Guild Wars 2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Guild Wars 2
Kehittäjä ArenaNet
Julkaisija NCsoft
Jakelija Humble Store ja Steam
Ohjaaja Mike O'Brien
Suunnittelija Colin Johanson
Eric Flannum
Käsikirjoittaja Ree Soesbee
Jeff Grubb
Bobby Stein
Säveltäjä Jeremy Soule
Pelisarja Guild Wars
Pelimoottori Alkuperäisen Guild Warsin muunneltu moottori, Havok, Umbra Occlusion
Julkaistu 28. elokuuta 2012
Lajityyppi massiivinen monen pelaajan verkkoroolipeli
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 12
Alusta Microsoft Windows
Hinnoittelutapa Kertamaksu
Jakelumuoto Optinen levy ja digitaalinen jakelu
Vaatimukset
  • Windows XP Service Pack 2 tai parempi
  • Intel Core 2 Duo 2.0 GHz, Core i3, AMD Athlon 64 X2 tai parempi
  • NVIDIA GeForce 7800, ATI Radeon X1800, Intel HD 3000 tai parempi (256MB näytönohjeimen muistia ja shader model 3.0 tai parempi)
  • 25 gigatavua vapaata kovalevytilaa
  • Laajakaistayhteys
  • Näppäimistö ja hiiri
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Guild Wars 2 on ArenaNetin kehittämä ja NCsoftin julkaisema massiivinen monen pelaajan verkkoroolipeli, joka on jatkoa Guild Warsille.

Guild Wars 2 soveltaa uutta pelimoottoria, joka mahdollistaa muun muassa kierimisen, hyppimisen sekä uimisen. Suuria muutoksia on tehty PvP- ja PvE-puoleen, sekä hahmon luontia ja muokkaamista on laajennettu esimerkiksi laajemmalla kasvojen muokkauksella ja varusteiden värjäyksellä. Pelin suljettu beetatestaus aloitettiin 16. joulukuuta 2011. NCsoft julkaisi pelin 28. elokuuta 2012.

Pelin ensimmäinen maksullinen lisäosa, Heart of Thorns, julkistettiin 24. tammikuuta 2015. Heart of Thorns lähettää pelaajat Maguuman viidakkoon jossa Mordremoth niminen lohikäärme on herännyt Tyrian maailmaa uhkaamaan. Lisäosa lisää peliin mm. uusia alueita, uuden hahmoluokan (Revenant), uusia erikoistumisia kaikille hahmoluokille, uuden "mastery" -hahmokehitysjärjestelmän ja tekee muutoksia moneen nykyisen pelin osa-alueeseen. Pelin toinen lisäosa Path of Fire julkaistiin 22. syyskuuta 2017 ja se lisää peliin ratsut ja uudet erikoistumiset kaikille hahmoluokille. 12. maaliskuuta 2020 julkistettiin tieto kolmannesta lisäosasta End of Dragons, jonka on määrä päättää pelin lohikäärmeisiin keskittyvä tarina ja antaa tilaa uudelle juonelle. Lisäosan oli määrä ilmestyä vuonna 2021 mutta julkaisu siirtyi seuraavan vuoden puolelle. End of Dragons -lisäosa ilmestyi lopulta 28. helmikuuta 2022.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisen Guild Warsin tavoin Guild Wars 2:sta ei peritä kuukausimaksua, vaan pelipalvelinten ylläpitäminen rahoitetaan maksullisilla lisäosilla, laajennuksilla ja mikromaksuilla. Uutta Guild Wars 2:ssa on useat palvelimet, ”Maailmat” (worlds). Pelaajaa ei pakoteta pelaamaan vain yhdellä palvelimella, vaan sitä voi halutessaan vaihtaa. Pysyvä palvelimen vaihtaminen maksaa pelirahaa (gems), mutta muilla palvelimilla voi milloin tahansa pelata lukuun ottamatta palvelimen World versus World -taisteluja. Pelissä on yhteinen iso pelimaailma, joka on alati muuttuva pelaajien tekemien päätösten perusteella, mutta yleisestä pelimaailmasta eriytettyjä instanssialueitakin löytyy: esimerkiksi pelaajan kotialue rotunsa pääkaupungissa sekä luolastot. Luolastot (dungeon) ovat instansseja, joihin pääsee enintään viiden pelaajan ryhmä taistelemaan tietokoneen kontrolloimia vastustajia (PvE).

