Ero sivun ”Jänhijoki (joki)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
{{Loimijoen sivujoet}}
Rivi 27: Rivi 27:
[[Luokka:Forssan luonto]]
[[Luokka:Forssan luonto]]
[[Luokka:Jokioisten luonto]]
[[Luokka:Jokioisten luonto]]
[[Luokka:Kokemäenjoen vesistö]]
[[Luokka:Loimijoen valuma-alue]]
[[Luokka:Suomen joet]]
[[Luokka:Suomen joet]]
[[Luokka:Tammelan luonto]]
[[Luokka:Tammelan luonto]]

Versio 29. marraskuuta 2014 kello 15.00

Jänhijoki
Museojuna Jänhijoen sillalla.
Museojuna Jänhijoen sillalla.
Alkulähde Tammelan Jänijärvi
Laskupaikka Loimijoki
Maat Suomi
Alkulähteen korkeus 110,5 m
Valuma-alue 203 km²

Jänhijoki on Kokemäenjoen vesistöön kuuluvan Loimijoen pohjoinen sivujoki Jokioisten, Forssan ja Tammelan alueilla Kanta-Hämeessä.

Joki alkaa Peräjoki-nimisenä laskujokena Tammelan Jänijärvestä, ja laskee luoteeseen kohti Jokioisia. Joen nimi muuttuu Jänhijoeksi Forssassa Kalsun kylän luona, missä Tyytynoja yhtyy Peräjokeen. Jokioisten kunnan alueella Jänhijoki virtaa Jänhijoen kylän läpi ja laajenee Setälänlammeksi yhdystien 2813 luona. Minkiön aseman lähellä Jänhijokeen laskee pohjoisesta Humppilan puolelta alkunsa saava Lähdeoja ja etelästä Jokioisten Rehtijärvestä vesiä tuova Syrjäniitunoja.[1] Täältä Jänhijoki virtaa Jokioisten Kiipun kylän lävitse ja laskee Loimijokeen Jokioisten Vaulammin kylän luona.

Jänhijoen valuma-aluen pinta-ala on 203 km² ja valuma-alueen järvisyys 3,85 %.[1] Jänijärven yläpuolisia Jänhijoen valuma-alueen järviä ovat Tammelan Mustialan kylän takamaiden erämaajärvet Saloistenjärvi, Kyynäräjärvi, Valkjärvi ja Kuivajärvi sekä entisen Koijärven kunnan alueelta Forssan puolelta samaan järviketjuun liittyvä Kiimalampi. Ne laskevat Myllyojaa pitkin Heinijärveen Mustialan Heinämaankulmalla ja Heinijärvi ja viereinen Särkijärvi edelleen Heinijokea pitkin Jänijärveen.

Lähteet

  1. a b Ekholm, Matti: Suomen vesistöalueet, s. 71. Vesi- ja ympäristöhallinnon julkaisuja – Sarja A 126. Helsinki: Vesi ja Ympäristöhallitus, 1993. ISBN 951-47-6860-4.


Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.