Bjørn Lomborg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bjørn Lomborg

Bjørn Lomborg, (s. 6. tammikuuta 1965) on tanskalainen tutkija (valtiotieteilijä) ja kirjailija. Hänet tunnetaan maailmalla teoksestaan The Skeptical Environmentalist (tunnetaan engl. nimellä, joka on uudistettu versio alkuteoksesta Verdens sande tilstand[1]), jossa hän tuo esiin teesin, että useimmat ympäristöongelmat eivät ole pahentuneet, että ne ovat paikallisia eivätkä globaaleja ja että ympäristöliike liioittelee ongelmia.

Teoksen alkuperäinen nimi Verdens sande tilstand ('Maailman todellinen tila') on kommentti Worldwatch-instituutin julkaisulle Maailman tila.

Häneltä on ilmestynyt myös kirja Cool it, jossa hän käsittelee ilmastokysymystä. Hän käsittelee asiaa siinä kansantalouden näkökulmasta ja toteaa, että on olemassa pahempiakin ongelmia kuten köyhyys. Hän on käynnistänyt hankkeen Copenhagen Consensus saadakseen ongelmat merkittävyysjärjestykseen ja toisaalta sen selvittämiseksi, miten vakavia ne ovat.

Syksyllä 2010 ilmestyneessä kirjassaan Smart Solutions to Climate Change Lomborg on kuitenkin muuttanut kantaansa ja nostanut ilmastonmuutoksen ehkäisemisen ihmiskunnan merkittävimmäksi haasteeksi. Ilmastopaneeli IPCC:n johtaja suosittelee tätä kirjaa. Lomborg ei tosin ole aiemminkaan kiistänyt ilmastonmuutosta mutta on pitänyt sitä niin merkityksettömänä, ettei siihen kannata uhrata varoja. Ympäristöjärjestöjen mukaan hänen mielenmuutoksensa tapahtui 20 vuotta liian myöhään.[2]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lomborg on Copenhagen Business Schoolin apulaisprofessori[3]. Vuonna 2004 hän erosi Tanskan ympäristöministeriön alaisen ympäristöarviointi-instituutin johtajan paikalta ja palasi akateemiselle uralle. Ennen ja jälkeen johtajuuden hän on ollut Aarhusin yliopistossa mm. lehtorina.

Professori Julian Simonin henkilökuva "The Doomslayer"[4] Wired-lehdessä provosoi Lomborgin osoittamaan Simonin väitteet vääriksi, mutta Lomborg päätyi siihen, että Simon onkin oikeassa, mikä johti kirjan The Skeptical Environmentalistin syntyyn.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Verdens sande tilstand, 1998 (uudistettu versio englanniksi: The Sceptical Environmentalist, Cambridge University Press, 2001).
  • (toim.) Global Crises, Global Solutions, Copenhagen Consensus, Cambridge University Press, 2004
  • Cool It: The Skeptical Environmentalist's Guide to Global Warming, 2007
  • Smart Solutions to Climate Change, Cambridge University Press, 2010, ISBN 978-0-521-76342-4.
Artikkeli
  • "Nucleus and Shield: Evolution of Social Structure in the Iterated Prisoner's Dilemma", American Sociological Review, 1996. Vol. 61, No. 2) 61 (2): 278–307

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Howard Friel: The Lomborg Deception – Setting the Record Straight About Global Warming (Yale University Press, 2011) ISBN 978-0300171280

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]