Guild Wars 2 on suunniteltu toimimaan mahdollisimman suuressa osassa keskivertotietokoneista. Tehovaatimukset ovat kuitenkin korkeammat kuin edeltäjällä.

Pelaajat voivat ihmisten lisäksi pelata myös neljällä muulla lajilla, jotka ovat charr, norn, asura ja sylvari.[1] Pelattavia hahmoluokkia on kahdeksan. Jatkavia hahmoluokkia ovat Soturi (Warrior), Nekromantikko (Necromancer), Samooja (Ranger), Elementalisti (Elementalist) ja Lumoaja (Mesmer). Uusia hahmoluokkia ovat Puolustaja (Guardian), Varas (Thief) ja Insinööri (Engineer). Guild Wars 2:ssa ei ole parantajahahmoluokkia, joka on suuri muutos Guild Warsiin nähden ja siihen mitä massiivisissa monen pelaajan verkkoroolipeleissä on totuttu näkemään.

Maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guild Wars 2:n pelimaailma on kaikille pelaajille yhteinen ja muuttuu dynaamisten tapahtumien (dynamic events) vaikutuksesta. Tapahtumat korvaavat tavallisissa MMORPG-peleissä tunnettuja tehtäviä. Tavallinen tapahtuma saattaa alkaa esimerkiksi kentaurien hyökkäyksestä kylään. Pelaaja huomaa tapahtuman esimerkiksi metsästä nousevan savun perusteella tai kyläläisten juostessa karkuun ja huutaessa apua. Erillistä tehtävän hyväksyntää ei tarvita, vaan riittää että pelaaja osallistuu kylän pelastamiseen. Palkinnon ja kiitokset pelaaja taas saa automaattisesti kylän vanhimmalta taistelun päätyttyä. Jos pelaaja päättää olla puolustamatta kylää, hyökkääjät todennäköisesti valloittavat kylän ja alkavat rakentaa siitä omaansa ja jopa jatkavat seuraavaan kylään. Tapahtumia on erilaisia ja ne muokkautuvat pelimaailman tilanteen perusteella. Ne saattavat myös luoda ketjuja, joissa toisen tapahtuman päättymisestä seuraa toinen ja niin edelleen.

Pelimaailmasta myös suuri osa keskittyy pelkästään vedenalaisiin maailmoihin. Hahmoluokkasidonnaisia vedenalaisia aseita on monia.

Kotikaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokainen rotu on rakentanut itsellensä oman pääkaupungin, josta kyseisen rodun pelaaja aloittaa pelinsä ja jossa pelaajan kotialue on. Pääkaupungeista pääsee Asuroiden portaaleilla nopeasti ja maksutta muihin pääkaupunkeihin.

Asuroiden kotikaupunki on Rata Sum, joka koostuu leijailevista kivisistä objekteista. Asurarakennelmat ovat usein sekoitus taikuutta ja teknologiaa.

Ihmisrodun pääkaupunki on Divinity’s Reach, joka on pyöreän kivimuurin sisälle rakennettu seitsemään osaan jaettu kaupunki (kauppa-alue, kotialue…)

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmon luonti on laajentunut alkuperäiseen peliin verrattuna. Hahmon luonti koostuu seuraavista valinnoista.

Rotu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Asura on rotu Maguuman viidakosta. He ovat maan uumenista noussut älykäs keksijäkansa, jotka ovat tunnistettavissa erityisen pienestä ulkomuodosta ja isoista korvista. Asuran pääkaupunki on Rata Sum.
  • Charr on kissamaisia piirteitä omaava soturikansa idästä. Rotu kasvattaa jälkeläisensä syntymästä asti sotilaallista kansaansa palvelevaksi soturiksi. Charrien elinalueet ovat eri legioonien hallinnassa. Charrin pääkaupunki on Black Citadel.
  • Norn ovat suurikokoinen ihmisiä muistuttava metsästäjäkansa pohjoisesta. Villien henkien johdattelemana he asennoituvat elämään sekkaillen. Nornin pääkaupunki on Hoelbrak.
  • Ihmiset ovat sodasta toipuva kansa, jonka jumalat ovat hylänneet. He olivat ennen Tyrian runsaslukuisin ja mahtavin kansa. Ihmisten pääkaupunki on Divinity's Reach.
  • Sylvari ovat kasvimaisista piirteistä tunnistettava, Pale Treen herättämä kansa, jotka elävät lähellä luontoa. Sylvari on utelias, uskollinen ja ritarillinen. Sylvarin pääkaupunki on The Grove.

Sukupuoli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mies tai nainen, uros tai naaras. Rodusta riippuen.

Hahmoluokka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoluokkia on pelissä yhdeksän, joista valitaan yksi. Erikoistumisluokat mukaan lukien hahmoluokkia on 18.

