Franco Zeffirelli

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Franco Zeffirelli vuonna 2008.

Franco Zeffirelli (oik. Gianfranco Corsi, s. 12. helmikuuta 1923 Firenze, Italia)[1] on italialainen ooppera- ja elokuvaohjaaja. Hän on tullut tutuksi muun muassa Shakespeare-filmatisoinneistaan. Zeffirelli on yli 80-vuotias, mutta ohjaa edelleen aktiivisesti. Zeffirelli on avoimesti homoseksuaali[2].

Franco Zeffirelli syntyi toscanalaisen liikemiehen ja ompelijattaren aviottomaksi pojaksi. Hänen äitinsä kuoltua vuonna 1929 joukko englantilaisrouvia, joita kutsuttiin nimellä The Scorpioni, otti hänet huostaansa. Varsinkin Mary O’Neillillä on ollut pysyvä vaikutus Zeffirellin elämään. Toisen maailmansodan sytyttyä The Scorpioni vangittiin, eikä Zeffirelli tavannut rouvia enää koskaan. Ensimmäiset oppinsa elokuva-alalta hän sai ollessaan mukana Luchino Viscontin työryhmässä.

Zeffirelli ei pyri teoksissaan järkyttämään tai kaatamaan kuvia Fellinin tai Pasolinin tavoin. Pääsiäisen aikaan monien maiden televisioissa esitetään Zeffirellin vuonna 1977 ohjaama Jeesus Nasaretilainen -minisarja. Shakespeare-filmatisoinneista mahdollisesti kuuluisin on Kuinka äkäpussi kesytetään (1967), jonka päähenkilöitä näyttelevät Elizabeth Taylor ja Richard Burton.[3]

Zeffirellin tunnettuihin oopperatuotantoihin lukeutuvat Milanon La Scalassa ja New Yorkin Metropolitanissa esitetyt La Traviata, Tosca ja Carmen.[3]

Vuonna 1999 Zeffirelli teki omaelämäkerrallisen elokuvan Teetä Mussolinin kanssa. Sen pääosissa näyttelevät Joan Plowright, Cher, Maggie Smith, Judi Dench ja Lily Tomlin.

Politiikassa Zeffirelli on esiintynyt Silvio Berlusconin Forza Italian riveissä vuodesta 1996.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pendergast, Tom & Pendergast, Sara (toim.): International Dictionary of Films and Filmmakers, Vol. 2: Directors, 4th edition, s. 1099. St. James Press, 2000. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 30.5.2015).
  2. Zeffirelli, Franco (b. 1923) glbtq.com. Viitattu 30.8.2015. (englanniksi)
  3. a b c Tuva Korrström: ”Kostymdramats mästare”. Hufvudstadsbladet 15.2.2007, s. 56.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]