaistuottaja: Masato Mochizuki
 • Kirjallinen asetelma: Kōichi Inoue
 • PR-vastaava: Yumiko Miwa, Atsuko Tanba (Terebi Asahi)
 • Tuotanto: Terebi Asahi, Sunrise

Yksittäiset jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnus- ja taustakappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Alkupuoliskon alkuteema ”Stand Up to the Victory – To the Victory” (jaksot 1–31)
 • Loppupuoliskon alkuteema ”Don’t Stop! Carry on!” (jaksot 32–51)
  • Sanat Yui Nishiwaki, sävel Seiji Koizumi, sovitus Yasuhiko Fukuda, laulu RD
 • Alkupuoliskon lopputeema ”Winners Forever – shōrisha yo” (jaksot 1–31)
 • Loppupuoliskon lopputeema ”Mō ichido tenderness” (jaksot 32–51)
 • Taustakappale ”Hinageshi no tabi no mukō ni”
 • Taustakappale ”Itsu ka umareta toki no tame ni”
 • Taustakappale ”Umarete kuru mono e”
  • Sanat Rin Iogi, sävel ja sovitus Akira Senju, laulu Aceilux
 • Taustakappale ”Ikutsu mo no ai o kasanete”

”Winners Forever – shōrisha yo” tehtiin alun perin Kamen Rider ZO:n tunnusmusiikiksi (Winners Forever -nimi oli alun perin ”Rider Forever”).

Julkaisemattomat kappaleet

Sarjassa on kymmenisen kappaletta, joita ei ole julkaistu millään soundtrack-levyllä. Huolimatta fanien toistuvista pyynnöistä CD:iden julkaisua ei tiettävästi ole suunnitteilla.

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

V Gundamin oli alun perin tarkoitus esiintyä ensimmäistä kertaa neljännessä jaksossa, mutta sponsorit vastustivat ajatusta siitä, ettei pääosarobotti esiintyisi ensimmäisessä jaksossa. Niinpä neljänneksi tarkoitettu jakso siirrettiin ensimmäiseksi, ja seuraavassa kolmessa jaksossa Shakti muistelee menneitä tapahtumia. Vaikkei sarja ollutkaan kaupallinen menestystarina, on se kuitenkin 51 jaksollaan pisin Gundam-sarja, mikäli SD Gundamia ei oteta lukuun. SD Gundam mukaan luettuna V Gundam on jaksomäärältään toiseksi suurin pisimmän ollessa SD Gundam Force.

