Ero sivun ”Mel Gibson” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Lisätään Metatieto-malline
Coen (keskustelu | muokkaukset)
Filmografia uusiksi
Rivi 14: Rivi 14:
| merkittävät roolit = [[Max Rockatansky]] (''[[Mad Max]]'')<br>Martin Riggs (''[[Tappava ase]]'')<br>[[William Wallace]] (''[[Braveheart – taipumaton]]'')
| merkittävät roolit = [[Max Rockatansky]] (''[[Mad Max]]'')<br>Martin Riggs (''[[Tappava ase]]'')<br>[[William Wallace]] (''[[Braveheart – taipumaton]]'')
}}
}}
'''Mel Columcille Gerard Gibson''' (s. [[3. tammikuuta]] [[1956]] [[Peekskill]], [[New York (osavaltio)|New York]]) on [[Yhdysvallat|yhdysvaltalainen]] [[näyttelijä]], [[elokuvaohjaaja|ohjaaja]] ja tuottaja. Hän on näytellyt muun muassa elokuvasarjoissa ''[[Mad Max]]'' ja ''[[Tappava ase]]'' sekä elokuvissa ''[[Payback – tilinteko]]'', ''[[Patriot (elokuva)|Patriot]]'' ja ''[[Signs]]''. Elokuvissa ''[[Kasvoton mies]]'' ja ''[[Braveheart – taipumaton]]'' Gibson toimi sekä näyttelijänä että ohjaajana. Viimeksi mainitusta hän sai [[Parhaan ohjauksen Oscar-palkinto|parhaan ohjaajan Oscar-palkinnon]]. Gibsonin muita ohjaustöitä ovat ''[[The Passion of the Christ]]'' ja ''[[Apocalypto]]''.
'''Mel Columcille Gerard Gibson''' (s. [[3. tammikuuta]] [[1956]] [[Peekskill]], [[New York (osavaltio)|New York]]) on [[Yhdysvallat|yhdysvaltalainen]] [[näyttelijä]], [[elokuvaohjaaja|ohjaaja]] ja [[elokuvatuottaja|tuottaja]]. Hän on näytellyt muun muassa elokuvasarjoissa ''[[Mad Max]]'' ja ''[[Tappava ase]]'' sekä elokuvissa ''[[Payback – tilinteko]]'', ''[[Patriot (elokuva)|Patriot]]'' ja ''[[Signs]]''. Elokuvissa ''[[Kasvoton mies]]'' ja ''[[Braveheart – taipumaton]]'' Gibson toimi sekä näyttelijänä että ohjaajana. Viimeksi mainitusta hän sai [[Parhaan ohjauksen Oscar-palkinto|parhaan ohjaajan Oscar-palkinnon]]. Gibsonin muita ohjaustöitä ovat ''[[The Passion of the Christ]]'' ja ''[[Apocalypto]]''. Gibsonin elokuvien keskeisiä teemoja ovat sota, ”oikeutettu” kosto, kärsimys ja runsas väkivalta.
Gibsonin elokuvien keskeisiä teemoja ovat sota, "oikeutettu" kosto, kärsimys ja runsas väkivalta.


==Ura==
==Ura==
Gibson on [[australia]]laisen äidin ja [[Yhdysvallat|amerikkalaisen]] isän kuudes lapsi (perheessä oli yhteensä 11 lasta). Gibsonin perhe muutti Australiaan [[1968]] Melin ollessa 12-vuotias. Isä [[Hutton Gibson]] sanoo voittaneensa runsaasti rahaa ''[[Jeopardy|Jeopardy!]]''-tietokilpailussa ja vieneensä perheensä Australiaan suojellakseen näitä joutumasta [[Vietnamin sota]]an ja yhdysvaltalaisessa yhteiskunnassa nousevan moraalittomuuden vuoksi. Mel Gibson piti aina Yhdysvaltain kansalaisuutensa.
Gibson on [[australia]]laisen äidin ja [[Yhdysvallat|yhdysvaltalaisen]] isän kuudes lapsi (perheessä oli yhteensä 11 lasta). Gibsonin perhe muutti Australiaan 1968 Melin ollessa 12-vuotias. Isä [[Hutton Gibson]] sanoo voittaneensa runsaasti rahaa ''[[Jeopardy|Jeopardy!]]''-tietokilpailussa ja vieneensä perheensä Australiaan suojellakseen näitä joutumasta [[Vietnamin sota]]an ja yhdysvaltalaisessa yhteiskunnassa nousevan moraalittomuuden vuoksi. Mel Gibson piti aina Yhdysvaltain kansalaisuutensa.