  • Elementalisti (Elementalist) keskittyy elementtitaikuuteen (tuli, vesi, ilma ja maa). Yksi uniikeista ominaisuuksista on taitojen virittäytyminen; siinä missä muiden hahmoluokkien kohdalla taidot ”taitopalkissa" (skill bar) määräytyvät käytössä olevan aseen mukaan, elementalistin taidot määräytyvät käytössä olevan elementin mukaan. Eri elementeillä on myös omat passiiviset vaikutukset. Maa–elementti keskittyy enimmäkseen puolustukseen, tuli–elementti aluevahinkoon, vesi parantamiseen ja ansoihin ja ilma yksittäisen kohteen vahingoittamiseen. Hahmoluokan erikoistumisluokat ovat Tempest ja Weaver.
  • Samooja (Ranger) on seikkailijahahmoluokka. Voi käyttää kauko- ja lähitaisteluaseita, joskin pääpaino on kaukotaisteluaseissa. Lähitaisteluasetta käytetään lähinnä nopeaan liikkeeseen ja puolustamiseen. Samooja voi tehdä ansoja ja luoda henkiä puolustamaan aluetta ja luomaan erinäisiä vaikutuksia alueelle. Hahmoluokan uniikki ominaisuus on eläimen kesyttäminen. Eläimen voi varustaa erilaisilla taidoilla ja erilaisiin tilanteisiin, riippuen siitä, minkälaisen eläimen kesyttää. Mahdollisia kesytettäviä eläimiä ovat esimerkiksi karhu, susi ja moa. Lisäosat lisäävät uusia vaihtoehtoja lemmikkivalikoimaan. Hahmoluokan erikoistumisluokat ovat Druid ja Soulbeast.
  • Soturi (Warrior) on sotilashahmoluokka. Käyttää sekä kauko- että lähitaisteluaseita. Kaukotaisteluaseilla soturi keskittyy enemmälti erityyppisiin yksittäisen kohteen vahingontuottoon ja lähitaisteluaseet kattavat sekä aluevahingon, että yksittäisen kohteen vahingoittamisen. Soturilla on myös huuto- (shout), asento- (stance) ja sotalipputaitoja (battle standards), joilla soturi voi esimerkiksi parantaa mukana olevien pelaajien kestävyyttä. Soturin uniikki ominaisuus on adrenaliini (adrenaline), joka nousee kun soturi tuottaa vahinkoa. Adrenaliini nostaa taitojen vahingontuoton suuruutta ja antaa mahdollisuuden käyttää erikoistaitoja, kun adrenaliini on noussut tarpeeksi korkealle. Hahmoluokan erikoistumisluokat ovat Berserker ja Spellbreaker.
  • Nekromantikko (Necromancer) on pelin toinen tähän asti paljastetuista ”taikoja-luokista” joka nähtiin myös alkuperäisessä Guild Warsissa. Nekromantikko käyttää aseenaan mustaa magiaa ja keskittyy kontroloimaan suuria vihollisjoukkoja muun muassa hahmoluokalle uniikin pelko (fear) loitsun avulla, joka lähettää viholliset pakenemaan nekromantikkoa ja antaa loitsijalle aikalisän miettiä seuraavaa taktiikkaa, tai mahdollisuuden lähettää viholliset juoksemaan suoraan asetettuun ansaan. Kuten ensimmäisen Guild Wars tapaan, pystyy Nekromantikko myös herättämään erilaisia epäkuolleita kätyreitä (Undead Minions). Toisin kuin ensimmäisessä osassa, jossa kätyrit kuolivat tietyn ajan sisällä, ei Guild Wars 2:sen minioneilla ole asetettua aikarajaa. Nekromantikko on myös yksi pelin kestävämmistä hahmoluokista lukuisten "drain" loitsujen (jotka ammentavat elinvoimaa vastustajasta) sekä uudenlaisen ”Life Force” -mekanismin ansiosta. Nekromantikko hyödyntää kuolevista vastustajista vapautuvaa ”Life Force” -substanssia erilaisten loitsujen voimistamiseen, itsensä parantamiseen, sekä uudenlaisen ”Death Shroud” -kykynsä käyttämiseen. Death Shroudin avulla Nekromantikko voi halutessaan tai kuollessaan irtautua ruumiistaan eräänlaiseksi varjo-olennoksi, joka saa oman terveysmittarinsa (Health Bar), sekä uudenlaisia loitsuja muun muassa Varjokätyrin (Shadow minion), joita voi hyödyntää vain kyseisessä muodossa. Deth Shroud kyky käyttää kerättyä Life Forcea polttoaineenaan ja päättyy kun Life Force loppuu. Death Shroud -tilan päätyttyä Nekromantikko palaa ruumiiseensa ja saa tietyn määrän elinvoimaa. Tämä kyky tekee Nekromantikosta vaikeasti päihitettävän vastustajan. Hahmoluokan erikoistumisluokat ovat Reaper ja Scourge.
  • Suojelija (Guardian) on toinen sotilashahmoluokka. Käyttää Hyveitä (Virtue), jotka ovat rohkeus (courage), oikeus (justice) ja ratkaisu (resolve). Hyveitä käytetään liittolaisten auttamiseen tai suojelijan omiin passiiveihin taitoihin. Suojelija voi myös luoda suojatteja (wards), jotka estävät vihollisten pääsyn lähemmäksi. Hahmoluokan ominaisuuksia ovat myös lumeaseet (enchanted weapons), joita voidaan luoda taisteluun pelaajien avuksi. Pohjautuu pelisarjan ensimmäisestä pelistä tuttuihin munkkiin ja soturiin. Hahmoluokan erikoistumisluokat ovat Dragonhunter ja Firebrand.
  • Varas (Thief) Käyttää piiloutumiskykyään, nopeuttaan ja taipuvuuttaan päihittämään vastustajansa. Varas hahmoluokka ottaa vaikutteita alkuperäisen Guild Warsin Salamurhaaja (Assassin) hahmoluokasta, mutta saa nimensä uniikin erityistaitonsa Varastamisen (Steal) ansiosta. Vaikka varkaalla on useita uniikkeja temppuja käytettävissään muun muassa varjoaskeleeksi (Shadow Step) kutsuttu teleportaatiotaito, on yksi hänen erikoisin taitonsa varastaa vihollisilta erilaisia tavaroita. Vihollisilta näpistettyjen tavaroiden ansiosta, saa Varas käyttöönsä erilaisia erityisominaisuuksia lyhyeksi ajaksi. Esimerkiksi Peikon (Ogre) vyöltä näpistetyn pääkallon avulla saa Varas pelotettua vihollislaumoja kauemmas, joka normaalisti on vain nekromantikoilla oleva taito. Varastamis taitonsa ansiosta Varas on hyvin mukautuva ja monipuolinen, kuitenkin sattumanvaraisella tavalla, sillä koskaan ei tiedä mitä hyödyllistä vihollisten laukuista löytyy. Hahmoluokan erikoistumisluokat ovat Daredevil ja Deadeye.
  • Insinööri (Engineer) Käyttää hyväkseen erilaisia tekniikan aseita, kuten vartiotykkejä ja työkalupakkeja. Insinööri on ainoa tällä hetkellä oleva hahmoluokka Guild Wars 2:ssa, jolla ei ole lähitaisteluasetta. Insinööri sen sijaan turvautuu aseisiin, kuten rynnäkkökivääreihin ja pistooleihin. Insinöörillä on käytettävissään Asepakki (weapon kit), Reppupakki (backpack kit) ja työkaluvyö (tool belt). Nämä kolme erikoisominaisuutta muokkaavat insinöörin käyttäytymistä ja tekevät hänestä ainutlaatuisen ja monipuolisen. Hahmoluokan erikoistumisluokat ovat Scrapper ja Holosmith.
  • Lumoaja (Mesmer) Käyttää illuusioita, kuten itsestään tekemiään klooneja, jotka kiinnittävät vihollisen huomion. Erikoiskykyinä ovat pirstomisloitsut (Shatter), jotka tuhoavat ”lumoajan” luomat illuusiot aiheuttaen samalla jonkin efektin, kuten vihollisten vahingoittamisen, hämäännyttämisen, tainnuttamisen tai loitsun loitsijan ympärille ilmestyvä suojakilven. Mesmer tekee paluun ensimmäisestä pelistä, tosin suuria muutoksia kokeneena: Guild Warsin mesmer keskittyi lähinnä keskeyttämään vastapuolen taikojien loitsuja, kääntämään vihollisten tekemiset heitä vastaan ja aiheuttamaan degeneraatiota elämäpisteisiin ja energiaan. Hahmoluokan erikoistumisluokat ovat Chronomancer ja Mirage.
  • Revenant on hahmoluokka, joka on valittavissa vain maksullisen lisäosan omistamilla pelaajilla. Se tuli valittavaksi ensimmäisen kerran Heart of Thorns-lisäosan julkaisun yhteydessä. Revenant on sotilashahmoluokka, joka kutsuu kuolleista legendaarisia henkilöhahmoja auttamaan häntä taistelussa. Revenant käyttää resurssinaan energiaa, joka elpyy ajan kuluessa. Kykyjen käyttäminen kuluttaa energiaa ja revenant voi käyttää vain kahta legendaarista stancea samaan aikaan. Revenant ei myöskään voi käyttää tavallisia tai rodunomaisia kykyjä, mutta jokaisella legendaarisella stancella on omat erikoiskykynsä. Hahmoluokan erikoistumisluokat ovat Herald ja Renegade.

