Teppo Koivisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Veli Teppo Väinämö Koivisto (s. 5. joulukuuta 1961 Pyhtää) on suomalainen pianisti.

Teppo Koivisto esiintyi julkisesti ensi kertaa pianistina nelivuotiaana. Kahdeksanvuotiaana hän esiintyi suorassa tv-lähetyksessä soittaen tuon ajan televisiosarjojen tunnareita korvakuulolta. Opinnot Kotkan-Seudun Musiikkiopistossa alkoivat vuonna 1969 ja jatkuivat samassa opinahjossa vuoteen 1978. Sittemmin Koivisto opiskeli pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa Jussi Siiralan ja Eero Heinosen johdolla, Indianan yliopiston musiikkikoulussa 1984–1985 opinnot jatkuivat Menahem Presslerin opissa ja Pariisissa vuosina 1987–1988 Bernard Ringeissen oppilaana. Merkittäviä musiikillisia herätteitä antoivat myös opiskeluvuosien mestarikurssit Leonid Brumbergin, Liisa Pohjolan, György Sebökin ja Tapani Valstan ohjauksessa sekä työskentely mestarisellisti János Starkerin sello-oppilaiden pianistina Indianan yliopistossa. Vuonna 1988 Koivisto kutsuttiin Ranskan valtion stipendiaattina opiskelijaksi kansainväliseen Maurice Ravel -akatemiaan (Saint Jean-de-Luz, Ranska). Vuosina 1986–1987 hän toimi pianistina Suomen Kansallisteatterissa tiiviissä yhteistyössä näyttelijöiden Risto Aaltonen, Jarno Hiilloskorpi, Pentti Siimes, Leif Wager (Pownall: "Mestariluokka") sekä Eeva-Kaarina Volanen (Radzinski: "Etsimme Dostojevskia") kanssa heidän "pianonäänenään". Hän on toiminut myös muun muassa RSO:n kosketinsoittajana sekä radion kamariyhtyeen pianistina. Vuodesta 1988 alkaen hän on vaikuttanut Sibelius-Akatemian opettajakunnassa, ensin säestäjänä ja vuodesta 1991 alkaen pianomusiikin lehtorina.

Koivisto on konsertoinut sekä solistina että kamarimuusikkona kotimaan (festivaaleista mainittakoon muun muassa Helsingin juhlaviikot ja Kuhmon kamarimusiikki) lisäksi useissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa, esiintynyt tärkeimpien kotimaisten orkestereiden solistina ja tehnyt lukuisia radio- ja TV-nauhoituksia. Koivisto palkittiin vuosina 1975 ja 1978 Ilmari Hannikainen -pianokilpailussa, vuoden 1982 Maj Lind -pianokilpailussa hän sai jaetun toisen palkinnon yhdessä Olli Mustosen kanssa, samaisessa kilpailussa hän sai myös Yleisradion erikoispalkinnon. Toisen sijan hän saavutti niin ikään vuonna 1987 Oslon pohjoismaisessa pianokilpailussa. Vuonna 1983 hänelle myönnettiin Kymen läänin läänintaidetoimikunnan taidepalkinto. Avanti!-yhtyeen alkuaikojen pianistina hän esiintyi aktiivisesti kamarimuusikkona aikakauden merkittävimpien instrumentalistien kanssa. 1980-luvulla hän esitti muun muassa Usko Meriläisen 2. ja 3. pianokonserton Jukka-Pekka Sarasteen johdolla ja esiintyi lisäksi Meriläisen kutsumana tämän elämäkerrallisessa Aikaviiva-televisiodokumentissa. Orkesterisolistina hän on esiintynyt muun muassa kapellimestarien Péter Csaba, Roy Goodman, Olli Mustonen, Juha Nikkola, Pertti Pekkanen, Ari Rasilainen, Jukka-Pekka Saraste, John Storgårds ja Arvo Volmer kanssa. Ensimmäisen kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun finaalissa vuonna 2004 Koivisto kantaesitti Peter Seabournen mittavan pianokonserton Juha Nikkolan johtaman Kymi Sinfoniettan solistina. Koivisto lienee ainut pianisti maailmassa, joka on esittänyt ranskalaisen romantikon Charles-Valentin Alkanin mammuttimaisen kokoelman "12 etydiä kaikissa mollisävellajeissa" opus 39 kokonaisuudessaan radioidussa konsertissa (YLE YKSI 2007). Vuonna 2011 Koivisto soitti Rooman Suomen instituutissa Villa Lantessa Franz Lisztin 200-vuotisjuhlakonsertin Pleyel-flyygelillä, jota Liszt itse usein käytti Roomassa oleskellessaan (Radio Vaticanan ja YLEn yhteistyönä toteutettu radiokonsertti). Vuonna 2013 Koivisto vierailee opettajana mm. Tallinnan musiikkiakatemiassa sekä New England Conservatoryssa (Boston, USA). Lokakuussa 2013 hänet on kutsuttu konsertoimaan Los Angeles County Museumin (LACMA) "Sunday Live" konserttisarjaan.

Useat Koiviston oppilaista ovat luoneet merkittävän pianistin karriäärin, monet heistä ovat menestyneet myös sekä kansainvälisissä (mm. Sonja Fräki, Risto-Matti Marin, Marko Mustonen) että kansallisissa pianokilpailuissa. Koivisto on kysytty opettaja useilla mestarikursseilla (mm. Kangasniemen Musiikkiviikot, Riihimäen musiikkikesä, Suolahden musiikkikurssit, Seinäjoen Sibelius-Akatemian koulutuskeskus etc.) Hän on vieraillut mestarikurssiopettajana ja luennoitsijana ulkomailla mm. Hollannissa ja Israelissa (Tel-Hai Master Classes) ja Saksassa (European Piano Forum 2001). Hän on toiminut lukuisten kansallisten pianokilpailuiden tuomaristoissa sekä kansainvälisten pianokilpailujen juryn jäsenenä Israelissa ja Virossa. Koivisto toimii säännöllisesti pianonsoiton asiantuntijatehtävissä YLEn radio- ja tv-lähetyksissä, mm. kaikkien kansainvälisten Maj Lind -pianokilpailujen (2002, 2007, 2012) radiokommentaattorina. Luottamustehtävistä mainittakoon toiminta Suomen Solistiyhdistys ry:n hallituksen varapuheenjohtajana, Suomen Chopin -yhdistyksen hallituksen varapuheenjohtajana sekä Finnish Music Quarterly -julkaisun toimitusneuvoston jäsenenä.

Koivisto on valittu kaudeksi 2015–2016 professoriksi Hannoverin musiikkikorkeakouluun.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Samuli Tiikkaja: Pianisti Teppo Koivisto professoriksi Hannoverin musiikkikorkeakouluun 27.5.2015. Helsingin Sanomat. Viitattu 28.5.2015.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]