Ero sivun ”Uusi päivä (televisiosarja)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 13: Rivi 13:
| viimeinen esitys =
| viimeinen esitys =
| tuotantokaudet = 6
| tuotantokaudet = 6
| jaksot = 500 <small>(14. lokakuuta 2015)</small><br />([[Luettelo televisiosarjan Uusi päivä jaksoista|Katso luettelo jaksoista]])
| jaksot = 506 <small>(28. lokakuuta 2015)</small><br />([[Luettelo televisiosarjan Uusi päivä jaksoista|Katso luettelo jaksoista]])
| ikäraja = {{VET|S}} / {{VET|7}} / {{VET|12}}
| ikäraja = {{VET|S}} / {{VET|7}} / {{VET|12}}
| sisältö = {{VET|ahdistus}} {{VET|väkivalta}} {{VET|seksi}} {{VET|päihde}}
| sisältö = {{VET|ahdistus}} {{VET|väkivalta}} {{VET|seksi}} {{VET|päihde}}

Versio 31. lokakuuta 2015 kello 14.17

Uusi päivä
Tyyli draama
komedia
Kestoaika 28 min
Pääosissa Luettelo näyttelijöistä
Alkuperämaa Suomi Suomi
Alkuperäiskieli suomi
Verkko Yle TV2
Yle TV2 HD
Esitetty 4. lokakuuta 2010 –
Tuotantokausia 6
Jaksoja 506 (28. lokakuuta 2015)
(Katso luettelo jaksoista)
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja: Sallittu / Kuvaohjelman ikäraja 7 / Kuvaohjelman ikäraja 12
Sisältömerkintä Kuvaohjelmassa on sisältöä, joka aiheuttaa ahdistusta. Kuvaohjelmassa on väkivaltaa. Kuvaohjelmassa on seksuaalisia viittauksia. Kuvaohjelmassa on huumeiden tai päihteiden käyttöä.
Tunnuskappale ”Hyvää ja kaunista”
Tuotanto
Tuottaja(t) Samu Reijonen
Liisa Palmroth-Suomi
Ohjaaja(t) Janne Virtanen (pääohjaaja)
Matti Kinnunen
Juha Lankinen
Jussi Niilekselä
Esa Illi
Käsikirjoittaja(t) Petri Repo (pääkirjoittaja)
Säveltäjä(t) Karl Sinkkonen
Leikkaaja(t) Maija Sutela
Jussi Autio
Lavastaja(t) Tapio Keskitalo
Kuvaaja(t) Harri Lehtikevari
Eerik Ratia
Timo Ahonen
Tuotantoyhtiö(t) Yle Draama / Aito Tehdas [1]
Palkinnot
Ehdokkuudet Kultainen Venla
Paras TV-ohjelma 2014
[2]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet

Uusi päivä (UP) on suomalainen draamasarja. Sarjan ensimmäinen osa esitettiin Yle TV2 -kanavalla lokakuussa 2010. Sarjaa esitetään kolme puolen tunnin mittaista jaksoa viikossa; maanantaista keskiviikkoon.

Keväällä 2012 Yle ilmoitti sarjaa tehtävän ainakin vuoteen 2015 saakka.[3] Joulukuussa 2013 Yle tiedotti sarjan tekemisen jatkuvan vuoden 2015 jälkeenkin, mutta sarjan studion siirtyvän Tampereen Rantatieltä Mediapolikseen.[4] Tällä hetkellä tuotantosopimus on voimassa kevääseen 2018.

Sarjan tapahtumat sijoittuvat Helsingin ja Hämeenlinnan välissä olevaan kuvitteelliseen Virtauksen kaupunkiin.[5]

Uusi päivä jäi kesätauolle 29. huhtikuuta 2015 esitetyn jakson jälkeen. Kuudes tuotantokausi alkoi 28. syyskuuta 2015.[6] Kesätauko oli tavanomaista pidempi, koska lavasteet muuttivat sen aikana Rantatien studiolta Mediapolikseen.[7]

Näyttelijät

Mukana olevat näyttelijät

Poistuneet näyttelijät

Tuotanto

Uuden päivän studio Santalahdessa.

