Janne Tolsa

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Janne Tolsa
RunQ 2013.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 1970
Ammatti muusikko, äänittäjä
Muusikko
Taiteilijanimi RunQ
Tyylilajit metal
Soittimet kosketinsoittimet
Yhtyeet Turmion Kätilöt
Eternal Tears of Sorrow
Tarot
Virtuocity
Aiheesta muualla
b0e9aa42-b04e-425b-b26d-871a9206c9b0/ MusicBrainz

Janne Tolsa (s. 1970) on suomalainen musiikkialan monitoimimies. Hän soittaa koskettimia yhtyeissä Tarot, Turmion Kätilöt (taiteilijanimellä RunQ)[1], Eternal Tears of Sorrow, Virtuocity ja Lazy Bonez. Lisäksi hän omistaa Kuopiossa sijaitsevan äänimainontaan, miksaukseen ja masterointiin keskittyneen Note On -studion.

Tolsa aloitti pianonsoiton seitsemänvuotiaana, kun hänen vanhempansa ostivat kotiin pianon. Pianonsoittoharrastus jatkui helsinkiläisessä musiikkikoulussa seuraavien kolmen vuoden ajan, jonka aikana Janne otti myös yksityisiä pianotunteja. Tämän jälkeen perhe muutti Vuolijoen kylään lähelle Kajaania, jossa pianotunnit jatkuivat. Ensimmäisen syntetisaattorinsa, Korg Poly 800:n Tolsa sai 13-vuotiaana, jolloin hän myös liittyi rumpali-isoveljensä yhtyeeseen.

Tolsa viihtyi Tarotin konserteissa yhtyeen soittaessa lähellä Vuolijokea. Yhtyeen jäsenet muistivat Tolsan kehuneen soittavansa syntetisaattoria, ja Tarotin toisen kitaristin Mako H:n lähdettyä yhtyeestä vuonna 1987 tilalle otettiin Tolsa.

Eternal Tears of Sorrow’hun Janne liittyi tammikuussa 2005.

Vuonna 2017 Janne Tolsa perusti soolo projektin nimeltään Epik Pike.

Epik Pike maalaa kokonaan uuden tunnelman kotimaiselle popkartalle. The Big Picture -ep:llä Janne Tolsan tukena Pinja Pitkänen, Joonas Pulkkinen ja Pekka Tegelman.

Turmion Kätilöiden ja Tarot-yhtyeen sävellysosastolta ja syntetisaattoreiden takaa tutun Janne Tolsan pöytälaatikossa muhineet popsävelmät on nyt saatettu päivänvaloon.

Tolsan kappaleet sanoitti hänen hyvä ystävänsä, 1970-luvulla suosiota nauttineesta Finnforest-yhtyeestäkin tuttu lauluntekijä Pekka Tegelman. Koko projekti konkretisoitui, kun siihen löytyi tulkitsijoiksi Kuopiosta nuori ja kirkaskurkkuinen Pinja Pitkänen sekä Black Light Discipline -yhtyeen kitarasankari Joonas Pulkkinen.

– Nyt kun siunautui vähän ylimääräistä aikaa ja löytyi kovat ammattilaiset avuksi, niin sain vietyä tätä projektia toiselle levelille. Nää biisit on sen verran hitaampaa ja popimpaa, ettei ne välttämättä olis Turmion Kätilöiden ohjelmistoon ollut sopivia, joten ajattelin tehdä kokonaan uuden projektin tätä varten. – Osa biiseistä on sävelletty melkein keskiajalla, eli tovin nuo on pyörinyt tuolla kovalevyn syövereissä jatkotuotantoa odotellen. Kiitos ja kumarrus kohtalolle, zaludo!, Janne Tolsa kertoo tyytyväisenä.

– Toivottavasti kaikki kuuntelijat nauttivat saman verran näistä biiseistä kuin minä nautin tästä kokemuksesta. Kiitos Jannelle siitä. Vaikka tulevaisuus onkin vielä auki, odotan sitä innolla, laulaja Pinja Pitkänen lisää.

Perjantaina 18. toukokuuta 2018 kaikissa johtavissa digitaalipalveluissa julkaistavan The Big Picture ep:n visuaalisen ilmeen on taiteillut Tuomas Rytkönen Epik Pike on kuunneltavissa tästä linkistä. https://lnk.to/bxx1a


Discography[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eternal Tears of Sorrow[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turmion Kätilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lazy Bonez[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virtuocity[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verjnuarmu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalven Veljet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epik Pike[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Big Picture (2018)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tarot: Janne Tolsa (Luettu 19. syyskuuta 2007)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]