Forum Romanum

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yleisnäkymä Forumille.
Rooman keskustan kartta antiikin aikana, Forum Romanum keskellä.
Näkymä Palatiumin kukkulalta.
Fokaksen pylväs

Forum Romanum (roomalaiset käyttivät yleisesti nimitystä Forum magnum 'suuri forum' tai pelkästään Forum) oli muinaisen Rooman ydinalue, jonka ympärille kaupunki ajan myötä kehittyi. Forum oli Rooman poliittisen vallan keskus ja siellä käytiin oikeutta, hallinnoitiin, harjoitettiin kauppaa, uskonnollisia menoja ja jopa prostituutiota. Useat kerrostumat osoittavat, että läheisiltä kukkuloilta irronnut sedimentti nosti Forumia jo varhaisen tasavallan aikana korkeammalle. Alun perin alue oli suo, joka kuivatettiin. Legendojen mukaan tämä tehtiin Tarquinius Priscuksen määräyksestä Rooman viemärijärjestelmän Cloaca Maximan avulla. Uusin päällyskerros syntyi keisari Augustuksen aikana (27 eaa.14).

Rakennelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alue on yksi Rooman suosituimmista turistinähtävyyksistä ja esittää hienosti kaupunkitilan käytön Rooman valtakunnan aikana. Forum Romanum sisältää seuraavat huomattavat monumentit, rakennukset tai muinaiset rauniot:

Juhlakulkuekatu Via sacra 'Pyhä tie' yhdisti Forum Romanumin ja Colosseumin. Rooman valtakunnan lopulla Via Sacra menetti jokapäiväisen käyttötarkoituksensa ja säilyi ainoastaan pyhänä paikkana.

Kaivaukset ja restaurointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viimeinen Forum Romanumin alueelle rakennettu monumentti oli Fokaksen pylväs vuonna 608. Keskiajalla, vaikka Forum Romanum oli yhä muistissa, olivat monumentit ja rakennelmat pääasiassa hautautuneina jätteiden ja rojun alle, ja Capitolium-kukkulan ja Colosseumin välinen alue oli määritelty karjalaitumeksi (Campo Vaccinio). Paavi Urbanus V:n paluu Avignonista (1367) johti kasvavaan kiinnostukseen Forumin monumentteja kohtaan, osittain niiden moraalisen opetusarvon takia ja osittain, koska niitä voitaisiin käyttää mallina Rooman uusien rakennusten rakentamisessa. Ensimmäiset alustavat kaivaukset tehtiin kuitenkin vasta 1700-luvulla. Eräs kardinaali ryhtyi jopa kuivaamaan aluetta uudestaan ja aikoi rakennuttaa Alessandrinen asuinalueen Forumin tilalle.

Kaivausten todellista alkua merkitsee Carlo Fean vuonna 1803 aloittamat Septimus Severuksen riemukaaren ympäristön kaivaukset sekä Napoleonin hallinnon alaisten arkeologien suorittamat kaivaukset. 1900-luvun alussa Forum Romanum saatiin kaivettua täysin esille maasta. Nykyisellään Forumilla on nähtävissä jäännöksiä useilta eri aikakausilta, mikä johtuu roomalaisten tavasta rakentaa uutta vanhojen raunioiden päälle.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]