Hän valmistui National Institute of Dramatic Artista Sydneysta 1977 ja aloitti uransa australialaisissa televisiosarjoissa. Elokuvauransa hän aloitti [[George Miller]]in ''[[Mad Max]]issa'', josta tuli myöhemmin kulttiklassikko ja se sai kaksi jatko-osaa ''[[Mad Max 2 – asfalttisoturi]]'' ja ''[[Mad Max – ukkosmyrsky]]''. Yhdysvalloissa hän aloitti uransa 1984 elokuvassa ''The Bounty'' [[Anthony Hopkins]]in kanssa. Elokuva oli taloudellinen epäonnistuminen ja Gibson kärsi tuolloin alkoholismista.
Hän valmistui National Institute of Dramatic Artista Sydneysta 1977 ja aloitti uransa australialaisissa televisiosarjoissa. Elokuvauransa hän aloitti [[George Miller]]in ''[[Mad Max]]issa'', josta tuli myöhemmin kulttiklassikko ja se sai kaksi jatko-osaa ''[[Mad Max 2 – asfalttisoturi]]'' ja ''[[Mad Max – ukkosmyrsky]]''. Yhdysvalloissa hän aloitti uransa 1984 elokuvassa ''[[Bounty – kapina laivalla]]'' [[Anthony Hopkins]]in kanssa. Elokuva oli taloudellisesti epäonnistunut, ja Gibson kärsi tuolloin [[alkoholismi]]sta.


''[[Tappava ase]]'' -sarjassa (''Lethal Weapon'') hän esitti Martin Riggs -nimistä Vietnamin veteraania ja poliisia. Vastaroolissa Roger Murtaughin roolissa oli [[Danny Glover]]. Elokuvasarja oli menestys ja sitä tehtiin neljä elokuvaa'' [[Tappava ase]]'' (1987), ''[[Tappava ase 2]]'' (1989), ''[[Tappava ase 3]]'' (1992) ja ''[[Tappava ase 4]]'' (1998).
''[[Tappava ase]]'' -sarjassa Gibson esittää Martin Riggs -nimistä Vietnamin veteraania ja poliisia. Vastaroolissa Roger Murtaughin roolissa toimii [[Danny Glover]]. Elokuvasarja on ollut menestys, ja sitä on tuotettu neljän elokuvan verran.


Gibson esitti myös Hamletia [[Franco Zeffirelli]]n samannimisessä elokuvassa [[1990]]. Elokuva oli kriitikkojen suosiossa ja Gibsonille tasainen tulonlähde DVD-julkaisujen myötä.
Gibson esitti myös Hamletia [[Franco Zeffirelli]]n [[Hamlet (vuoden 1990 elokuva)|samannimisessä elokuvassa]] vuonna 1990. Elokuva oli kriitikkojen suosiossa ja Gibsonille tasainen tulonlähde DVD-julkaisujen myötä.


Vuoden 1995 elokuvastaan ''[[Braveheart – taipumaton]]'' hän sai sekä parhaan ohjaajan, että parhaan elokuvan Oscarin. Hänen muita elokuvia vuosituhannen vaihteessa olivat ''[[Payback - tilinteko]]'', ''[[Patriot (elokuva)|Patriot]]'' ja ''[[Signs]]''.
Vuoden 1995 elokuvastaan ''[[Braveheart – taipumaton]]'' Gibson sai sekä parhaan ohjaajan että parhaan elokuvan Oscar-palkinnon. Hänen muita elokuvia vuosituhannen vaihteessa olivat ''[[Payback - tilinteko]]'', ''[[Patriot (elokuva)|Patriot]]'' ja ''[[Signs]]''.


Vuonna 2004 julkaistu ''[[The Passion of the Christ]]'' perustuu [[Jeesus|Jeesuksen]] elämän kahteentoista viimeiseen tuntiin. Elokuvan dialogi on arameaksi, hepreaksi ja latinaksi. Yhdysvaltalainen Anti-Defamation League huolestui elokuvan juutalaisvastaisuudesta ja pyysi häntä konsultoimaan asiantuntijoita elokuvan teossa.<ref>ADL and Mel Gibson's "The Passion of the Christ"[http://www.adl.org/Interfaith/gibson_qa.asp]</ref> Elokuva oli valtaisa menestys ja sai kolme Oscar-ehdokkuutta ja tuotti 611 miljoonaa dollaria lipputuloja.
Vuonna 2004 ensi-iltansa saanut ''[[The Passion of the Christ]]'' perustuu [[Jeesus|Jeesuksen]] elämän kahteentoista viimeiseen tuntiin. Elokuvan dialogi on arameaksi, hepreaksi ja latinaksi. Yhdysvaltalainen Anti-Defamation League huolestui elokuvan [[antisemitismi|juutalaisvastaisuudesta]] ja pyysi häntä konsultoimaan asiantuntijoita elokuvan teossa.<ref>ADL and Mel Gibson's "The Passion of the Christ"[http://www.adl.org/Interfaith/gibson_qa.asp]</ref> Elokuva oli valtaisa menestys, saaden kolme Oscar-ehdokkuutta ja tuottaen 611 miljoonaa dollaria lipputuloja.


