The Party’s Over: Oil, War, and the Fate of Industrial Societies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

The Party’s Over: Oil, War, and the Fate of Industrial Societies (Gabriola Island, British Columbia: New Society Publishers, 2003; ISBN 0-86571-482-7) on suomentamaton Richard Heinbergin kirjoittama teos, joka toimii johdantona öljyhuippua ja maaöljyn ehtymista koskeviin kysymyksiin.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinbergin kirjan tärkeimmät viestit voidaan tiivistää seuraaviin viiteen kohtaan:

Heinberg käy kirjassa nopeasti läpi ekologian ja termodynamiikan peruskäsitteistöä, joita hän soveltaa länsimaiden historiaan. Hän esittelee niitä keinoja, joilla ihmiskunta on ottanut käyttöönsä enemmän energiaa ja siten nostanut ympäristön kykyä elättää suurempaa ihmispopulaatiota. Näihin keinoihin kuuluvat ekologisten lokeroiden valtaaminen (takeover), työkalujen käyttö, toimintapiirin laajentaminen sekä uusiutumattomien luonnonvarojen kuluttaminen (drawdown). Kyseiset käsitteet hän on lainannut William R. Cattonin teoksesta Overshoot: The Ecological Basis of Revolutionary Change. Heinberg käsittelee myös kolonialismia ja orjuutta energian talteenoton ja hyödyntämisen näkökulmasta. Cattonin teoksen lisäksi Heinberg hyödyntää Joseph Tainterin vuoden 1988 kirjaa The Collapse of Complex Societies. Tainterin pääteoria on, että kompleksiset yhteiskunnat romahtavat, koska "niiden keinot energian talteenottamiseksi ovat alisteisia alenevan rajahyödyn laille."

Tämän jälkeen Heinberg käsittelee fossiilisten polttoaineiden[1] olennaista roolia teollistumisen ja kapitalismin historiassa sekä käy läpi niitä syitä, miksi monet geologit ja energia-alan asiantuntijat uskovat maailman öljyntuotannon olevan lähellä tuotantohuippua. Hän arvioi myös vaihtoehtoisten energiamuotojen mahdollisuuksia korvata fossiilisia polttoaineita, kysyen humoristisesti "Voiko juhla jatkua?" Heinberg ei ole optimistinen asian suhteen, vaan tuo esille niitä vakavia ongelmia, jotka todennäköisesti seuraavat halvan energian loppumisesta. Kirjan lopussa hän antaa käytännöllisiä ohjeita lukijoille siitä, kuinka reagoida halvan öljyn loppumisen aikakauteen.

Kirjan toteuttamiseen Heinberg sai apua kolmelta öljygeologilta, joihin kuuluivat ASPO -yhdistyksen perustaja Colin Campbell, Jean Laherrere ja Walter Youngquist. Colin Campbell myös osallistui teoksen esipuheen kirjoittamiseen, ja Heinberg viittaa hänen tutkimuksiinsa tekstissä. Lisäksi Heinberg siteeraa Michael C. Lynchiä, Bjørn Lomborgia ja Richard C. Duncania osoittaen samalla heille arvostustaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Party's Over: Oil, War, and the Fate of Industrial Societies (2003, toinen uudistettu laitos 2005)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Warmer, Warmer (John Lanchester), London Review of Books, 29:6, 22. maaliskuuta 2007


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]