Fyysinen ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guild Wars 2:ssa pystyy Guild Warsin tavoin muokkaamaan hahmon korkeutta ja kasvoja. Erityisesti kasvojen muokkaaminen on kehittynyt edeltäjästään erittäin monipuoliseksi. Muokattavissa on lähes kaikki kulmakarvoista leukaluun leveyteen. Sivun lopussa on videolinkki ja videon kautta saa hahmonluonnista paremman kokonaiskuvanMalline:Missä.

Oma tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikkakin pelaajan tarina muokkautuukin pelaajan tekemien valintojen takia, pelaajan tarinan juuret perustuvat hahmonluontivaiheeseen. Hahmonluonnissa hahmon ulkomuodon lisäksi tarinalle luodaan pohja vastaamalla pelin asettamiin kysymyksiin.

  • Hahmoluokkaan perustuva kysymys. Elementalistit valitsevat lempielementtinsä (vesi, tuli, ilma, maa). Samoojat valitsevat lemmikin (joka lajille kolme vaihtoehtoa). Soturit valitsevat miten he suojaavat päänsä taistelussa (kaksi eri kypärää ja ei kypärää). Nekromantikot valitsevat mikä tatuointi heillä on naamassa (pääkallo, haamu, paholainen). Suojelijat valitsevat osan haarniskaa (näkijän kypärä, fanaatikon olkasuojukset, valloittajan olkasuojukset). Varkaat kertovat, mikä heidän mielestään on tärkeintä varkaudessa (päättäväisyys, anonyymius, piilossa pysyminen). Insinööri valitsee lempityövälineensä (monokkeli, yleistyökalusetti, haukansilmälasit). Lumoaja valitsee, mitä maskia hän käyttää (harlekiinin hymy, surun harha, kynnekäs uhka)
  • Luonteeseen liittyvä kysymys. Pelaaja valitsee onko hänen vahvuutensa hurmaavuus, arvokkuus vai hurjuus. Tämä valinta vaikuttaa keskusteluihin NPC:iden kanssa.
  • Rotukysymykset. Pelaaja vastaa kolmeen kysymykseen. Nämä ovat joka rodulle yksilölliset.