Gibsonin seuraava historiallinen elokuva oli ''[[Apocalypto]]'', joka tuli teattereihin jouluksi [[2006]]. Se sijoittuu Väli-Amerikkaan ennen espanjalaisvalloitusta [[Mayakansat|Maya-valtakunnan]] taantumisen aikoihin. Elokuvan dialogi on Jukatanin mayaa.
Gibsonin seuraava historiallinen elokuva oli vuonna 2006 ensi-iltansa saanut ''[[Apocalypto]]''. Elokuva sijoittuu Väli-Amerikkaan ennen espanjalaisvalloitusta [[Mayakansat|Maya-valtakunnan]] taantumisen aikoihin. Elokuvan dialogi on Jukatanin mayaa.


==Yksityiselämä==
==Yksityiselämä==
Mel Gibson avioitui Robyn Mooren kanssa [[7. kesäkuuta]] [[1980]]. Pariskunnalla on seitsemän yhteistä lasta: Hannah (s. [[1980]]), [[kaksoset]] Edward ja Christian (s. [[1982]]), Willie (s. [[1985]]), Louis (s.[[1988]]), Milo (s. [[1990]]) ja Tommy (s. [[1999]]). Gibson on katolilainen. Hänen vaimonsa on anglikaani. Robyn Moore haki avioeroa Gibsonista [[huhtikuu]]ssa [[2009]] kolmen vuoden asumuseron jälkeen. <ref>[http://www.tmz.com/2009/04/13/mel-gibson-divorce/ Mel Gibson's Wife Files for Divorce]</ref>
Mel Gibson avioitui Robyn Mooren kanssa 7. kesäkuuta 1980. Pariskunnalla on seitsemän yhteistä lasta: Hannah (s. 1980), kaksoset Edward ja Christian (s. 1982), Willie (s. 1985), Louis (s. 1988), Milo (s. 1990) ja Tommy (s. 1999). Gibson on [[katolilaisuus|katolilainen]]. Hänen vaimonsa on [[anglikaaninen kirkko|anglikaani]]. Robyn Moore haki avioeroa Gibsonista huhtikuussa 2009 kolmen vuoden asumuseron jälkeen. <ref>[http://www.tmz.com/2009/04/13/mel-gibson-divorce/ Mel Gibson's Wife Files for Divorce]</ref>


Gibson erosi edellisen tyttöystävänsä Oksana Grigorievan kanssa huhtikuussa [[2010]]. Heillä on yhteinen tytär, Lucia (s. [[30. lokakuuta]] [[2009]]) <ref>[http://www.people.com/people/article/0,,20316936,00.html Confirmed: Mel Gibson's a Dad – for the Eighth Time] 2. marraskuuta 2009, People.com</ref>, jonka huoltajuudesta he nyt taistelevat.<ref>[http://yle.fi/uutiset/viihde/2010/07/mel_gibsonin_ura_vaakalaudalla_1833482.html Mel Gibsonin ura vaakalaudalla]</ref> Entinen tyttöystävä syyttää Gibsonia myös pahoinpitelystä.
Gibson erosi edellisen naisystävänsä Oksana Grigorievan kanssa huhtikuussa 2010. Heillä on yhteinen tytär, Lucia (s. 30. lokakuuta 2009) <ref>[http://www.people.com/people/article/0,,20316936,00.html Confirmed: Mel Gibson's a Dad – for the Eighth Time] 2. marraskuuta 2009, People.com</ref>, jonka huoltajuudesta he nyt taistelevat.<ref>[http://yle.fi/uutiset/viihde/2010/07/mel_gibsonin_ura_vaakalaudalla_1833482.html Mel Gibsonin ura vaakalaudalla]</ref> Entinen naisystävä syyttää Gibsonia pahoinpitelystä.


