Teemasivu:Eurooppa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teemasivu: Teemasivujen etusivu | Kaikki teemasivut

Euroopan teemasivu

Euroopan sijainti maailmankartalla
Euroopan sijainti maailmankartalla

Tervetuloa Wikipedian Euroopan teemasivulle! Täältä löydät Wikipedian Euroopasta kertovaa sisältöä yhdelle sivulle koottuna. Pääset selaamaan artikkeleja alta tai Eurooppa-luokasta. Parannusehdotuksia voit esittää keskustelusivulla.

Eurooppa on maanosa, jota rajaavat Atlantin valtameri lännessä, Pohjoinen jäämeri pohjoisessa, Uralvuoret ja Uraljoki idässä, Kaspianmeri, Kaukasusvuoret ja Mustameri kaakossa sekä Välimeri etelässä. Eurooppa muodostaa Aasian kanssa laajan Euraasian mantereen, jonka läntisen viidenneksen se käsittää. Pinta-alansa (noin 10,3 miljoonaa neliökilometriä) puolesta Eurooppa on maailman toiseksi pienin maanosa, hieman suurempi kuin Oseania. Euroopassa asuu hieman yli 700 miljoonaa ihmistä, joten se on asukasluvultaan kolmanneksi suurin maanosa Aasian ja Afrikan jälkeen sekä selvästi tiheimmin asuttu maanosa. Eurooppa on jakautunut 44–49 valtioon.

Eurooppalaisten alkuperä · Euroopan historia


Artikkelipoiminta[muokkaa wikitekstiä]

Georgia, aiemmin Gruusia ja vuosina 19901995 Georgian tasavalta, (georg. საქართველო, Sakartvelo) on vuonna 1991 itsenäistynyt valtio Kaukasiassa. Sen rajanaapurit ovat pohjoisessa Venäjä ja etelässä Turkki, Armenia ja Azerbaidžan. Georgia sijaitsee Mustanmeren rannalla, ja maassa asuu noin 4,5 miljoonaa ihmistä.

Georgia, antiikin tarunomainen Kolkhis, on ensimmäisiä kristinuskon virallistaneita valtioita (vuonna 317). Keskiajalla loistokauttaan elänyt maa onnistui säilyttämään jonkinasteisen itsenäisyyden osmanien ja Persian välissä 1800-luvun alkuun saakka. Venäjään ja sittemmin Neuvostoliittoon kuulunut valtio joutui Neuvostoliiton hajottua 1990-luvulla vakavaan poliittiseen ja taloudelliseen kriisiin, joka huipentui ruusujen vallankumoukseen vuonna 2003.

Georgian kulttuuria leimaavat maan sijainti Kaukasuksella itäisen ja läntisen kulttuurin kohtauspaikassa ja maan vuoristoisuus: maisemat Georgiassa vaihtelevat eristäytyneestä Svanetiasta puolustustorneineen miljoonakaupunki Tbilisiin. Maa on myös etnisesti monimuotoinen, mikä oli nähtävissä viime vuosikymmenellä Etelä-Ossetian, Abhasian ja Adžarian konflikteissa.


muokkaaTiesitkö, että...[muokkaa wikitekstiä]


Miten voit auttaa[muokkaa wikitekstiä]

Voit auttaa Wikipediaa parantamalla aihealueen artikkeleita ja kirjoittamalla artikkeleita puuttuvista aiheista.

Täytä artikkelitoive: Kvitøya · Bryggen · Yser · Snæfellsjökull · Eslöv · Piemonten ja Lombardian pyhät vuoret · Aggtelek · Kolomenskoye · Monte San Giorgio · Saint-Quentin · Ferrol · Falköping · Wertheim · Adour · Karawanken
(muokkaa)

Voit myös laajentaa lyhyitä artikkeleita tai liittyä wikiprojekteihin, jotka käsittelevät Eurooppaa; mm. Eurooppa 100 000 ja Maantiede tulevat kyseeseen, jos haluat toimia Eurooppaa käsittelevien artikkelien hyväksi.