PVP[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajien keskinäiset taistelut sijoitetaan pääasiassa kahteen kastiin joista toinen on Structured PvP ja toinen World PvP.

Structured PvP[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On pelimuoto, jossa pelaajat ottavat toisistaan mittaa tasa-arvoisissa taisteluissa, joissa vain pelaajan taito merkitsee. Tyyli jakautuu kahteen pääosaan joista toinen on Tournament ja toinen Pick-Up Play. Tournament -muoto on samantapainen verrattuna alkuperäisen Guild Warsin kiltasotiin, joissa pelaajien kokoamat viiden pelaajan ryhmät taistelevat toisiaan vastaan erilaisissa areenoissa tyylisesti. Pick-up play mahdollistaa jopa kahden erillisen pelaajan keskinäisen taistelun toisiaan vastaan. Pelaajamääriä taisteluissakin pystyy valitsemaan esimerkiksi 1vs1, 4vs4 tai 8vs8. Pystyt valitsemaan itse oman tiimisi tai mennä vain yksin odottamaan taistelua ja päästä sattumanvaraiseen tiimiin.

Gamescom 2011 -messuilla esiteltiin Structured PvP suurelle yleisölle, jossa vastakkain pelasivat viisi ArenaNetin työntekijää ja Guild Boon Control -tiimi taistelivat vastakkain kahden ottelun verran. Sivun lopussa on linkki videoon.

World PVP (World VS World)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On maailmojen eli palvelinten välinen taistelumuoto, jossa sadat tai jopa tuhannet pelaajat taistelevat yhdessä toista maailmaa vastaan. Taistelut kestävät aina yhden viikon ja ovat jatkuvasti käynnissä. Taisteluun voi mennä halutessaan ja näin ollen myös lähteä taistelusta vapaasti. Taistelun tiimellyksessä valloitetaan linnakkeita, kaivoksia ja kyliä, sekä pidetään kauppareitit puhtaina vihollisista ja rakennetaan ja soditaan jopa sotakoneilla. Näin ollen voidaan olettaa, että nämä taistelualueet ovat jättimäisiä ja vallattavaa sekä tuhottavaa riittää.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmon hallinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin kontrollointi ja liikkumistapa tulee muuttumaan suuresti. Monista muista MMORPG-peleistä tuttu ”klikkaa ja liiku” (click to move) -hahmonliikuttamistapa on poistettu kokonaan. Taistelun kontrollointi tulee kokemaan radikaaleja muutoksia jotka eivät ole tyypillisiä perinteisille MMORPG-peleille. Taistelu on entistä aktiivisempaa; mukaan lukien pohjassa pidettävät torjuntataidot, maahan kohdennetut taiat ja hyökkäykset sekä taidot, joilla pelaaja voi torjua aluevahinkoa tekevien taitojen vaikutuksen.

Guild Wars 2:n uuden pelimoottorin myötä peliin tulee mukaan myös liikkuminen pystysuunnassa, joka mahdollistaa hyppimisen esteiden yli niin kuin myös sukeltamisen ja taistelun veden alla. Uudella hahmon animoinnin koodauksella mahdollistetaan monien taikojen, hyökkäysten ja taitojen käytön liikkuessa parantaen näin taistelun sulavuutta.