Gibson tuomitsi 2004 kantasolututkimuksen ja ihmissikiöiden kloonaamisen ja tuhoamisen. Maaliskuussa 2005 hän vetosi [[Terri Schiavo]]n puolesta. Hän myös kannattaa kuolemanrangaistusta.{{Lähde||16. syyskuuta 2008}}
Gibson tuomitsi 2004 kantasolututkimuksen ja ihmissikiöiden kloonaamisen ja tuhoamisen. Maaliskuussa 2005 hän vetosi [[Terri Schiavo]]n puolesta. Hän myös kannattaa kuolemanrangaistusta.{{Lähde||16. syyskuuta 2008}}


Gibson liittyi monien muiden Hollywoodin tähtien kanssa vastustamaan Irakin sotaa ja on ylistänyt [[Michael Moore]]a ja hänen ''[[Fahrenheit 9/11]]'' -elokuvaansa. Gibsonin Icon Productionsin piti alun perin tuottaa elokuva, mutta hän luopui siitä viime hetkellä ja myi oikeudet Miramax Filmsille. Mooren mukaan huippurepublikaanit painostivat Gibsonia luopumaan elokuvasta.
Gibson liittyi monien muiden [[Hollywood]]in tähtien kanssa vastustamaan [[Irakin sota]]a ja on ylistänyt [[Michael Moore]]a ja tämän ''[[Fahrenheit 9/11]]'' -elokuvaan. Gibsonin Icon Productionsin piti alun perin tuottaa elokuva, mutta hän luopui siitä viime hetkellä ja myi oikeudet Miramax Filmsille. Mooren mukaan huippurepublikaanit painostivat Gibsonia luopumaan elokuvasta.


[[28. heinäkuuta]] [[2006]] Gibson pidätettiin epäiltynä rattijuopumuksesta (1,2 promillea) Kaliforniassa. Vuotaneen poliisin raportin mukaan hän oli yhteistyöhaluton, uhkasi viranomaisia ja lausui juutalaisvastaisia ja muita kommentteja poliiseja kohtaan. Hän sanoi muun muassa juutalaisten olevan vastuussa kaikista sodista maailmassa, kehui naispoliisin rintoja ja yritti virtsata lattialle. Varsinkin juutalaisvastaisista kommenteista nousseen kohun jälkeen Gibson on tehnyt kaksi julkista anteeksipyyntöä.
28. heinäkuuta 2006 Gibson pidätettiin epäiltynä rattijuopumuksesta (1,2 promillea) [[Kalifornia]]ssa. Vuotaneen poliisin raportin mukaan hän oli yhteistyöhaluton, uhkasi viranomaisia ja lausui juutalaisvastaisia ja muita kommentteja poliiseja kohtaan. Hän sanoi muun muassa juutalaisten olevan vastuussa kaikista sodista maailmassa, kehui naispoliisin rintoja ja yritti virtsata lattialle. Varsinkin juutalaisvastaisista kommenteista nousseen kohun jälkeen Gibson on tehnyt kaksi julkista anteeksipyyntöä.


Gibsonilla on synnynnäinen epämuodostuma, ”[[hevosenkenkämunuainen]]”, jossa [[munuainen|munuaiset]] ovat liittyneet yhteen niin, että ne muodostavat hevosenkenkää muistuttavan kuvion.<ref>http://www.quotemonk.com/authors/mel-gibson/biography-profile.htm</ref>
[[17. joulukuuta]] [[2006]] brittiläinen sanomalehti [[News of the World (lehti)|News of the World]] julkaisi artikkelin 29-vuotiaasta [[australia]]laisesta Carmel Sloanesta, joka väitti Gibsonia isäkseen. Hänen mukaansa Gibsonin on joko myönnettävä isyys tai hän joutuu [[DNA]]-testeihin.

Gibsonilla on synnynnäinen epämuodostuma, "[[hevosenkenkämunuainen]]", jossa [[munuainen|munuaiset]] ovat liittyneet yhteen niin, että ne muodostavat hevosenkenkää muistuttavan kuvion.<ref>http://www.quotemonk.com/authors/mel-gibson/biography-profile.htm</ref>


== Filmografia ==
== Filmografia ==
=== Näyttelijänä ===
=== Elokuvat ===
{| border="2" cellpadding="4" cellspacing="0" style="margin: 1em 1em 1em 0; background: #f9f9f9; border: 1px #aaa solid; border-collapse: collapse; font-size: 95%;"
* ''[[The Sullivans]]'' (1976) ''televisiosarja''
|- bgcolor="#CCCCCC" align="center"
* ''[[Summer City]]'' (1977)
| '''Vuosi''' || '''Suomenkielinen nimi''' || '''Alkuperäinen nimi''' || '''Rooli'''
* ''[[En luvannut sinulle ruusutarhaa]]'' (1977)
|-
* ''[[Mad Max]]'' (1979)
| [[Elokuvavuosi 1977|1977]] || ''[[Summer City]]'' || ''Summer City'' || Scollop
* ''[[Tim – erilainen rakkaustarina]]'' (1979)
|-
* ''[[Ketjureaktio (vuoden 1980 elokuva)|Ketjureaktio]]'' (1980)
| rowspan=2|[[Elokuvavuosi 1979|1979]] || ''[[Mad Max]]'' || ''Mad Max'' || [[Max Rockatansky|Max]]
* ''[[Punishment (televisiosarja)|Punishment]]'' (1981) ''televisiosarja''
|-
* ''[[Gallipoli (elokuva)|Gallipoli]]'' (1981)
| ''[[Tim – erilainen rakkaustarina]]'' || ''Tima'' || Tim Melville
* ''[[Tickled Pink]]'' (1981) ''televisiosarja''
|-
* ''[[Mad Max 2 – asfalttisoturi]]'' (1981)
| rowspan=2|[[Elokuvavuosi 1981|1981]] || ''[[Mad Max 2 – asfalttisoturi]]'' || ''Mad Max 2'' || [[Max Rockatansky]]
* ''[[Operaatio Henkiinjäänyt]]'' (1982)
|-
* ''[[Rakkaus veitsenterällä]]'' (1982)
| ''[[Gallipoli (elokuva)|Gallipoli]]'' || ''Gallipoli'' || Frank Dunne
* ''[[Bounty – kapina laivalla]]'' (1984)
|-
* ''[[Kun joki tulvii]]'' (1984)
| rowspan=2|[[Elokuvavuosi 1982|1982]] || ''[[Rakkaus veitsenterällä]]'' || ''The Year of Living Dangerously'' || Guy Hamilton
* ''[[Mrs. Soffel]]'' (1984)
|-
* ''[[Mad Max – ukkosmyrsky]]'' (1985)
| ''[[Operaatio Henkiinjäänyt]]'' || ''Attack Force Z'' || P.G. (Paul) Kelly
* ''[[Tappava ase]]'' (1987)
|-
* ''[[Tequila Sunrise]]'' (1988)
| rowspan=3|[[Elokuvavuosi 1984|1984]] || ''[[Bounty – kapina laivalla]]'' || ''Bounty'' || [[Fletcher Christian]]
* ''[[Tappava ase 2]]'' (1989)
|-
* ''[[Kuin lintu langalla]]'' (1990)
| ''[[Kun joki tulvii]]'' || ''The River'' || Tom Garvey
* ''[[Air America (elokuva)|Air America]]'' (1990)
|-
* ''[[Hamlet (vuoden 1990 elokuva)|Hamlet]]'' (1990)
| ''[[Mrs. Soffel]]'' || ''Mrs. Soffel'' || Ed Biddle
* ''[[Tappava ase 3]]'' (1992)
|-
* ''[[Earth and the American Dream]]'' (1992)
| [[Elokuvavuosi 1985|1985]] || ''[[Mad Max – ukkosmyrsky]]'' || ''Mad Max Beyond Thunderdome'' || [[Max Rockatansky]]
* ''[[Ikuisesti nuori]]'' (1992)
|-
* ''[[The Chili Con Carne Club]]'' (1993)
| [[Elokuvavuosi 1987|1987]] || ''[[Tappava ase]]'' || ''Lethal Weapon'' || Martin Riggs
* ''[[Kasvoton mies]]'' (1993)
|-
* ''[[Maverick (elokuva)|Maverick]]'' (1994)
| [[Elokuvavuosi 1988|1988]] ||''[[Tequila Sunrise – vaarallinen sekoitus]]'' || ''Tequila Sunrise'' || Dale ”Mac” McKussic
* ''[[Casper (elokuva)|Casper]]'' (1995) (Cameo)
|-
* ''[[Braveheart – taipumaton]]'' (1995)
| [[Elokuvavuosi 1989|1989]] || ''[[Tappava ase 2]]'' || ''Lethal Weapon 2'' || Martin Riggs
* ''[[Pocahontas (elokuva)|Pocahontas]]'' (1995) ''ääninäyttelijänä''
|-
* ''[[Ransom – lunnaat]]'' (1996)
| rowspan=3|[[Elokuvavuosi 1990|1990]] || ''[[Kuin lintu langalla]]'' || ''Bird on a Wire'' || Rick Jarmin
