Käyttäjätunnus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Käyttäjätunnus on tunnus, jolla henkilö tunnistautuu esim. internetissä keskustelupalstoilla tai pelien yhteydessä. Joskus voi olla mahdollista, että sama käyttäjä luo itselleen toisen tai useammankin tunnuksen samalle foorumille. Käyttäjätunnuksen voi yhdistää myös sähköpostiosoitteeseen, johon yleensä lähetetään vahvistusviesti rekisteröityessä. Tyypillistä on, että käyttäjätunnuksen yhteydessä on myös käyttäjän valitsema salasana, jota käytetään kirjauduttaessa. Unohtuneen salasanan voi yleensä tilata lähetettäväksi sähköpostiosoitteeseen, johon käyttäjätunnus on yhdistetty.

Koska internetissä on niin monia portaaleja, voi olla vaikea muistaa omia käyttäjätunnuksiaan, minkä takia jotkut ovat päättäneet käyttää miltei joka verkkopalvelussa samaa tunnusta tai tekemällä listan omista tunnuksistaan. Toisinaan kirjautumiseen voi riittää pelkkä salasana. Monet sivustot, kuten Facebook ja Twitter mahdollistavat kirjautumisen myös sähköpostiosoitteella, jolla käyttäjätunnus on luotu.

Tunnuksen yhteydessä saatetaan vaatia, että tunnuksessa on ainakin tietty määrä merkkejä ja ettei käyttäjätunnuksessa ole liian paljon merkkejä. Erikoismerkkejä ei aina sallitakäyttäjätunnuksissa.

Käyttäjätunnusta tehdessä, eli rekisteröityessä, ohjelma voi myös kysyä kuvaa tai äänimerkkiä, jonka käyttäjän on tunnistettava, jotta varmistutaan, että käyttäjätunnuksen tekijänä on ihminen eikä tietokoneohjelma.

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.