Turmion Kätilöt

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Turmion kätilöt)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Turmion Kätilöt
Turmion Kätilöt Myötätuulirockissa vuonna 2011.
Turmion Kätilöt Myötätuulirockissa vuonna 2011.
Tiedot
Toiminnassa 2003
Tyylilaji industrial metal
Kotipaikka Suomi Kuopio, Suomi
Laulukieli suomi, englanti
Jäsenet

MC Raaka Pee
Shag-U
Master Bates
RunQ
DQ
Bobby Undertaker

Entiset jäsenet

DJ Vastapallo
Spellgoth

Levy-yhtiö

Ranka Recordings
Spinefarm Records
Raha Records
Osasto-A Records
Nuclear Blast

Aiheesta muualla
Kotisivut

Turmion Kätilöt on kuopiolaisen Ancient Drive -yhtyeen raunioista koottu pääasiassa suomeksi laulava industrial metal -yhtye, jonka jäsenet ovat pääosin kotoisin Siilinjärveltä ja Kuopiosta. Se yhdistelee musiikissaan metalli- ja konemusiikkia. Yhtyeen perustivat taiteilijanimet MC Raaka Pee ja DJ Vastapallo. Nykyiseen yhtyeeseen kuuluvat MC Raaka Peen lisäksi Shag-U, Master Bates, Bobby Undertaker, RunQ ja DQ. Yhtyeen sanoituksissa ja lavashow'ssa on vaikutteita Shock Rockista. Rivous ja sadomasokismi sisältyvät tavallisesti Turmion Kätilöiden teksteihin mutta teemaan liitetään myös usein kantaa ottavia näkemyksiä ihmiskunnasta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtye julkaisi ensimmäisen albuminsa, Hoitovirheen, vuonna 2004, Niuva 20 -EP:n vuonna 2005 ja toisen studioalbuminsa, Pirun nyrkin, vuonna 2006. Vuoden 2011 alkupuolella julkaistiin albumi Perstechnique.

Spinefarm Recordsin alamerkille Ranka Recordingsille levyttänyt yhtye nousi lööppijulkisuuteen marraskuussa vuonna 2005 lavashow’ssa yhtyeen ulkopuolisten, vierailevina tähtinä olleiden naisen ja miehen harrastettua suuseksiä alaikäisten katsojien edessä Räntämetalli-tapahtumassa Kouvolassa. Iltapäivälehtien uutisoitua paikallislehtien esiinnostaman show’n yhtye sai hetkellisesti runsaasti huomiota myös metallipiirien ulkopuolella. Näihin aikoihin yhtye oli julkaissut Niuvanniemen psykiatrisen sairaalan mukaan nimetyn EP:nsä, Niuva 20:n.

Loppuvuodesta 2007 Turmion Kätilöt ajautui riitoihin levy-yhtiö Spinefarm Recordsin kanssa koskien kolmatta studioalbumia. Yhtye halusi omien sanojensa mukaan purkaa sopimuksen, mutta levy-yhtiö ei siihen suostunut. Tästä syystä yhtye haastoi Spinefarmin oikeuteen.[1] Erimielisyyksistä huolimatta uusi levy, U.S.C.H!, julkaistiin 11. kesäkuuta 2008 ilmaiseksi Internetissä. Myös uusi single, "Minä määrään", julkaistiin ennen varsinaista albumia Internetissä 21. toukokuuta 2008. Albumi oli ladattavissa ilmaiseksi TK:n oman levy-yhtiön, Raha Recordsin, Internet-sivuilta.

29. syyskuuta 2008 yhtye perui Etelä-Pohjanmaan live-esiintymisensä kunnioittaakseen Kauhajoen koulusurmissa kuolleita.[2]

10. lokakuuta 2008 Turmion Kätilöt ilmoitti kotisivuillaan lahjoittavansa kaikki heille kuuluvat rojaltitulot Suomimetallia 2 -kokoelmalevyn osalta KYS:n Vastasyntyneiden Teho-osastolle.

