Teemasivu:Eurooppa/Artikkelipoiminta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Flag of Georgia.svg

Georgia, aiemmin Gruusia ja vuosina 19901995 Georgian tasavalta, (georg. საქართველო, Sakartvelo) on vuonna 1991 itsenäistynyt valtio Kaukasiassa. Sen rajanaapurit ovat pohjoisessa Venäjä ja etelässä Turkki, Armenia ja Azerbaidžan. Georgia sijaitsee Mustanmeren rannalla, ja maassa asuu noin 4,5 miljoonaa ihmistä.

Georgia, antiikin tarunomainen Kolkhis, on ensimmäisiä kristinuskon virallistaneita valtioita (vuonna 317). Keskiajalla loistokauttaan elänyt maa onnistui säilyttämään jonkinasteisen itsenäisyyden osmanien ja Persian välissä 1800-luvun alkuun saakka. Venäjään ja sittemmin Neuvostoliittoon kuulunut valtio joutui Neuvostoliiton hajottua 1990-luvulla vakavaan poliittiseen ja taloudelliseen kriisiin, joka huipentui ruusujen vallankumoukseen vuonna 2003.

Georgian kulttuuria leimaavat maan sijainti Kaukasuksella itäisen ja läntisen kulttuurin kohtauspaikassa ja maan vuoristoisuus: maisemat Georgiassa vaihtelevat eristäytyneestä Svanetiasta puolustustorneineen miljoonakaupunki Tbilisiin. Maa on myös etnisesti monimuotoinen, mikä oli nähtävissä viime vuosikymmenellä Etelä-Ossetian, Abhasian ja Adžarian konflikteissa.