Niuvanniemen sairaala

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sairaalan hallintorakennus
Niuvanniemen sairaalan suljettu ulkoilualue.
Niuvanniemen sairaalan asuntola-aluetta.

Niuvanniemen sairaala on Kuopion Niuvan kaupunginosassa sijaitseva psykiatrinen sairaala (katuosoite Niuvankuja 65, 70240 Kuopio).[1] Se on toinen valtion oikeuspsykiatrisista sairaaloista, jonka potilaista enemmistö on tahdosta riippumattomaan hoitoon määrättyjä oikeuspsykiatrisia potilaita. Oikeuspsykiatrisella potilaalla tarkoitetaan rikokseen syyllistynyttä henkilöä, joka on jätetty yleensä kaksi kuukautta kestävässä mielentilatutkimuksessa ilmenneen mielisairauden vuoksi syyntakeettomina oikeudessa tuomitsematta. Vähemmistö potilaista on tahdosta riippumattomassa hoidossa sairaalassa oman sairaanhoitopiirinsä hakemuksella, vaikeahoitoisen potilaan statuksella.

Niuvanniemen sairaala on yksi valtion psykiatrisista sairaaloista, toinen on Vanhan Vaasan sairaala. Niuvanniemen sairaala on myös Suomen vanhin toiminnassa oleva psykiatrinen sairaala, se perustettiin vuonna 1885.[2] Hoitoajat sairaalassa ovat yleensä pitkiä, oikeuspsykiatrisilla potilailla keskimäärin yli 8 vuotta, ja vaikeahoitoisilla potilailla yli 5 vuotta. Niuvanniemen sairaalasta pois siirtyessä tuomitsematta jätetyt sekä vaaralliset ja/tai vaikeahoitoiset potilaat siirtyvät pääsääntöisesti sairaanhoitopiirien psykiatrisiin sairaaloihin, joskus avohoitoon.

Sairaalassa on 12 osastoa, joista yksi on avo-osasto ja yksi nuoriso-osasto. Paikkoja sairaalassa on 296 kappaletta. Henkilökuntaa on noin 440. Osastoista seitsemän on miesosastoja, kolme sekaosastoa, yksi naisosasto ja yksi alaikäisten osasto (os. 20, NEVA).

Niuvanniemessä oli 1800-luvun lopulla pitkään hoidettavana myös Suomen synkimpänä runoilijana pidetty Kaarlo Kramsu, joka myös kuoli sairaalassa.[3]

Tunnettuja Niuvanniemen sairaalan potilaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuopion karttapalvelu (Aluejaot-kohdasta tehdään valinta Kaupunginosat ja haku sanoilla Niuvanniemen sairaala) Kuopion kaupunki, kuopio.fi. Viitattu 31.8.2016.
  2. ss 19.9.2010, Niuvanniemen sairaala 125 vuotta
  3. Kaarlo Kramsu: Runoelmia I 150 vuotta-150 kirjaa: Porin kaupunginkirjasto - Satakunnan maakuntakirjasto. Viitattu 24.10.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Malmivuori, Jorma: Niuvanniemen sairaala 1885–1985. Kuopion yliopisto 1985.
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.