Käyttäjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Internet-palveluiden käyttäjästä. Saatoit myös ehkä etsiä sivua Wikipedia:Käyttäjätunnus.

Käyttäjä on henkilö joka käyttää tietokonetta tai verkkopalvelua.

Käyttäjätili[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjillä on usein käyttäjätili (tai lyhyesti ainoastaan tili) joka mahdollistaa kirjautumisen järjestelmään ja pääsyn järjestelmän resursseihin. Tilille kirjautumiseen käytetään usein myös salasanaa tai muuta tapaa varmistaa kirjautujan identiteetti.

Jotkin palvelut mahdollistavat anonyymin käyttämisen joista esimerkkinä Wikipedia. Suurin osa Wikipedian toiminnoista on saatavilla ilman kirjautumista mukaan lukien sivujen muokkaaminen, mutta jotkin toiminnot ovat saatavilla ainoastaan rekisteröityneille, eli käyttäjätilin omaaville, käyttäjille.

Käyttäjätunnus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjätunnus on tapa jolla henkilö tunnistetaan muista käyttäjistä mm. internetin keskustelupalstoilla ja peleissä sekä monissa muissa palveluissa. Usein käyttäjätunnus on henkilön oikea nimi tai sen johdannainen, keksitty nimi, sähköpostiosoite tai yksinkertaisesti käyttäjäkohtainen juokseva numero.

Usein käyttäjätunnuksen voi yhdistää sähköpostiosoitteeseen, johon yleensä lähetetään vahvistusviesti rekisteröityessä. Tyypillistä on, että käyttäjätunnuksen yhteydessä on myös käyttäjän valitsema salasana, jota käytetään kirjauduttaessa. Unohtuneen salasanan voi yleensä tilata lähetettäväksi sähköpostiosoitteeseen, johon käyttäjätunnus on yhdistetty.

Koska internetissä on niin monia portaaleja, voi olla vaikea muistaa omia käyttäjätunnuksiaan, minkä takia jotkut ovat päättäneet käyttää miltei joka verkkopalvelussa samaa tunnusta tai tekemällä listan omista tunnuksistaan. Toisinaan kirjautumiseen voi riittää pelkkä salasana. Monet sivustot, kuten Facebook ja Twitter mahdollistavat kirjautumisen myös sähköpostiosoitteella, jolla käyttäjätunnus on luotu.

Tunnuksen yhteydessä saatetaan vaatia, että tunnuksessa on ainakin tietty määrä merkkejä ja ettei käyttäjätunnuksessa ole liian paljon merkkejä. Erikoismerkkejä ei välttämättä sallita käyttäjätunnuksissa.

Käyttäjätunnusta tehdessä, eli rekisteröityessä, ohjelma voi myös kysyä kuvaa tai äänimerkkiä, joka käyttäjän on tunnistettava, jotta varmistutaan, että käyttäjätunnuksen tekijänä on ihminen eikä tietokoneohjelma.

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.