Charles-Valentin Alkan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charles-Valentin Alkan.
Alkanilla ollut jalkiollinen Erard-flyygeli. Pariisin musiikkimuseo.

Valentin Alkan tai Charles-Henri-Valentin Alkan, syntyjään Charles-Henri-Valentin Morhange (30. marraskuuta 1813 Pariisi29. maaliskuuta 1888), oli ranskalainen säveltäjä ja pianisti.[1]

Alkan syntyi Pariisissa juutalaiseen perheeseen ja kaikki hänen sisaruksensa olivat muusikoita, jotka käyttivät sukunimeä Alkan.[1] Hänen isänsä toimi musiikinopettajana. Alkan eli lähes koko elämänsä syntymäkaupungissaan. Hän teki vuosina 1833–1834 yhden konserttikiertueen Englannissa ja vieraili 1840-luvulla kerran Metzissä.

Alkan pääsi 6-vuotiaana Pariisin konservatorioon opiskelemaan pianon ja urkujen soittoa. Hänen ensimmäiset sävellyksensä julkaistiin vuonna 1828. Opiskeltuaan Alkan aloitti uransa pianistina ja pianonsoiton opettajana. Franz Liszt sanoi, että Alkan oli teknisesti paras pianisti, jonka hän oli koskaan nähnyt. Myöhemmällä iällään Alkan keskittyi säveltämiseen. Hän erikoistui säveltämään musiikkia jalkiolliselle pianolle. 1850-luvun jälkeen hän esiintyi enää harvoin. Hän kuoli vuonna 1888. Kuolinsyyn uskottiin pitkään olleen kirjahyllyn kaatuminen hänen päälleen, mutta asiasta ei ole täyttä varmuutta.

Alkanilla oli yksi avioliiton ulkopuolella syntynyt lapsi, pianisti Elie-Miriam Delaborde (1839–1913).

  1. a b Valentin Alkan britannica.com. Viitattu 16.7.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.