Ero sivun ”Colosseum” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
3 merkkiä lisätty ,  2 vuotta sitten
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Keisari [[Vespasianus]] aloitti Colosseumin rakentamisen vuonna 72. Se sijoitettiin keisari [[Nero]]n yksityispalatsin [[Domus Aurea]]n puutarhassa sijainneen tekojärven paikalle.
 
Vespanius ja hänenhänehehn seuraajansa muuttivat alueen ulkomuotoa laajalti. Vaikka Neron patsas Colossus säästettiin, suurin osa muusta Domus Aureasta hävitettiin. Neron tekojärvi täytettiin, ja alue otettiin uuden amfiteatterin käyttöön. Entisen Domus Aurean alueelle rakennettiin lisäksi gladiaattorikouluja ja muita amfiteatterin toimintaa tukevia rakennuksia. Rakennustyömaalta löytyneen kaiverruksen mukaan ”keisari Vespasianus määräsi tämän uuden amfiteatterin rakennettavaksi kenraalinsa ryöstösaaliilla”. Tämän on ajateltu viittaavan roomalaisten keräämään valtavaan sotasaaliiseen [[Ensimmäinen juutalaissota|ensimmäisen juutalaissodan]] loputtua vuonna 73. Colosseumin voidaan siis tulkita olleen suuren voiton mahtava muistomerkki.<ref name="Claridge">Claridge 1998, s. 276–282.</ref> Vespaniuksen päätös muuttaa keisari Neron käyttöönsä ottamat alueet julkisiksi voidaan myös nähdä kansalle suunnattuna populistisena eleenä. Kaupungin reunoille rakennetuista monista amfiteattereista poiketen Colosseum rakennettiin kaupungin keskustaan.
 
Colosseum oli valmistunut jo kolmanteen kerrokseen asti, kun Vespasianus kuoli vuonna 79. Amfiteatterin ylimmät osat valmistuivat seuraavana vuonna, ja amfiteatterin vihki vuonna 80 käyttöön Vespasianuksen poika, keisari [[Titus]].<ref name="roth" /> [[Dion Kassios]] kertoi, että vihkiäisjuhlien aikana surmattiin 11&nbsp;000 eläintä ja että juhla kesti sata päivää.<ref name="opas"/> Amfiteatteria laajennettiin Vespaniuksen nuoremman pojan [[Domitianus|Domitianuksen]] noustua valtaan. Hän rakensi amfiteatterin areenan alle ''[[hypogeum]]in'', tunnelirakennelman, jonne orjat ja eläimet majoitettiin. Lisäksi hän rakennutti amfiteatterin yläosaan parven, jotta katsojille saatiin enemmän istumatilaa.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko