Rakkaus veitsenterällä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rakkaus veitsenterällä
The Year of Living Dangerously
Ohjaaja Peter Weir
Käsikirjoittaja Christopher Koch
Peter Weir
David Williamson
Tuottaja Jim McElroy
Säveltäjä Maurice Jarre
Kuvaaja Russell Boyd
Leikkaaja William Anderson
Pääosat Mel Gibson
Sigourney Weaver
Linda Hunt
Valmistustiedot
Valmistusmaa Australia Australia
Tuotantoyhtiö MGM
Ensi-ilta joulukuu 1982 (Yhdysvallat)
27. toukokuuta 1983 (Suomi) [1]
Kesto 117 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Rakkaus veitsenterällä (The Year of Living Dangerously) on Peter Weirin ohjaama australialainen elokuva, joka perustuu Christopher Kochin romaaniin. Elokuvakäsikirjoituksen muokkasivat Weir, Koch ja David Williamson.

Elokuva kertoo monimutkaisen psykologisen juonen, joka tapahtuu Indonesiassa presidentti Sukarnon vallastasyöksymisen aikaan. Se seuraa joukkoa maastakarkotettuja toimittajia Indonesian vallankaappausyrityksen aikana 30. syyskuuta 1965 ja sitä ennen. Elokuva oli kielletty Indonesiassa aina vuoteen 1999.

Mel Gibson esittää elokuvassa australialaista toimittajaa, Sigourney Weaver Britannian lähetystön virkamiestä ja Linda Hunt Gibsonin paikallista yhteyshenkilöä, miespuolista valokuvaajaa.

Hunt voitti roolisuorituksestaan Oscarin parhaasta naissivuosasta ja oli ehdolla Golden Globen saajaksi. Hän on ainoa Oscar-voittaja, joka on saanut palkinnon näyttelemällä vastakkaista sukupuolta. Australian elokuvainstituutin vuosittaisessa AFI-palkintogaalassa Rakkaus veitsenterällä oli ehdolla 13 palkintokategoriassa, mutta sai niistä vain yhden, kun Huntille myönnettiin palkinto parhaasta naissivuosasta[2].

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Mel Gibson   …  Guy Hamilton  
 Sigourney Weaver   …  Jill Bryant  
 Linda Hunt   …  Billy Kwan  
 Michael Murphy   …  Pete Curtis  
 Bill Kerr   …  Colonel Henderson  
 Noel Ferrier   …  Wally O’Sullivan  
 Mike Emperio   …  Sukarno  

Vastaanotto ja myöhempi arvostus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chicago Sun-Timesin Roger Ebert antoi ensi-iltakritiikissään elokuvalle täydet neljä tähteä ja piti sitä uskottavuudessaan yhtenä onnistuneimmista eksoottiseen tapahtumapaikkaan sijoittuvista elokuvista. Hän kehui etenkin Linda Huntin mutta myös Gibsonin ja Sigourney Weaverin roolitöitä.[3]

Aikalaiskritiikki Suomessa oli melko nihkeää. Kymmenestä suomalaisesta ensi-iltakriitikosta yksi antoi elokuvalle kolme tähteä, viisi arvostelijaa kaksi tähteä ja kolme yhden tähden, keskiarvona 1,78 tähteä neljästä.[4]

The New York Timesin kriitikot valitsivat elokuvan vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta maailmassa.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rakkaus veitsenterällä Elonetissä, Esitystiedot.
  2. Rakkaus veitsenterällä Internet Movie Databasessa (englanniksi), Awards.
  3. Ebert, Roger: The Year of Living Dangerously Roger Ebert -muistosivusto. 1.6.1983. Viitattu 4.8.2018. (englanniksi)
  4. Pistetaulukko (touko-syyskuun ensi-illat). (Arvostelijoina Asko Alanen, Pertti Avola, Mikael Fränti, Antti Lindqvist, Pentti Lumirae, Timo Malmi, Harri Moilanen, Mikko Piela, Hans Sundström ja Sakari Toiviainen.) Projektio, 1/1984, s. 2. Suomen elokuvakerhojen liitto SEKL.
  5. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 13.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.