9. maaliskuuta 2009 Turmion Kätilöt ilmoitti kotisivuillaan sopineensa erimielisyydet entisen levy-yhtiön, Spinefarm Recordsin kanssa. Yhtyeen kolmas albumi U.S.C.H! julkaistiin fyysisessä muodossa 20. toukokuuta 2009. Julkaisuun sisältyi aikaisemman ilmaisen internetissä julkaistun paketin lisäksi kolme bonuskappaletta. Limited edition-CD:n mukana tuli vielä U.S.C.H!-t-paita.

Marraskuussa 2009 DJ Vastapallo lähti yhtyeestä. Uudeksi kitaristiksi valittiin Bobby Undertaker, joka on aikaisemmin soittanut yhtyeissä Deathchain ja Trollheim's Grott.

10. joulukuuta 2012 Turmion Kätilöt ilmoitti Facebook -sivullaan MC Raaka Peen sairastuneen vakavaan aivoverenkiertohäiriöön. Laulajan sairastumisen myötä Turmion Kätilöt pitivät tauon, mutta ilmoittivat 22. tammikuuta 2013 MC:n päässeen pois sairaalasta ja julkaisevan uuden levyn vuoden 2013 syksyllä.

Tammikuussa 2017 yhtye ilmoitti Facebook-sivullaan Spellgothin lähteneen yhtyeestä, mutta jatkavan silti yhtyeen graafikkona.[3] Spellgothin tilalle otettiin seuraavalle kiertueelle Fear of Domination-yhtyeen solisti Saku "Shaq-U" Solin. Syksyllä 2018 julkaisulla uudella leyllä Universal Satan Shaq-U antoi myös äänensä mukaan.

Yhtyeen historiaa käsittelevä ”En tahdo unohtaa koskaan” -kirja julkaistaan 2. lokakuuta 2024. Kirjan on kirjoittanut Elina Järvi.[4]

Lavaesiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turmion Kätilöillä on ollut tapana pukeutua erilaisiin niitti- ja lateksiasuihin tai joskus jopa pelkkään sukupuolielimet peittävään ilmastointiteippiin esiintyessään. Esityksessä on myös sadomasokismissävyjä kuten ruoskimista, savukkeen sammuttamista kielellä ja käsiin niittaamista.[5] Satunnaisesti Turmion Kätilöt ottavat myös yleisöstä katsojia ruoskittavaksi esiintymislavalle. Yhtyeen lavashow’ssa on ollut toisinaan mukana myös kokeellinen sirkusryhmä Circus Mundus Absurdus. Myöhempinä vuosina yhtyeen lavashow-elementit ovat vähentyneet.

Covereita ja elokuvamusiikkia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spellgoth ja MC Raaka Pee.

Yhtyeen kappale ”Pirun nyrkki” on julkaistu osana V2 – Jäätynyt enkeli -elokuvan soundtrackia. Monia cover-kappaleitakin (muun muassa Deep PurplenStormbringerin”) levyttäneen yhtyeen kappaleista moni sisältää tarkoituksellisia piiloviestejä, joista saa selvää kuuntelemalla kappaleen takaperin (muun muassa ”Piiloviestien neitietsivä”). DJ Proteus on myös tuottanut ”Verta ja lihaa” -kappaleesta kaksi tanssiversiota. Konserteissa Turmion Kätilöt on tulkinnut Rob Zombien tekemää kappaletta ”Superbeast”, mutta toistaiseksi yhtye ei ole julkaissut omaa versiotansa, koskien myös Ministryn kappaletta "Just One Fix" jota esitettiin konsertissa vuonna 2005. ”Verta ja lihaa” -singlellä yhtye julkaisi Sielun veljet -coverin ”Volvot ulvoo kuun savuun".