Maaliskuussa 2008 Yleisradion silloinen toimitusjohtaja Mikael Jungner ehdotti Ylen kanavalle omaa päivittäissarjaa vastineeksi MTV3-kanavan suositulle Salatut elämät -saippuasarjalle.[8] Syyskuussa 2008 julkistettiin tieto, että Yle TV2 alkaa tuottaa uutta kolmesti viikossa esitettävää draamasarjaa, jonka on määrä alkaa syksyllä 2010.

Sarjan työnimeksi ilmoitettiin Haavemaa.[9] Touko–kesäkuussa 2010 paljastettiin sarjan varsinainen nimi Uusi päivä sekä sarjan päänäyttelijät.

Uusi päivä on yksi Ylen suurimmista televisiohankkeista vuosiin. Sen tekeminen maksaa noin viisi miljoonaa euroa vuodessa.[10]

Sarjan tunnusmusiikkina käytetään Kolmas Nainen -yhtyeen kappaleesta ”Hyvää ja kaunista” tehtyä uutta versiota, jossa sanat on muutettu vastaamaan sarjan maailmaa ja teemoja. Nimeksi kappaleelle annettiin ”Hyvää ja kaunista 2.0”. Neljännellä tuotantokaudella alkutunnus ja tunnusmusiikki uudistettiin täysin, vaikka musiikkina käytetäänkin edelleen ”Hyvää ja kaunista” -kappaletta.

Ulkoilmakohtaukset kuvataan pääsääntöisesti uudehkossa Tampellan kaupunginosassa.[11]

Yleisradio ilmoitti kesäkuussa 2014, että sarjan tuotannosta vastaa jatkossa Creative Studios Finland -niminen yritys (myöh. Aito Tehdas), jonka palkkalistoille 22 tuotantotyöntekijää siirtyivät. Sarjan sisällön suunnittelu jäi kuitenkin Ylelle. Sarjan studiot siirtyvät kesällä 2015 Mediapolikseen rakennettavaan kuvaushalliin.[12]

Vastaanotto

Syksyllä 2009 TV2:n ohjelmapäällikkö Olli Tola kertoi sarjan pyrkivän saamaan aluksi ainakin puoli miljoonaa katsojaa,[13] mutta Uuden päivän alkaessa Yle ilmoitti katsojatavoitteeksi noin 300 000 katsojaa jaksoa kohden.[14] Sarjan ensimmäinen osa, Tyvestä puuhun noustaan, esitettiin 4. lokakuuta 2010. Ensimmäisellä viikolla sarjalla oli keskimäärin 300 000 katsojaa, mutta toisella viikolla sarjan katsojaluvut putosivat hieman reiluun 200 000 katsojaan.[15] Olli Tolan mukaan sarjaan voidaan tehdä suuriakin muutoksia mikäli katsojamäärät eivät nouse.[16] Sarja saavutti toistaiseksi suurimmat katsojalukunsa (432 000 katsojaa) jaksolla 470, joka esitettiin 11. maaliskuuta 2015.[17][18]

Sarja on leimattu usein ”flopiksi” suurten tuotantokustannuksien ja heikkojen katsojalukujen vuoksi. Lokakuussa 2012 sarja ei ollut kahden vuoden esittämisen jälkeen vieläkään kerännyt Ylen alun perin tavoittelemia katsojalukuja.[19] Sarjan tekijät itse ovat kommentoineet, että ”sarjaa katsotaan paljon myös Yle Areenan ja uusintojen kautta, jolloin sen todellinen katsojamäärä on korkeampi”.[20]