Jaksonumero Nimi Käsikirjoitus Kuvaus Ohjaus Lähetyspäivä
1 Shiroi mobile suit Akira Okeya Ikurō Satō Yasuhiro Seo 2.4.1993
2 Mashin to atta hi Hideki Sonoda Kiyoshi Egami Masayoshi Nishimura 9.4.1993
3 Üso no tatakai Setsuo Takase Akitoshi Maeda 16.4.1993
4 Tatakai wa dare no tame ni Kazuhiko Gōdo Akira Nishimori Masayoshi Nishimura 23.4.1993
5 Godzorla no hangeki Hideki Sonoda Hiroshi Tamada Moriyasu Taniguchi, Tōru Yoshida 4.30.1993
6 Senshi no kagayaki Kiyoshi Egami Masayoshi Nishimura 7.5.1993
7 Girochin no oto Akira Okeya Setsuo Takase Akitoshi Maeda 14.5.1993
8 Gekitō! Hajō kōgeki Sukehiro Tomita Akira Nishimori Yasuhiro Seo, Shūkō Murase 21.5.1993
9 Tabidachi Hideki Sonoda Ikurō Satō Moriyasu Taniguchi, Tōru Yoshida 28.5.1993
10 Senretsu! Shrike-tai Sukehiro Tomita Hiroshi Tamata Masayoshi Nishimura 3.6.1993
11 Shrike-tai no bōeki Akira Okeya Kiyoshi Egami Hiroshi Ōsaka 11.6.1993
12 Girochin o funsai se yo Setsuo Takase Akitoshi Maeda 18.6.1993
13 Gibraltar kūiki Sukehiro Tomita Akira Nishimori Masayoshi Nihimura 25.6.1993
14 Gibraltar kōbō Akira Okeya Ikurō Satō 2.7.1993
15 Spacedust Kazuhiko Gōdo Setsuo Takase Akitoshi Maeda 9.4.1993
16 Reinforce fujō Akira Okeya Kiyoshi Egami Takurō Shinbo 16.7.1993
17 Teikoku no joō Minoru Yokitani Mitsuko Kase Masayoshi Nishimura 23.7.1993
18 Uchūkantaisen Sukehiro Tomita Takeshi Ashizawa 30.7.1993
19 Shakti o sagase Kazuhiko Gōdo Hiroshi Tamada Yasuhiro Seo 6.8.1993
20 Kessen zen’ya Akira Okeya Ikurō Satō Moriyasu Taniguchi, Tōru Yoshida 13.8.1993
21 Senryaku eisei o tatake Sukehiro Tomita Akira Nishimori Takurō Shinbo 20.8.1993
22 Uchū no tora Hideki Sonoda Kiyoshi Egami 27.8.1993
23 Zanscare sennyū Akira Okeya Takeshi Ashizawa Masayoshi Nishimura 3.9.1993
24 Shuto kōbō Hiroshi Tamada Shūkō Murase 10.9.1993
25 Tekikan to tekichi e Akira Nishimori Takurō Shinbo, Kazuhiro Itakura 17.9.1993
26 Maria to Üso Hideki Sonoda Osamu Sekida Masayoshi Nishimura 24.9.1993
27 Sora o hashiru senkō Takeshi Ashizawa Yasuhiro Seo 1.10.1993
28 Daidasshutsu Akira Okeya Yūsuke Yamamoto Moriyasu Yamaguchi, Tōru Yoshida 8.10.1993
29 Atarashii suit V2 Ikurō Satō Takurō Shinbo, Kazuhiro Itakura 15.10.1993
30 Haha no Gundam Hiroshi Tamada Masayoshi Nishimura 22.10.1993
31 Motorad hasshin Yoshitaka Fujimoto Akitoshi Maeda 29.10.1993
32 Dodgore gekishin Kazuhiko Gōdo Takeshi Ashizawa Hiroshi Ōtsuka 5.11.1993
33 Umi ni sumu hitobito Hideki Sonoda Yoshiyuki Takei Takurō Shinbo, Kazuhiro Itakura 12.11.1993
34 Kyodai Roller sakusen Akira Okeya Yūsuke Yamamoto Masayoshi Nishimura 19.11.1993
35 Haha ka Shakti ka Ikurō Satō Yasuo Seo 26.11.1993
36 Haha yo daichi ni kaere Kazuhiko Gōdo Osamu Sekida Morisuke Taniguchi, Tōru Yoshida, Hiromitsu Morishita 3.12.1993
37 Gyakushū Twinrad Akira Okeya Takeshi Ashizawa Takurō Shinbo, Kazuhiro Itakura 10.12.1993
38 Hokkai o honō ni somete Hideki Sonoda Hiroshi Tamada Masayoshi Nishimura 17.12.1993
39 Hikari no tsubasa no uta Akira Okeya Tetsuya Watanabe Hiroshi Ōtsuka 24.12.1993
40 Chōkōkūkōgeki no shita Ikurō Satō Keiichi Satō 7.1.1994
41 Chichi no tsukutta senjō Hideki Sonoda Yūsuke Yamamoto Takurō Shibo, Kazuhiro Itakura 14.1.1994
42 Senketsu wa hikari no uzu ni Akira Okeya Takeshi Ashizawa Masayoshi Nishimura 21.1.1994
43 Senjō no suisei Fuala Osamu Sekida Moriyasu Taniguchi, Hiromitsu Morishita 28.1.1994
44 Ai wa hikari no hate ni Hideki Sonoda Yoshiyuki Takei Yasuhiro Seo 4.2.1994
45 Genkaku ni odoru Üso Minoru Yokitani (luonnos) Hiroshi Tamada Hiroshi Ōtsuka 11.2.1994
46 Tassilo hanran Kazuhiko Gōdo Mitsuko Kase Takurō Shinbo, Kazuhiro Itakura 18.2.1994
47 Onnatachi no senjō Akira Okeya Tetsuya Watanabe Masayoshi Nishimura 25.2.1994
48 Kieru inochi – saku inochi Takeshi Ashizawa Yasuhiro Seo 4.3.1994
49 Tenshi no wa no ue de Osamu Sekida Masayoshi Nishimura 1.3.1994
50 Nikushimi ga yobu taiketsu Yūsuke Yamamoto Takurō Shinbo, Kazuhiro Itakura 18.3.1994
51 Tenshitachi no shōten Hideki Sonoda Akira Nishimori Hiroshi Ōtsuka, Yasuhiro Seo, Shūkō Murase 25.3.1994

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2004 sarjan kaikki jaksot julkaistiin DVD:llä. Vain ensimmäisen painoksen DVD-boksien mukana olleeseen lehtiseen painetun Yoshiyuki Tominon haastattelun otsikkona oli ”Nämä DVD:t eivät kestä katsomista, joten niitä ei saa ostaa!” Tomino oli antanut samansuuntaisia kommentteja myös Kidō senshi Z Gundamin DVD:iden mukana olleessa haastattelussa.

Romaani[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tomino kirjoitti itse sarjan pohjalta viisiosaisen romaanin, joka julkatistiin Kadokawa Sneaker bunko -sarjassa. Vaikka romaanin tarinan lähtökohdat ovat samat kuin sarjassa, on tarinoissa paljon eroavaisuuksia, ja huomattavana piirteenä romaani sisältää paljon eroottisia kohtauksia ja vuorosanoja. V2 Gundam ei esiinny romaanissa lainkaan, vaan sen tilalla nähdään Minovsky-moottorilla varustettu V Gundam -malli Second V Gundam. Myös Kidō senshi Gundam F91:n tappokone Bugit esiintyvät romaanissa.

Sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuvaversio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Comic Bom Bom -lehdessä julkaistiin Toshiya Iwamuran piirtämä sarjakuvaversio tv-sarjasta. Sarjakuva hylkäsi televisiosarjan vakavamielisen asenteen ja sisälsi paljon vitsejä ja superrobottimaisia kohtauksia. Üso ja muut hahmot, joista osan luonteita oli muutettu rajustikin, suorittivat sarjassa villejä tempauksia. Kaiken kaikkiaan sisältöä oli muokattu lehden nuorelle lukijakunnalle sopivammaksi. Sarjakuva sisältää myös animessa poissaolevia kohtauksia, jotka kuvaava Üsoa suojellessaan kuolevan Odelon viimeisiä sanoja sekä Üson ja tämän isän Hangergin isä-poikasuhdetta. Monet pelit ovat ottaneet vaikutteita juuri V Gundamin sarjakuvaversiosta: Super robot taisen -pelisarjassa V2 Gundamilla on vain sarjakuvassa nähty jakaantumiskyky, ja SD Gundam GGeneration -sarjassa V Gundamin käyttäessä sädesapeliaan se hyökkää vain sarjakuvassa nähtävällä V-leikkaus-erikoisliikkeellään. Huomattavia eroavaisuuksia sarjakuvan ja tv-sarjan välillä ovat lisäksi muun muassa:

 • Sarjakuvan robotit käyttävät muiden robottianimaatioiden ja Street Fighter II:n henkisiä erikoisliikkeitä.
 • Katejina ei esiinny sarjakuvassa lainkaan, vaan viimeinen vastus on sisarensa Marian kuoleman vuoksi kostonhimoinen Chronicle.
 • Sarjakuvassa on sille ainutlaatuisia elementtejä, kuten Knight Gundamista vaikutteita ottanut haarniskoitu sädesapeleilla varustettu sotakone ja tosielämän F1-kuljettajaa muistuttava pilotti.

Kidō senshi V Gundam gaiden[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shōnen Kids -lehdessä julkaistiin Yūichi Hasegawan piirtämä Sunrisen hyväksymä spinoff-sarjakuva nimellä Kidō senshi V Gundam gaiden. Sarjassa Üso kohtaa ”Jupiterin vaariksi” ja ”Grey Stoke”ksi kutsutun vanhan miehen. Zeongiltä näyttävä kullanvärinen mobile suit esiintyy sarjassa vihollisena, ja sarjakuvan sankaritar käyttää sinistä V2 Gundamia. Kullanvärisen robotin vastaiseen taisteluun yhdistyvät ei vain V-Dash ja V2 Gundam, vaan yllättäen myös eräs tietty Gundam.

Lisäksi, vaikka suoraa yhteyttä ei olekaan, Gundam Acessä julkaistussa Crossbone Gundam – kōtetsu no 7-nin -sarjakuvassa esiintyy V Gundam gaidenin hahmoiksi uskottuja hahmoja, mikä yhdistää V Gundamin ja Kidō senshi Crossbone Gundamin.

Ike! Ike! Bokura no V Gundam[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MS Saga -lehdessä julkaistiin Tsukasa Kotobukin piirtämä sarjakuva Ike! Ike! Bokura no V Gundam. Sarjakuva on huumorisarjakuva, joka parodioi televisiosarjan tapahtumia. Katejina Loosia kutsutaan sarjaksi ruhtinatar Kateksi, mikä on jäänyt fanien keskuudessa käytöön hahmon lempinimenä. Hideaki Anno on tunnustautunut sarjakuvan suureksi ihailijaksi, ja yhteen hänen tunnetuista töistään, Top o nerae! pohjautuvalla CD:llä Top o nerae! Kyōsōran olevalla vuorosanakokoelmalla Fumiko Shiraishi lausuu V Gundamin Marvet Fingerhatin kuuluisia repliikkejä kunnianosoituksena sarjalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Toy Journal, 1993, nro 3.
 2. Newtype, 1993, nro 2. Kadokawa shoten.
 3. Newtype Mark II. Kadokawa shoten, 1997. (japaniksi)
 4. Kō Sasakibara: Sore ga V Gundam da. Ginga shuppan, 2004. 978-4877770549. (japaniksi)
 5. Yoshiyuki Tomino: ∀ no iyashi. Kadokawa Haruki jimusho, 2002. 978-4894569652. (japaniksi)
 6. Nikkei Characters! ”Otona no Gundam”, s. 45. Nikkei BP -sha, 2004. (japaniksi)
 7. a b Animage, 1994, nro 5, s. 66. Tokuma shoten. (japaniksi)
 8. Yoshiyuki Tomino: Tomino Yoshiyuki – zenshigoto. Kinema-Junpō-sha, 1999. 978-4873765143. (japaniksi)
 9. Kenji Inomata: Gundam shinwa. Diamond-sha. 978-4873765143. (japaniksi)
 10. Määritä osoite! (Ima, soko ni iru boku: Bokutachi ni dekiru koto ga nani ga aru no darō ka? Ima koso ”Ima, soko ni iru boku” o kataru) Viitattu 11.6.2009. (japaniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]