Star Wars Kid

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Star Wars kid)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Star Wars Kid on toukokuussa 2003 pinnalle noussut internet-ilmiö. Itse kuvaamallaan videolla teini-ikäinen poika jäljittelee kömpelösti Tähtien sodasta tutun Darth Maulin taisteluliikkeitä pitkän kepin kanssa. Pojan luokkatoverien löydettyä videon se päätyi jakoon internetin vertaisverkkoihin.

Marraskuussa 2006 arvioitiin, että Star Wars Kid oli internetin katsotuin video ja että sen tai jonkin siitä muokatun version oli nähnyt jo 900 miljoonaa ihmistä.[1]

Tapaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadan Trois-Rivièresissä 14-vuotias high school -oppilas Ghyslain Raza teki 4. marraskuuta 2002 koulunsa videohuoneessa itsestään videon, jossa hän heilui golfpallojen noukkimiseen tarkoitetun metallitangon kanssa leikkien, että tanko on taisteluväline. Useimmat uskovat hänen imitoineen Tähtien sodan Darth Maul -hahmoa, joka käyttää kaksipäistä valosapelia. Jotkut taas uskovat hänen imitoineen bō-keppiä käyttävää Kilik-nimistä hahmoa videopelistä Soulcalibur.

Videonauha jäi varastoon useiksi kuukausiksi, mutta 19. huhtikuuta 2003 nauhan varsinainen omistaja löysi sen ja katseli sitä ystäviensä kanssa. He päättivät tehdä nauhasta WMV-videotiedoston ja laittoivat sen pilailutarkoituksessa jakoon Kazaa-nimisellä vertaisverkko-ohjelmalla. Tiedoston nimi oli Jackass_starwars_funny.wmv.

Kahden viikon kuluessa tiedostoa oli ladattu useita miljoonia kertoja. Videosta tehtiin myös muokattu versio, jossa oli Tähtien sodan musiikkia, tekstiä sekä valosapelin valo- ja äänitehosteita. Ensimmäisen muokatun videon tekijä oli Raven Softwaren työntekijä Byan Dube. Useat Internet-sivut alkoivat levittää videota, mikä lisäsi sen katsojien määrää. Pian ilmestyi myös uusia muokkauksia alkuperäisestä videosta. Muokatuissa versioissa on yleensä musiikkia, kuvaefektejä ja ääniä, jotka liittävät videon johonkin tunnettuun elokuvaan, kuten esimerkiksi Matrixiin.

Jälkipuinti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raza, joka oli videolla selvästi ylipainoinen, kärsi tapauksen seurauksena koulukiusaamisesta ja ohikulkijoiden huutelusta. Hän joutui siirtymään yksityisopetukseen. Lisäksi Raza hakeutui terapiaan ja toimi hetken aikaa koulukiusaamista vastustaneessa kampanjassa Ontariossa. Tapaus herätti mediassa keskustelua Internetin ja yksityisyyden suhteesta.

Internetissä 178 000 ihmistä laittoi nimensä adressiin, jossa toivottiin Razalle cameoroolia Tähtien sodan kolmanteen episodiin. George Lucas suhtautui sympaattisesti pojan ahdinkoon, mutta cameoroolia ei tehty, eikä tiedetä, miten Raza itse suhtautui ajatukseen. Kaksi blogin pitäjää keräsi Razalle lahjoituksena Applen kolmenkymmenen gigatavun iPodin sekä 2 600 dollaria, jotka lähetettiin hänelle kirjeen kanssa.

Oikeusjuttu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo vuoden 2003 heinäkuussa Razan perhe nosti 250 000 Kanadan dollarin syytteen videon levityksestä vastuussa olleiden neljän luokkatoverin perheitä kohtaan. Oikeusjutun aikana syytteestä yhtä luokkatoveria vastaan luovuttiin.[2] Vanhempiensa mukaan Raza kärsi videon takia häirinnästä ja pilkasta koulukavereidensa sekä muiden ihmisten taholta. Tapausta oli määrä käsitellä oikeudessa vuoden 2006 huhtikuussa, mutta juttu sovittiin lopulta oikeuden ulkopuolella.[3] Sopimuksen yksityiskohtia ei kerrottu.

Ilmiö kulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viittauksia Star Wars Kidiin on ollut lukuisissa televisiosarjoissa. Näihin kuuluvat esimerkiksi The Venture Bros., Ed, Unscrewed, American Dad!, Teen Titans, Dark Oracle, South Park ja Simpsonit. Myös Tony Hawk’s Underground 2 -pelin Boston-kentässä eräässä talossa on hahmo, joka istuu tuolissa. Kun painaa tiettyä nappia (alustasta riippuen), hahmo alkaa heilua kepin kanssa Star Wars Kidin tavoin. Myös Weird Al Yankovicin kappaleessa ”White & Nerdy” on parodia Star Wars Kidistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Star Wars Kid is top viral video BBC News. 27.11.2006. Viitattu 26.4.2009. (englanniksi)
  2. "High school was time of torment". The Gazette.
  3. Ha, Tu Thanh: 'Star Wars Kid' cuts a deal with his tormentors Globeandmail.com. 7.4.2006. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]