Turmion Kätilöt on myös tehnyt yhteistyötä iisalmelaisen findie-elokuvaryhmän, Anti-Teatterin, kanssa: yhtyeen musiikkia soi ryhmän elokuvassa Nälkäpäivä (2003),[6] ja MC Raaka Pee ja DJ Vastapallo näyttelivät ryhmän elokuvassa Vertakoski 2 (2005). Myöhemmin Raaka Pee on näytellyt sivuroolia myös elokuvissa Kipupiste (2012) ja Suo, Kuokka ja Konekivääri (2021).[7]

Turmion Kätilöt on tehnyt kuopiolaisen KalPa-jääkiekkojoukkueen taistelulaulut ”Lentävä KalPan ukko” ja ”Verkko heiluu”. ”Lentävä KalPan ukko” on cover Esa Pakarisen kappaleesta ”Lentävä kalakukko” ja siinä ovat mukana myös kuopiolaisen Tarot-yhtyeen Marco Hietala ja Tommi ”Tuple” Salmela. ”Verkko heiluu” on cover kappaleesta ”When Johnny Comes Marching Home”.

Musiikkivideot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtye sai julkisuutta tehtyään singlestä "Ihmisixsixsix"-musiikkivideon, jossa näytettiin alastomia naisia sensuroimatta. Tämän takia video poistettiin muun muassa YouTubesta, joten yhtye teki toisen version musiikkivideosta, jossa näytettiin alastomia miehiä, sensuroituna. Muita yhtyeen musiikkivideoita ovat: "Verta ja Lihaa", "Sano Kun Riittää", "Minä Määrään", "Grand Ball", "Tirehtööri", "Hyvissä Höyryissä", "Lataa ja Varmista", "Dance Panique", "Sikiö", "Faster than god", "Naitu", "Kyntövuohi", "Isä Meidän", Sormenjälki", "Kuolettavia Vammoja" sekä "Totuus". Musiikkivideoita on ohjannut Rauli Ylitalo "Lataa ja varmista" -videosta lähtien.[8][9]

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Keskisuomalainen, 21.3.2008. Englannin kielelle käännetty versio uutisesta on luettavana Turmion Kätilöiden foorumilta: http://www.turmion-katilot.info/Forum/index.php?topic=285.60 (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. http://www.turmion-katilot.info/fi/ (Arkistoitu – Internet Archive) Turmion-Katilot.info/fi/
  3. Facebook: Turmion Kätilöt – Aikajana (25.1.2017)
  4. Atte Itkonen: Turmion Kätilöistä julkaistaan yhtyeen historiaa käsittelevä "En tahdo unohtaa koskaan" -kirja KaaosZine. 29.2.2024. Viitattu 29.2.2024.
  5. Jaakko Hirvioja: Simerock 2009 Lammaszine. 20.7.2009. Viitattu 22.7.2013.
  6. Pixoff: Nälkäpäivä
  7. Turmion Kätilöt | Vertakoski 2 (Arkistoitu – Internet Archive)
  8. Lateksia ja pervoilua – sehän on vain Turmion kätilöiden uusi musavideo – Inferno.fi www.inferno.fi. Viitattu 2.5.2020.
  9. Turmion Kätilöt julkaisi Sano Kun Riittää -videon, mukana Salatut elämät -tähti Kerttu Rissanen - vuoden 2020 keikat Findance.com. Viitattu 2.5.2020. Finnish
  10. Meeting with the dead... (Arkistoitu – Internet Archive)
  11. Shag-U jää Turmion Kätilöiden vakituiseksi laulajaksi – Dance Panique -kiertue saa jatkoa | KaaosZine KaaosZine. 9.8.2017. Viitattu 13.8.2017.
  12. Muusikon päivä: Hannu Voutilainen 24.8.2012. Yle. Arkistoitu 3.11.2013. Viitattu 31.10.2013.
  13. Janne Tolsa Tarot. Viitattu 19.9.2007.
  14. IRC-Galleria: Spellgoth

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Turmion Kätilöt.

Lehtijuttuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]