The Beatles Anthology

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

The Beatles Anthology on The Beatles -yhtyeestä kertova televisiodokumentti, kokoelma-albumisarja[1] ja kirja,[2] jotka julkaistiin vuosina 1995–1996. Sarja sisältää kolme erinäistä albumia, Anthology 1, Anthology 2 ja Anthology 3, jotka kaikki sisältävät kaksi levyä. Sarjan albumeilla on The Beatlesin äänitteitä, kappaleita ja live-taltiointeja vuosilta 1958–1970. Se sisältää useita harvinaisuuksia ja jopa kappaleen ”My Bonnie”, jonka The Beatles äänitti vuonna 1960 toimittuaan vielä Tony Sheridanin taustayhtyeenä. Lisäksi sarjan levyiltä löytyy kaksi vuonna 1995 julkaistua uutta kappaletta. Ne olivat alun perin The Beatlesin vuonna 1980 menehtyneen jäsenen John Lennonin kappaleita, jotka tämä oli nauhoittanut kotonaan vuonna 1977.

Kun Anthology-sarja päätettiin julkaista, The Beatles halusi juhlistaa kaikkien aikojen laajinta kokoelmaansa myös muutamalla uudella kappaleella. Kappale ei olisi Beatles-kappale ilman kaikkien jäsenten osallistumista, joten muut beatlet yhdessä yhtyeen pitkäaikaisen tuottajan George Martinin kanssa pyysivät Lennonin leskeltä, Yoko Onolta Lennonin tekemiä ja äänittämiä demo-nauhoja, joiden päälle elossa olevat beatlet voisivat äänittää osan säkeistöistä. Niinpä Ono antoi elossa oleville Beatlesin jäsenille Paul McCartneylle, Ringo Starrille ja George Harrisonille neljä Lennonin demonauhaa, joukossaan muun muassa ”Free as a Bird”. Beatlesit äänittivät Lennonin demonauhojen päälle osan säkeistöistä ja lisäsivät soittoaan Lennonin laulamiin säkeistöihin, ja näin uudet kappaleet olivat valmiita. ”Free as a Bird” julkaistiin Anthology-sarjan singlenä ja se menestyi hyvin, nousten single-listoille sekä Yhdistyneessä kuningaskunnassa (sija 2) että Yhdysvalloissa (top 10). Itse albumit myivät vielä paremmin. Anthology 1 oli Yhdistyneessä kuningaskunnassa toisella sijalla, Anthology 2 nousi listan kärkeen ja Anthology 3 oli listan neljäs. Yhdysvalloissa jokainen albumi oli albumilistan kärjessä.

Kansi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anthology-sarjan kaikkien kolmen albumien kannet on suunnitellut Klaus Voormann, Beatlesien vanha ystävä Hampurin ajoilta, 1960-luvun alusta. Voormann on suunnitellut myös Beatlesin vuoden 1966 Revolver-albumin kannen.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osa albumeista sisältävät myös haastatteluita, mutta tässä luettelossa on listattu ainoastaan kappaleet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Beatles, 10 years that shocked the world

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anthology 1 The Beatles Bible. Viitattu 31.7.2017. (englanniksi)
  2. Beatles books The Beatles Bible. Viitattu 31.7.2017. (englanniksi)