Tampereen Ilves

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tampereen Ilves
Perustettu 1931
Paikkakunta Suomi Tampere
Värit               
Lajit Cheerleading
Futsal
Jalkapallo
Jääkiekko
Ringette
Salibandy
Streetball

Tampereen Ilves on 10. huhtikuuta 1931 perustettu tamperelainen urheiluseura. Ilveksellä on toimintaa jalkapallossa, jääkiekossa, futsalissa, salibandyssa, streetballissa, ringetessä ja cheerleadingissä. Seuran menneisiin lajeihin kuuluvat jääpallo, koripallo, käsipallo, lentopallo, amerikkalainen jalkapallo, keilailu ja taitoluistelu.

Puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

[1][2]

Jalkapallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkapallossa Ilves on voittanut miehissä Suomen-mestaruuden kerran ja Suomen cupin kahdesti, ja osallistunut myös eurocupeihin. Seuran miesten edustusjoukkue pelaa Veikkausliigassa (2019) ja naisten edustusjoukkue Kansallisessa Liigassa (2019). Ilveksen jalkapallojaostossa on noin 4 000 pelaajaa, mikä on yli kolminkertainen määrä jääkiekkojaostoon verrattuna. Ilveksen kuuluisimpia pelaajia ovat toiseksi eniten maaotteluita pelannut Ari Hjelm ja ruotsalaisessa Djurgårdenissa pelannut Toni Kuivasto. Myös eniten maaleja Veikkausliigassa tehnyt Valeri Popovitš edusti urallaan kahteen otteeseen Ilvestä mutta pelasi pääosan Veikkausliigaurastaan FC Hakassa. Vuonna 1998 Ilves oli perustamassa Veikkausliigassa vuosina 1999–2010 pelannutta Tampere Unitedia.

Jääkiekko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilves tunnetaan jääkiekossa toiseksi parhaiten menestyneenä seurana Suomessa. Ilveksen edustusjoukkue on voittanut 16 Suomen-mestaruutta ja lisäksi naiset ja juniorijoukkueet yhteensä useita kymmeniä.

Ilveksen kuuluisimpia pelaajia ovat maaotteluiden maailmanennätysmies Raimo Helminen ja lähes tuhat NHL-ottelua pelannut Jyrki Lumme sekä vuodesta 1960 vuoteen 1982 joukkuetta edustanut Lasse Oksanen. Juniorityöstään tunnettu seura on kunnostautunut erityisesti maalivahtien kasvattajana.

Salibandy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilveksen salibandyjoukkue pelaa kaudella 2012–2013 Miesten Salibandyliigassa. Korkeinta sarjatasoa salibandyliigaa Ilves on pelannut kaksi kautta 1995–1996 ja 1996–1997.

Futsal[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ilves FS

Ilveksen futsal-joukkue, Ilves FS, pelaa Suomen korkeimmalla sarjatasolla, Futsal-liigassa. Joukkue on moninkertainen Suomen mestari ja Suomen edustaja UEFA Futsal Cupissa. Se on myös voittanut Futsal Cupin kerran ja on yksi liigan kautta aikain menestyneimpiä futsal-seuroja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Matti Wacklin: Sydämenasiana Ilves, s. 269. Tampere: Ilves ry, 2006. ISBN 952-92-0783-2.
  2. Johtokunta Ilves.fi. Arkistoitu 23.10.2007. Viitattu 17.7.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]