* ''[[Isänpäivä (elokuva)|Isänpäivä]]'' (1997)
|-
* ''[[Salaliittoteoria (elokuva)|Salaliittoteoria]]'' (1997)
| ''[[Air America (elokuva)|Air America]]'' || ''Air America'' || Gene
* ''[[Fairytale – keijukaisten maailma]]'' (1997)
|-
* ''[[Tappava ase 4]]'' (1998)
| ''[[Hamlet (vuoden 1990 elokuva)|Hamlet]]'' || ''Hamlet'' || Hamlet
* ''[[Payback – tilinteko]]'' (1999)
|-
* ''[[The Million Dollar Hotel]]'' (2000)
| rowspan=2|[[Elokuvavuosi 1992|1992]] || ''[[Tappava ase 3]]'' || ''Lethal Weapon 3'' || Martin Riggs
* ''[[Kananlento]]'' (2000) ''ääninäyttelijänä''
|-
* ''[[Patriot (elokuva)|Patriot]]'' (2000)
| ''[[Ikuisesti nuori]]'' || ''Forever Young'' || Daniel McCormick
* ''[[Mitä nainen haluaa]]'' (2000)
|-
* ''[[The One Dollar Diary]]'' (2001)
| [[Elokuvavuosi 1993|1993]] || ''[[Kasvoton mies]]'' || ''Sucker Punch'' || Justin McLeod
* ''[[The Quest for Captain Kidd]]'' (2001) ''tv-elokuva''
|-
* ''[[Olimme sotilaita]]'' (2002)
| [[Elokuvavuosi 1994|1994]] || ''[[Maverick (elokuva)|Maverick]]'' || ''Maverick'' || Bret Maverick
* ''[[Signs]]'' (2002)
|-
* ''[[Laulava salapoliisi]]'' (2003)
| rowspan=2|[[Elokuvavuosi 1995|1995]] || ''[[Braveheart – taipumaton]]'' || ''Braveheart'' || [[William Wallace]]
* ''[[Paparazzi (elokuva)|Paparazzi]]'' (2004)
|-
* ''[[Kuusi miestä ja kaaos]]'' (2004-05) ''televisiosarja´´
| ''[[Pocahontas (vuoden 1995 elokuva)|Pocahontas]]'' || ''Pocahontas'' || [[John Smith]] <small>([[ääninäyttelijä|ääni]])</small>
* ''[[Pimeyden ytimessä (elokuva)|Pimeyden ytimessä]]'' (2010)
|-
* ''[[Majava (elokuva)|Majava]]'' (2011)
| [[Elokuvavuosi 1996|1996]] || ''[[Ransom – lunnaat]]'' || ''Ransom'' || Tom Mullen
* ''[[The Brain Storm]]'' (2011) ''lyhytelokuva''
|-
* ''[[Get the Gringo]]'' (2012)
| [[Elokuvavuosi 1997|1997]] || ''[[Salaliittoteoria (elokuva)|Salaliittoteoria]]'' || ''Conspiracy Theory'' || Jerry Fletcher
* ''[[Machete Kills]]'' (2013)
|-
| [[Elokuvavuosi 1998|1998]] || ''[[Tappava ase 4]]'' || ''Lethal Weapon 4'' || Martin Riggs
|-
| [[Elokuvavuosi 1999|1999]] || ''[[Payback – tilinteko]]'' || ''Payback'' || Porter
|-
| rowspan=4|[[Elokuvavuosi 2000|2000]] || ''[[The Million Dollar Hotel]]'' || ''The Million Dollar Hotel'' || Skinner
|-
| ''[[Kananlento]]'' || ''Chicken Run'' || Rocky <small>(ääni)</small>
|-
| ''[[Patriot (elokuva)|Patriot]]'' || ''Patriot'' || Benjamin Martin
|-
| ''[[Mitä nainen haluaa]]'' || ''What Women Want'' || Nick Marshall
|-
| rowspan=2|[[Elokuvavuosi 2002|2002]] || ''[[Olimme sotilaita]]'' || ''We Were Soldiers'' || Hal Moore
|-
| ''[[Signs]]'' || ''Signs'' || Graham Hess
|-
| [[Elokuvavuosi 2003|2003]] || ''[[Laulava salapoliisi]]'' || ''The Singing Detective'' || Gibbon
|-
| [[Elokuvavuosi 2010|2010]] || ''[[Pimeyden ytimessä (elokuva)|Pimeyden ytimessä]]'' || ''Edge of Darkness'' || Thomas Craven
|-
| [[Elokuvavuosi 2011|2011]] || ''[[Majava (elokuva)|Majava]]'' || ''The Beaver'' || Walter Black
|-
| [[Elokuvavuosi 2012|2012]] || ''[[Get the Gringo]]'' || ''Get the Gringo'' || Driver
|-
| [[Elokuvavuosi 2013|2013]] || ''[[Machete Kills]]'' || ''Machete Kills'' || Luther Voz
|-
|}