Yleisradion mukaan sarjan pääkohderyhmä on 10–15-vuotiaat ja perheet, mutta syksystä 2011 alkaen sarjan kohderyhmää on pyritty laajentamaan 15–35-vuotiaisiin muuttamalla käsikirjoitusta dramaattisemmaksi ja lisäämällä roolihahmoja.[21]

Helmikuussa 2015 viikon katsotuinta jaksoa katsoi keskimäärin noin 365 000 katsojaa.[22][23][24][25] Ylen tiedotteen mukaan sarjaa seuraa viikoittain n. 700 000 katsojaa, kun mukaan lasketaan ensilähetys, uusinnat ja verkkokatselu. Yle Areenassa yksi Uuden päivän jakso saa keskimäärin 60 000 käynnistystä.[26]

Sarjan lähtötilanne

Sarjan alkaessa sen keskiössä oli Haaviston perhe, johon kuuluivat vanhemmat Minna (Anu Raipia) ja Asko (Antti Majanlahti) sekä kolme lasta. Minna oli vanhustyötä tekevä sairaanhoitaja ja Asko Virtauksen lukion rehtori. Lapsista vanhin oli juuri lukion aloittava Vilma Haavisto (Rosa Hautala). Perheeseen kuuluivat myös Askon vanhemmat Aino (Inga Sulin) ja Ensio (Esko Roine), jotka muuttivat Göteborgista takaisin Suomeen poikansa perheen luokse Haavistojen sukutilalle.

Virtauksessa toimii aurinkoenergiaan erikoistunut yritys, Suner, jonka omistaa Pentti Ruuskanen (Juhani Laitala). Hänellä on kaksi aikuista lasta, Aleksi (Juuso Pekkinen) ja Marika (Helena Rängman). Aleksi työskenteli radiotoimittajana ja Marika sarjan alussa tanssijana New Yorkissa. Sunerilla työskentelivät myös Otso Karhu (Aimo Räsänen), Askon sisar Elina Haavisto (Sanni Haahdenmaa), Tero Kuusla (Lari Halme), Lauri Kallio (Panu Mikkola) sekä Sakari Määttä (Matti Leino).

Keskeinen tapahtumapaikka oli Virtauksen lukio, jonka uusia oppilaita olivat Vilman lisäksi esimerkiksi Emmi Lukkari (Suvi Hurme), Jani Hellemaa (Valtteri Lehtinen) ja Otso Karhun poika Tomi (Antti Väre). Opettajana toimii Askon lisäksi muiden muassa Lissu Kanerva (Hanna-Riikka Siitonen).

Esitysaika

Sarjaa on esitetty sen alusta lähtien maanantaista keskiviikkoon kello 20.00–20.30. Viikon jaksot esitetään uusintana sunnuntaisin puolenpäivän aikaan. Perjantaisin tulevan maanantain jakso julkaistaan ennakkoon Yle Areenassa.

Ensimmäinen tuotantokausi esitettiin kokonaisuudessaan uusintana kesällä 2011.[27][28] Myös toinen tuotantokausi esitettiin seuraavana kesänä kokonaisuudessaan.[29][30] Kesällä 2013 esitettiin toiveuusintana sarjan jaksot 1–135.[31] Kesän 2013 uusintoja nähtiin maanantaista perjantaihin kello 20.00–21.00.[31] Kesällä 2014 uusittiin sarjan jaksot 136–189. Jaksoja esitettiin maanantaista keskiviikkoon kaksi jaksoa illassa[32], paitsi viimeisellä viikolla yksi jakso illassa maanantaista perjantaihin.

UPplus

UPplus (aiemmin UP+) on 1. syyskuuta 2011 alkanut sarjan tekijöiden torstaisin Yle Areenassa ja YouTubessa julkaisema nettisarja.[33] Nettisarjan jaksoissa on muun muassa seurattu sarjan näyttelijöiden Panu Mikkolan, Anu Raipian ja Antti Väreen päiviä, esitelty ennakkoon sarjaan tulevia hahmoa, kerrottu juonipaljastuksia, nähty pilalle menneitä otoksia Uuden päivän kuvauksista sekä kyselty sarjan tekijöiltä katsojien lähettämiä kysymyksiä.