Grafiikka ja lisää pelimoottorista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisen Guild Warsin pelimoottoria on paranneltu tukemaan vielä yksityiskohtaisempaa pelimaailmaa sekä laajempia valoefektejä ja varjoja kuin alkuperäisessä pelissä. Äänipuolta ja tarinankerrontavideoita on paranneltu entisestä. Taitojen aktivointijärjestelmää on kehitetty joustavammaksi ja liikkuvutta on lisätty parantamaan taistelukokemusta.

Pelitaidetta tullaan käyttämään tarinankerrontavideoilla ja latausruuduissa.

Peli tukee DirectX 10:tä, mutta se ei ole pakollinen. Guild Wars 2 käyttää Havok-fysiikkamoottoria sekä näkymättömien objektien (esimerkiksi toisen objektin takana oleva objekti) efektien poistoa, joka parantaa suorituskykyä raskaissa peleissä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pelin juoni sijoittuu fantasiamaailma Tyriaan, 250 vuoden päähän Guild Warsin ensimmäisen, sekä viimeisen laajennuksen, Eye of the Northin tapahtumista. Viisi lohikäärmettä muinaisilta ajoilta heräävät mannermaan syvyyksissä ja nousevat jälleen luomaan tuhoa ympäri Tyriaa, sekä turmelemaan sen asuttajia. Heistä ensimmäinen, Primordus heräsi Asuran kotisijoilla, häätäen heidät maanpinnalle. Poismenneiden kääpiöiden mailla, kaukana vuoristoissa lohikäärme Jormag herää ja yksi Kristalliaavikolla. Neljäs lohikäärme, Zhaitan, herää Orrin valtakunnan raunioista katkaisten yhteydet muihin maanosiin, Canthaan (Factions) ja Elonaan (Nightfall). Ihmiset, jotka ennen olivat vallitseva rotu Tyriassa, ovat kärsineet useita menetyksiä sotien ja myrskyjen takia. Heidän määränsä on pienentynyt suuresti muiden rotujen tasolle. Ikivanhat ja uudetkin rodut nousevat vastustamaan pahuutta. Kaupunkeja on tuhottu ja rakennettu uudelleen, valtakuntia valloitettu ja uudistettu uusien hallitsijoiden myötä. Tyria on muuttunut paljon tässä ajassa.

Pelaajien on yhdistettävä toisilleen jopa vihamieliset rodut vastustamaan yhteistä vihollista. Sitä vaaditaan, jotta lohikäärmeet ja heidän sotajoukkonsa voidaan pysäyttää.

Pelimaailman tapahtumista voi lukea lisää kolmesta kirjasta Ghosts of Ascalon, Edge of Destiny ja Sea of Sorrows.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guild Wars 2 julkistettiin Eye of the North -lisäosan julkistamisen yhteydessä 27. maaliskuuta 2007. Samalla ilmoitettiin, että Guild Warsin episodimaisten lisäosien teko lopetetaan Guild Wars 2:n takia. Kokonaan uuden pelin valmistamisen syyksi ilmoitettiin suuri parannusten määrä, joita pelintekijät halusivat tehdä. Niitä varten tarvittiin kokonaan uusi pelimoottori.

Pelintekijät hylkäsivät sekä alpha- että betatestin, joita he olivat käyttäneet alkuperäisen Guild Warsin työstön aikana. ArenaNet oli huomannut, että pelaajien käsitys beta -testeistä oli muuttunut. Heidän mielestään beta -testejä nykyään pidettiin ikään kuin demo -versioina, joita kokeillaan ennen ostamista, eikä pelin testaamisina, joilla etsittäisiin vikoja pelistä. Vuodelle 2008 ilmoitettu betatesti hylättiin juuri tästä syystä. Pelintekijät halusivat antaa muuttuneelle ”betatestikansalle” mahdollisimman hyvän pelikokemuksen.

Elokuussa, vuonna 2009 ArenaNetin mielestä peli oli sen verran hyvässä kunnossa, että se viitsittiin näyttää suurelle yleisölle. He julkistivat ensimmäisen trailerin Gamescom -pelimessuilla Saksassa, jossa esiteltiin luonnospiirustusten lomassa pelisarjan kehittynyttä grafiikkaa, uusia pelattavia rotuja ja esimerkiksi mahdollisuuden hyppiä sekä uida.

