Auditointi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Auditointi on määrämuotoinen ja objektiivinen arviointi sen havaitsemiseksi, onko auditoinnin kohteelle asetetut vaatimukset täytetty. Nämä vaatimukset voivat olla esimerkiksi laatujärjestelmävaatimuksia. Auditoinnin tekee yleensä yksi tai useampi auditoinnin kohteen kannalta riippumaton henkilö. Se koostuu kenttäkäynneistä, haastatteluista ja tutustumisesta auditoinnin kannalta olennaisiin prosessikuvauksiin ja työohjeisiin. ISO 9000 - ja ISO 14000 -sertifikaatteja varten tehtävän auditoinnin voi suorittaa ainoastaan sitä varten akkreditoitu taho.

Korkeakoulujen auditointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auditointi on levinnyt myös korkeakouluihin ja lisääntynyt erityisesti viime vuosinaselvennä. Auditointiperinne on erityisen vahva Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa, joissa myös julkaistaan runsaasti korkeakoulujen välisiä ranking-listoja (esimerkiksi The Times Higher Education Supplementin julkaisema).

Korkeakouluja auditoidaan monilla tavoin. Suomessa opetusministeriön yhteydessä toimiva Korkeakoulujen arviointineuvosto auditoi muun muassa kaikkien korkeakoulujen laadunvarmistusjärjestelmät aikavälillä 20052011 Bolognan prosessin laadun yhtenäistämistavoitteiden pohjalta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]