Ensimmäisen tuotantokauden ajan Uuden päivän tekijät julkaisivat torstaisin tulevan viikon parhaita paloja videokoosteen muodossa.

Vihreät Valot

Vihreät valot (aik. Emmi Ensemble) on sarjassa esiintyvien Emmin, Janin, Cican (Siiri Partanen), Aapon (Kalle Ruusukallio), Rasmuksen (Ville-Veikko Airaniemi) ja Topin (Eero Seppä) perustama yhtye, joka on julkaissut sarjaa varten äänittämiään kappaleita muun muassa Spotifyssa. Yhtye on myös keikkaillut erilaisissa tapahtumissa ympäri Suomea.

Syyskuussa 2012 yhtye sai oman animaatiosarjan Ylen verkkosivuille. Jaksot ovat nähtävillä Yle Areenassa sekä YouTubessa. Jaksojen käsikirjoituksesta vastaa koomikko Krisse Salminen.[34]

Tuotantokausien päätösjaksot

  • 4. toukokuuta 2011, Osa 87: Tikusta asiaa
    Kevätnäytöksessä esitetyn Tuhkimon ensi-ilta onnistuu. Asko ja Lissu ovat päättäneet kutsua Vilman pyynnöstä Ilarin katsomaan esitystä. Vilma yrittää viimeisen kerran tehdä vaikutuksen Ilariin, mutta järkyttyy, kun Ilari esittelee raskaana olevan avovaimonsa. Emmi ja Tomi tekevät sovinnon ja suutelevat. Marika kertoo Saralle epäilevänsä olevansa raskaana ja tekee raskaustestin. Marikan tietämättä myös Sara on ostanut raskaustestin, sillä tämäkin epäilee olevansa raskaana. Elina järkyttyy, kun Lauri huomaa Elinan tekemän suunnitteluvirheen majakan aurinkopaneelijärjestelmän piirustuksissa. Aleksi kosii Elinaa radion välityksellä.
  • 2. toukokuuta 2012, Osa 189: Toisen vaivaisen vahinko, toisen onni autuaan
    Karri ja Krista ovat yön aikana saaneet ruokamyrkytyksen pilaantuneesta majoneesista. Seuraavana päivänä oleva tanssikilpailu uhkaa jäädä Kristan osalta väliin. Vilma panikoi tanssikilpailun kovaa tasoa, mutta Jani kannustaa Vilmaa. Jania kuitenkin epäilyttää kestääkö Vilman loukkaantunut jalka esitystä. Jani ja Vilma suutelevat juuri ennen Vilman omaa esitysvuoroa. Esitys sujuu hyvin, kunnes Vilman jalka pettää. Vilma viedään ambulanssilla sairaalaan. Krista ei kykene tanssimaan ja Sakari on jo valmis perumaan heidän esityksensä, kunnes Sakarin pikkuveli Peetu päättää pelastaa tilanteen tanssimalla Kristan osuuden. Tuomareiden kehumaa esitystä ei kuitenkaan voida hyväksyä, sillä se ei ollut läpäissyt esikarsintaa. Kisan tuomari kuitenkin tarjoaa Sakarille unelmien työsopimusta tanssijana. Muistinsa menettänyt Pentti taiteilee sairaalassa kuvaa edesmenneestä vaimostansa Margitista sekä parin yhteisestä Aleksi-vauvasta. Pentin ja Aleksin vieraillessa Margitin haudalla muistot Aleksin syntymästä alkavat hiljalleen palata Pentin mieleen.
  • 1. toukokuuta 2013, Osa 291: Lyökäämme käsi kätehen
    Aino paljastaa Ensiolle kärsivänsä peliriippuvuudesta. Minna vuokraa asunnon ja aikoo muuttaa pois Haavistosta. Kevätnäytös on alkamaisillaan, eikä toista pääosan esittäjää, Karria, näy missään. Viimeisillään raskaana oleva Vilma lähtee hakemaan Karria asuntolasta, mutta alkaa saada matkalla kovia supistuksia. Päästyään asuntolalle Vilmalta tulee lapsivesi ja tämä synnyttää terveen pojan asuntolassa ambulanssihenkilökunnan avustuksella. Syöpää sairastava Ensio on juuri päättänyt aloittaa hoidot tautia vastaan. Hän on juuri ostanut ilmapallon Vilman vastasyntyneelle vauvalle ja on ylittämässä tietä, kunnes tajuaa juuri ohittaneensa kuolleen ystävänsä Henrik Paltamon, kääntyy katsomaan taakseen ja samalla hetkellä auto törmää Ensioon.
  • 14. toukokuuta 2014, Osa 391: Tuhon enteitä
    Virtauksessa vierailulla oleva Pentti Ruuskanen avaa Sunerin uuden teollisuushallin, samalla kun Terolle ja Laurille paljastuu, että Sunerin suunnitteleman Kuusla-paneelin piirustukset ovat vuotaneet kiinalaiselle kilpailijalle ja iso Malesiaan tehty aurinkopaneelitilaus peruuntuu. Elina jättää Niklaksen, sillä tietovuodosta epäillään juuri Niklasta. Anni lähtee turkkilaisen isänsä Ugur Budakin kanssa Turkkiin. Aleksi sai työtarjouksen levy-yhtiöstä, jonka toimisto sijaitsee New Yorkissa ja päättää ottaa tarjouksen vastaan.
  • 29. huhtikuuta 2015, Osa 491: Hallan vaara
    Iris joutuu sairaalaan syötyään Epun valmistamia kannabista sisältäviä keksejä. Karri saa vihiä Epun huumetouhuista ja kehottaa tätä hankkiutumaan kekseistä eroon. Poliisit löytävät keksit asuntolaan tehdyssä huumeratsiassa, ja Karri pelastaa veljensä pulasta väittämällä keksien olevan hänen. Tiia viettää iltaa Janin luona, kunnes Vilma saapuu Väinön kanssa Janin oven taakse. Vilma haluaa korjata menneen ja kosii Jania. Hiltunen juonii Lissun jäämään sairauslomalle saadakseen rehtorin paikan Virtauksen lukiosta. Sairauslomaa hakiessa Lissu paljastaa Mirjalle epäilevänsä olevansa raskaana ja päättää tehdä raskaustestin. Haavistot taistelevat kaikin keinoin kaivoshanketta vastaan ja Asko päättää järjestää mielenosoituksen kiinnittämällä ketjulla itsensä mietintäkiveensä. Asko jää yksin metsään Tomin lähdettyä hakemaan asuntolasta kameraa mielenosoitusta varten. Tomi juuttuu kuitenkin asuntolassa pidettävään huumeratsiaan. Asko on paleltumaisillaan pimeään metsään, kunnes näkee valon ja ihmisen lähestyvän häntä.