Marraskuussa, vuonna 2009 NCSoftin toimitusjohtaja Jaeho Lee ilmoitti, että pelin julkaisuaika oltiin suunniteltu vuoden 2010 lopulle, mutta sanoi että peli julkaistaan todennäköisimmin vuoden 2011 puolella.

Ensimmäinen julkinen demo oli kokeiltavissa vuonna 2010 Gamescom -pelimessuilla Saksan Colognessa 19.-22. elokuuta. Pelin sai erittäin paljon positiivista palautetta messuilla olleilta testaajilta, ja myös videot, joita on julkaistu ympäri internetiä, ovat saaneet paljon hyvää palautetta.

Vuonna 2011 Arenanet julkisti tiedon, että vuoden 2011 aikana pelistä tulee olemaan ainakin suljettu betatesti ja tästä saatujen tietojen perusteella määritellään avoimen betatestin aika ja pelin julkaisu.

Suuret muutokset Guild Wars 2:ssa verrattuna alkuperäiseen ja muihin MMORPG-peleihin ovat taidot (skills). Guild Wars 2:ssa taitoja voi olla yhdessä buildissa kymmenen kappaletta, joista viisi ensimmäistä perustuu aseeseen. Sauvan valittaessa taidot ovat elementaali -painotteisia esimerkiksi meteorisade, joka tekee isolle alueelle vahinkoa ja näin ollen kaikille alueella oleville vihollisille vahinkoa, kun taas miekan valittaessa taidot ovat nopeita lähikontaktihyökkäyksiä, jotka vaikuttavat myös ympäröiviin vihollisiin, käytössä olevasta taidosta riippuen. Kun aseena on jousi tai kivääri, taidot ovat tarkoitettu pitkän kantaman taisteluun. Loput viisi taitoa pelaaja valitsee itse ja nämä koostuvat yhdestä parannus- (heal skills), yhdestä eliitti- (elite skills) ja kolmesta avustustaidosta (utility skills). Avustustaidot voivat esimerkiksi nostaa hahmon tekemää tai laskea vihollisen tekemää vahinkoa.

Taitojen aiheuttamat tilat viholliseen tai itseesi näkyvät selvemmin Guild Wars 2:ssa kuin muissa peleissä. Tähän kehittäjät ovat pyrkineet, jottei pelaajien tarvitse olla lukemassa jatkuvasti eri taitojen selostuksia siitä mitä ne tekevät. Pelaaja näkee selvästi esimerkiksi myrkytyksen, heikkouden ja verenvuodon sekä vihollisessa että itsessään – eikä erillistä selitystä tilanteessa vaadita.

Vuoden 2012 aikana ArenaNet järjesti useita beta-viikonloppuja ja palvelinten sietokykytestejä, joiden aikana pelin ennakko-ostaneet pääsivät pelaamaan ja mahdollisesti korjauttamaan virheitä. Beta-viikonloppujen aikana peliin tehtiin suuriakin muutoksia, muun muassa hahmoluokkien välistä tasapainoa korjattiin. Lisäksi pieniä bugeja korjattiin julkaisuversioon.

Peli julkaistiin 28. elokuuta 2012, mutta pelin ennakkoon ostaneet saivat kolmen päivän varaslähdön ja ennakkotilaajan yhden päivän. Varaslähtöpäivinäkin pelaajat kohtasivat yhteysongelmia, eivätkä päässeet kirjautumaan peliin palvelinongelmien takia. Ongelmat jatkuivat paikoitellen aina julkaisupäivään asti ja siitä eteenpäin. Muun muassa pelin Trading Post -ominaisuus oli poissa käytöstä monta viikkoa.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guild Wars 2:n musiikin säveltää ensimmäisenkin osan musiikkeja aikaisemmin säveltänyt Jeremy Soule. Hän on myös säveltänyt tunnettuun The Elder Scrolls -pelisarjan kolmeen uusimpaan peliin musiikit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Guild Wars 2 Frequently Asked Questions guildwars2.com. Arkistoitu 2.5.2011. Viitattu 18.7.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gamescom 2011:n materiaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]