=== Ohjaajana ===
=== Ohjaajana ===

Versio 12. toukokuuta 2013 kello 19.28

Mel Gibson
Mel Gibson vuonna 1990 elokuvan Air America ensi-illassa.
Mel Gibson vuonna 1990 elokuvan Air America ensi-illassa.
Henkilötiedot
Koko nimi Mel Columcille Gerard Gibson
Syntynyt3. tammikuuta 1956 (ikä 68)
Peekskill, New York
Näyttelijä
Aktiivisena 1976–
Merkittävät roolit Max Rockatansky (Mad Max)
Martin Riggs (Tappava ase)
William Wallace (Braveheart – taipumaton)
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Mel Columcille Gerard Gibson (s. 3. tammikuuta 1956 Peekskill, New York) on yhdysvaltalainen näyttelijä, ohjaaja ja tuottaja. Hän on näytellyt muun muassa elokuvasarjoissa Mad Max ja Tappava ase sekä elokuvissa Payback – tilinteko, Patriot ja Signs. Elokuvissa Kasvoton mies ja Braveheart – taipumaton Gibson toimi sekä näyttelijänä että ohjaajana. Viimeksi mainitusta hän sai parhaan ohjaajan Oscar-palkinnon. Gibsonin muita ohjaustöitä ovat The Passion of the Christ ja Apocalypto. Gibsonin elokuvien keskeisiä teemoja ovat sota, ”oikeutettu” kosto, kärsimys ja runsas väkivalta.

Ura

Gibson on australialaisen äidin ja yhdysvaltalaisen isän kuudes lapsi (perheessä oli yhteensä 11 lasta). Gibsonin perhe muutti Australiaan 1968 Melin ollessa 12-vuotias. Isä Hutton Gibson sanoo voittaneensa runsaasti rahaa Jeopardy!-tietokilpailussa ja vieneensä perheensä Australiaan suojellakseen näitä joutumasta Vietnamin sotaan ja yhdysvaltalaisessa yhteiskunnassa nousevan moraalittomuuden vuoksi. Mel Gibson piti aina Yhdysvaltain kansalaisuutensa.

Hän valmistui National Institute of Dramatic Artista Sydneysta 1977 ja aloitti uransa australialaisissa televisiosarjoissa. Elokuvauransa hän aloitti George Millerin Mad Maxissa, josta tuli myöhemmin kulttiklassikko ja se sai kaksi jatko-osaa Mad Max 2 – asfalttisoturi ja Mad Max – ukkosmyrsky. Yhdysvalloissa hän aloitti uransa 1984 elokuvassa Bounty – kapina laivalla Anthony Hopkinsin kanssa. Elokuva oli taloudellisesti epäonnistunut, ja Gibson kärsi tuolloin alkoholismista.

Tappava ase -sarjassa Gibson esittää Martin Riggs -nimistä Vietnamin veteraania ja poliisia. Vastaroolissa Roger Murtaughin roolissa toimii Danny Glover. Elokuvasarja on ollut menestys, ja sitä on tuotettu neljän elokuvan verran.

Gibson esitti myös Hamletia Franco Zeffirellin samannimisessä elokuvassa vuonna 1990. Elokuva oli kriitikkojen suosiossa ja Gibsonille tasainen tulonlähde DVD-julkaisujen myötä.

Vuoden 1995 elokuvastaan Braveheart – taipumaton Gibson sai sekä parhaan ohjaajan että parhaan elokuvan Oscar-palkinnon. Hänen muita elokuvia vuosituhannen vaihteessa olivat Payback - tilinteko, Patriot ja Signs.

Vuonna 2004 ensi-iltansa saanut The Passion of the Christ perustuu Jeesuksen elämän kahteentoista viimeiseen tuntiin. Elokuvan dialogi on arameaksi, hepreaksi ja latinaksi. Yhdysvaltalainen Anti-Defamation League huolestui elokuvan juutalaisvastaisuudesta ja pyysi häntä konsultoimaan asiantuntijoita elokuvan teossa.[1] Elokuva oli valtaisa menestys, saaden kolme Oscar-ehdokkuutta ja tuottaen 611 miljoonaa dollaria lipputuloja.

Gibsonin seuraava historiallinen elokuva oli vuonna 2006 ensi-iltansa saanut Apocalypto. Elokuva sijoittuu Väli-Amerikkaan ennen espanjalaisvalloitusta Maya-valtakunnan taantumisen aikoihin. Elokuvan dialogi on Jukatanin mayaa.