Katso myös

Lähteet

  1. Yritys Aito Tehdas. Viitattu 30.6.2015.
  2. Kultainen Venla - Ehdokkaat - TV-ohjelmaehdokkaat Kultainen Venla. Viitattu 20.12.2014.
  3. Ylen draamasarja Uusi päivä jatkaa vuoteen 2015 28.3.2012. Yle. Viitattu 28.3.2012.
  4. Uusi päivä jatkuu vuoden 2015 jälkeen! 18.12.2013. Yle.fi. Viitattu 19.12.2013.
  5. Aurinkoinen Virtaus on kohta Suomen iloisin kaupunki YLE Satakunta. 21.9.2010. Yleisradio Oy. Viitattu 16.4.2011.
  6. UPplus: Kevätkauden kohokohtia 30.4.2015. Yleisradio Oy. Viitattu 1.5.2015.
  7. Miksi Uusi päivä jäi tauolle? yle.fi. 06.05.2015. Viitattu 17.7.2015.
  8. Väisänen, Soili: Yle haluaa kilpailijan Salatuille elämille 8.3.2008. KSML.fi. Viitattu 13.10.2010.
  9. Salatut elämät saa Yleltä kilpailijan 22.9.2008. HS.fi. Viitattu 13.10.2010.
  10. Ylen suursatsaus Uusi päivä alkoi tänään 4.10.2010. Iltasanomat.fi. Viitattu 13.10.2010.
  11. Uusi päivä Kantatampella.fi. Viitattu 19.12.2013.
  12. Creative Studios Finland Ylen draamasarja Uuden Päivän tuotantokumppaniksi 10.6.2014. Yle. Viitattu 31.12.2014.
  13. Päivittäissarjoissa tiivistyy television voima 24.08.2009. MTV.fi. Viitattu 13.10.2010.
  14. Grahn, Ville: Ylen saippuatehdas aloittaa maanantaina 4.10.2009. Savonsanomat.fi. Viitattu 13.10.2010.
  15. Floppi? Ylen suuri viihdesarja ei kiinnosta enää katsojia (Internet Archive) Aamulehti.fi. 13.10.2010. Viitattu 30.1.2014.
  16. Jokinen, Juha Veli: Ylen miljoonafloppi! 13.10.2010. Iltalehti.fi. Viitattu 30.1.2014.
  17. Finnpanel - TV-mittaritutkimus, Yle TV2 viikko 11/2015 Finnpanel. Viitattu 17.6.2015.
  18. Uusi päivä, ke 11.3.2015 Yle Areena. Viitattu 17.6.2015.
  19. Kotala, Karoliina: IS: Kaksi vuotta pyörinyt Uusi päivä -sarja miljoonafloppi 12.10.2012. Voice.fi. Viitattu 30.1.2014.
  20. Virtanen, Leena: Kotikatu työllisti kokonaisen sukupolven. Helsingin Sanomat, 6.12.2012. Artikkelin verkkoversio.
  21. Lauriala, Miika: Uusi päivä ei ole perinteistä Suomi-draamaa 10.5.2011. YLE.fi. Viitattu 2.7.2011.
  22. Finnpanel - TV-mittaritutkimus, Yle TV2 viikko 6/2015 Finnpanel. Viitattu 17.6.2015.
  23. Finnpanel - TV-mittaritutkimus, Yle TV2 viikko 7/2015 Finnpanel. Viitattu 17.6.2015.
  24. Finnpanel - TV-mittaritutkimus, Yle TV2 viikko 8/2015 Finnpanel. Viitattu 17.6.2015.
  25. Finnpanel - TV-mittaritutkimus, Yle TV2 viikko 9/2015 Finnpanel. Viitattu 17.6.2015.
  26. Uusi päivä jatkuu vuoden 2015 jälkeen! Yleisradio. Viitattu 17.7.2015.
  27. Telvis - Sarjaopas - Uusi päivä Telvis. Viitattu 19.7.2014.
  28. Telvis - Sarjaopas - Uusi päivä Telvis. Viitattu 19.7.2014.
  29. Telvis - Sarjaopas - Uusi päivä Telvis. Viitattu 19.7.2014.
  30. Telvis - Sarjaopas - Uusi päivä Telvis. Viitattu 19.7.2014.
  31. a b Reijonen, Samu: Toive toteutuu - UP kesällä alusta asti! 3.4.2013. YLE.fi. Viitattu 7.4.2013.
  32. Uuden päivän kesäuusinnat alkavat maanantaina 19.5. 14.5.2014. YLE.fi. Viitattu 19.7.2013.
  33. UP+ viihdyttää joka torstai 1.9.2011. YLE.fi. Viitattu 21.4.2012.
  34. Vihreät Valot seikkailee animaationa Yle Areenassa 13.9.2012. Yle.fi. Viitattu 26.9.2012.