Niuvanniemen sairaala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Niuvanniemen sairaala
Sairaalan hallintorakennus
Sairaalan hallintorakennus
Sijainti
Osoite Niuvankuja 65
70240 Kuopio
Koordinaatit 62°54′54″N, 027°37′25″E
Organisaatio
Tyyppi psykiatrinen sairaala
Erikoisala oikeuspsykiatria
Historia
Perustettu 1885
Sairaalan suljettu ulkoilualue.
Sairaalan asuntola-aluetta.

Niuvanniemen sairaala on Kuopion Niuvan kaupunginosassa sijaitseva psykiatrinen sairaala.[1] Se on toinen valtion oikeuspsykiatrisista sairaaloista, joista toinen on Vanhan Vaasan sairaala. Niuvanniemen potilaista enemmistö on oikeuspsykiatrisia potilaita ja kaikki ovat tahdosta riippumattomaan hoitoon määrättyjä. Oikeuspsykiatrisella potilaalla tarkoitetaan rikokseen syyllistynyttä henkilöä, joka on jätetty yleensä kaksi kuukautta kestävässä mielentilatutkimuksessa ilmenneen mielisairauden vuoksi syyntakeettomina oikeudessa tuomitsematta. Vähemmistö potilaista on tahdosta riippumattomassa hoidossa sairaalassa oman sairaanhoitopiirinsä hakemuksella, vaikeahoitoisen potilaan statuksella.[2]

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sairaalassa on 12 osastoa, joista yksi on avo-osasto ja yksi nuoriso-osasto. Paikkoja sairaalassa on 296. Henkilökuntaa on noin 440. Osastoista seitsemän on miesosastoja, kolme sekaosastoa, yksi naisosasto ja yksi alaikäisten osasto (os. 20, NEVA).

Hoitoajat sairaalassa ovat yleensä pitkiä, oikeuspsykiatrisilla potilailla keskimäärin yli kahdeksan vuotta, ja vaikeahoitoisilla potilailla yli viisi vuotta. Niuvanniemen sairaalasta pois siirtyessä tuomitsematta jätetyt sekä vaaralliset ja/tai vaikeahoitoiset potilaat siirtyvät pääsääntöisesti sairaanhoitopiirien psykiatrisiin sairaaloihin, joskus avohoitoon.

Vuodesta 2000 lähtien eristämiset ja rajoittamiset on tilastoitu potilaan statuksen mukaan. Enemmistö aikuisikäisten rajoittamisista kohdistui vaarallisiin ja vaikeahoitoisiin eli 61–77 prosenttia vuosina 2000–2009 ja 90 prosenttia vuonna 2010. Vastoin yleistä luuloa suurin osa eristetyistä ei ole syyntakeettomiksi todettuja rikoksen tehneitä, sillä 2000-luvulla rajoittamisista vain noin 8−33 % on kohdistunut heihin.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niuvanniemen sairaala on Suomen vanhin toiminnassa oleva psykiatrinen sairaala, se perustettiin vuonna 1885.[2]

Vielä 1980-luvun alussa Niuvanniemessä ei juuri käytetty lepositeitä ja eristäminen oli varsin harvinaista. Eristystiloja oli kolmella osastolla. Sähköshokkihoidosta luovuttiin 1960-luvun taitteessa.[3]

Tunnettuja Niuvanniemen sairaalan potilaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaarlo Kramsu oli sairaalan tunnettu potilas.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuopion karttapalvelu (Aluejaot-kohdasta tehdään valinta Kaupunginosat ja haku sanoilla Niuvanniemen sairaala) Kuopion kaupunki, kuopio.fi. Viitattu 31.8.2016.
  2. a b ss 19.9.2010, Niuvanniemen sairaala 125 vuotta
  3. a b Merja Nikkonen: Niuvanniemen erityisroolit (s. 25–28) ePooki 9/2012 – piiriltä yliopiston kautta siviiliin. Oulun seudun ammattikorkeakoulu.
  4. Kaarlo Kramsu: Runoelmia I 150 vuotta-150 kirjaa: Porin kaupunginkirjasto – Satakunnan maakuntakirjasto. Viitattu 24.10.2008.
  5. http://www.mlang.name/theeta/vas-ote.jpg

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Malmivuori, Jorma: Niuvanniemen sairaala 1885–1985. Kuopion yliopisto 1985.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Niuvanniemen sairaala.


Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.