Ero sivun ”Tietoturva” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
580 merkkiä lisätty ,  1 vuosi sitten
p
Käyttäjän 194.197.245.2 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Putsari tekemään versioon.
(lil peep)
p (Käyttäjän 194.197.245.2 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Putsari tekemään versioon.)
Merkkaus: Pikapalautus Palauta-työkalulla
 
Näitä kolmea voivat täydentää:
* Kiistämättömyys: Henkilö ei voi menestyksellisesti kiistää tekoa, jonka9jonka hän on tehnyt. Kiistämättömyys riippuu viime kädessä siitä, mitä oikeudessa hyväksytään näytöksi.
* Tunnistus: Henkilö ([[tietojärjestelmä]]n käyttäjä) voidaan tarvittaessa liittää [[käyttäjätunnus|käyttäjätunnukseen]] (joka voi olla anonyymi).
* [[Todennus]]: Henkilö (tietojärjestelmän käyttäjä) voidaan luottavasti tunnistaa [[luonnollinen henkilö|luonnolliseksi]] tai [[oikeushenkilö]]ksi.
 
== Tietotekninen tietoturva ==
Tietoturva samaistetaan usein tietotekniikkaan ja ulkoisiin tietoturvauhkiin, kuten tahallisesti tehtyihin tietokoneviruksiin, [[mato (tietokone)|mato]]ihin ja [[tietomurto]]ihin. Nämä tietotekniikan mukanaan tuomat tietoturvariskit nousivat 2000-luvun vaihteessa [[media]]n huomion kohteeksi. Samalla markkinoille ilmestyi useita uusia [[virustorjunta]]ohjelmistoja myyviä yrityksiä, jotka tähtäsivät uuteen markkinarakoon. Ne kiinnittävät aluksi huomion käyttöjärjestelmissä olleisiin [[ohjelmointivirhe]]isiin, jotka altistivat käyttäjät tietoturvauhille. Ohjelmistovirheiden aiheuttamia tietoturvauhkia kutsutaan haavoittuvuuksiksi.
RIP lil peep se oli mul niiku broidi älkää vetäkö (xanax, olut, mämmi, höttö)
 
ohjelmienVirustorjuntaohjelmien heikkoutena on se, että ne ovat aina askeleen jäljessä. Virusten tiedot syötetään torjuntaohjelmiin jälkikäteen sen jälkeen, kun virukset ovat jo levinneet. Myös virustorjuntaohjelmat itse lisäävät tietoturvariskejä, sillä niissäkin on ohjelmointivirheitä. Erityisesti erilaiset [[Internet]]in kautta tapahtuvat automaattiset virustietojen ja ohjelmistojen päivitykset mahdollistavat uusien, entistä kehittyneempien [[haittaohjelma|haittaohjelmien]] tehokkaan leviämisen.
=== Osa-alueet ===
ohjelmien heikkoutena on se, että ne ovat aina askeleen jäljessä. Virusten tiedot syötetään torjuntaohjelmiin jälkikäteen sen jälkeen, kun virukset ovat jo levinneet. Myös virustorjuntaohjelmat itse lisäävät tietoturvariskejä, sillä niissäkin on ohjelmointivirheitä. Erityisesti erilaiset [[Internet]]in kautta tapahtuvat automaattiset virustietojen ja ohjelmistojen päivitykset mahdollistavat uusien, entistä kehittyneempien [[haittaohjelma|haittaohjelmien]] tehokkaan leviämisen.
 
Internetissä on nykyään miljoonia tietokoneita, jotka ovat avoinna luvattomalle käytölle paitsi ohjelmavirheiden ja haittaohjelmien jättämien takaporttien, myös käyttäjien tekemien virheiden takia. Syinä voivat olla heikot [[salasana]]t tai [[konfiguraatio]]virheet, joiden ansiosta koneelle pääsee ilman tunnuksia. Jotkut haittaohjelmat muodostavat saastuttamistaan verkoista [[botnet|bottiverkko]]ja. Nämä saastuneet koneet toimivat apuna uusien haittaohjelmien levittämisessä, ja niiltä käsin voidaan tehdä myös tietomurtoja ja päästä käsiksi yhä uusiin tietokoneisiin.
 
=== Osa-alueet ===
Tietoturvan osa-alueita ovat [[työasema|työasemien]]-, [[palvelin]]ten- ja [[tietokoneverkko|tietokoneverkon]] tietoturva, sekä ympäristön- ja [[sovellus]]ten turvallisuus.<ref>Mika Hakala, Mika Vainio, Olli Vuorinen: Tietoturvallisuuden käsikirja.</ref>
 

Navigointivalikko