Yksityiselämä

Mel Gibson avioitui Robyn Mooren kanssa 7. kesäkuuta 1980. Pariskunnalla on seitsemän yhteistä lasta: Hannah (s. 1980), kaksoset Edward ja Christian (s. 1982), Willie (s. 1985), Louis (s. 1988), Milo (s. 1990) ja Tommy (s. 1999). Gibson on katolilainen. Hänen vaimonsa on anglikaani. Robyn Moore haki avioeroa Gibsonista huhtikuussa 2009 kolmen vuoden asumuseron jälkeen. [2]

Gibson erosi edellisen naisystävänsä Oksana Grigorievan kanssa huhtikuussa 2010. Heillä on yhteinen tytär, Lucia (s. 30. lokakuuta 2009) [3], jonka huoltajuudesta he nyt taistelevat.[4] Entinen naisystävä syyttää Gibsonia pahoinpitelystä.

Gibson tuomitsi 2004 kantasolututkimuksen ja ihmissikiöiden kloonaamisen ja tuhoamisen. Maaliskuussa 2005 hän vetosi Terri Schiavon puolesta. Hän myös kannattaa kuolemanrangaistusta.lähde?

Gibson liittyi monien muiden Hollywoodin tähtien kanssa vastustamaan Irakin sotaa ja on ylistänyt Michael Moorea ja tämän Fahrenheit 9/11 -elokuvaan. Gibsonin Icon Productionsin piti alun perin tuottaa elokuva, mutta hän luopui siitä viime hetkellä ja myi oikeudet Miramax Filmsille. Mooren mukaan huippurepublikaanit painostivat Gibsonia luopumaan elokuvasta.

28. heinäkuuta 2006 Gibson pidätettiin epäiltynä rattijuopumuksesta (1,2 promillea) Kaliforniassa. Vuotaneen poliisin raportin mukaan hän oli yhteistyöhaluton, uhkasi viranomaisia ja lausui juutalaisvastaisia ja muita kommentteja poliiseja kohtaan. Hän sanoi muun muassa juutalaisten olevan vastuussa kaikista sodista maailmassa, kehui naispoliisin rintoja ja yritti virtsata lattialle. Varsinkin juutalaisvastaisista kommenteista nousseen kohun jälkeen Gibson on tehnyt kaksi julkista anteeksipyyntöä.

Gibsonilla on synnynnäinen epämuodostuma, ”hevosenkenkämunuainen”, jossa munuaiset ovat liittyneet yhteen niin, että ne muodostavat hevosenkenkää muistuttavan kuvion.[5]

Filmografia

Elokuvat

Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1977 Summer City Summer City Scollop
1979 Mad Max Mad Max Max
Tim – erilainen rakkaustarina Tima Tim Melville
1981 Mad Max 2 – asfalttisoturi Mad Max 2 Max Rockatansky
Gallipoli Gallipoli Frank Dunne
1982 Rakkaus veitsenterällä The Year of Living Dangerously Guy Hamilton
Operaatio Henkiinjäänyt Attack Force Z P.G. (Paul) Kelly
1984 Bounty – kapina laivalla Bounty Fletcher Christian
Kun joki tulvii The River Tom Garvey
Mrs. Soffel Mrs. Soffel Ed Biddle
1985 Mad Max – ukkosmyrsky Mad Max Beyond Thunderdome Max Rockatansky
1987 Tappava ase Lethal Weapon Martin Riggs
1988 Tequila Sunrise – vaarallinen sekoitus Tequila Sunrise Dale ”Mac” McKussic
1989 Tappava ase 2 Lethal Weapon 2 Martin Riggs
1990 Kuin lintu langalla Bird on a Wire Rick Jarmin
Air America Air America Gene
Hamlet Hamlet Hamlet
1992 Tappava ase 3 Lethal Weapon 3 Martin Riggs
Ikuisesti nuori Forever Young Daniel McCormick
1993 Kasvoton mies Sucker Punch Justin McLeod
1994 Maverick Maverick Bret Maverick
1995 Braveheart – taipumaton Braveheart William Wallace
Pocahontas Pocahontas John Smith (ääni)
1996 Ransom – lunnaat Ransom Tom Mullen
1997 Salaliittoteoria Conspiracy Theory Jerry Fletcher
1998 Tappava ase 4 Lethal Weapon 4 Martin Riggs
1999 Payback – tilinteko Payback Porter
2000 The Million Dollar Hotel The Million Dollar Hotel Skinner
Kananlento Chicken Run Rocky (ääni)
Patriot Patriot Benjamin Martin
Mitä nainen haluaa What Women Want Nick Marshall
2002 Olimme sotilaita We Were Soldiers Hal Moore
Signs Signs Graham Hess
2003 Laulava salapoliisi The Singing Detective Gibbon
2010 Pimeyden ytimessä Edge of Darkness Thomas Craven
2011 Majava The Beaver Walter Black
2012 Get the Gringo Get the Gringo Driver
2013 Machete Kills Machete Kills Luther Voz

Ohjaajana

Lähteet

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mel Gibson.

 

Malline:Link FA