Kazaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kazaa
Kehittäjä Sharman Networks
Kehityshistoria
Vakaa versio 3.2.7 / 2006
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Vertaisverkko-ohjelma
Alusta Windows
Lisenssi yksityisomistuksellinen
Aiheesta muualla
www.kazaa.com

Kazaa Media Desktop (tai isoin kirjaimin KaZaA) on vertaisverkko-ohjelma, joka käyttää FastTrack-protokollaa. Kazaa oli yksi suosituimpia p2p-ohjelmia 2000-luvun alussa. Ohjelman kehitys on sittemmin lopetettu. Virallinen asiakasohjelma oli maksuton, ja se rahoitettiin mukaan liitetyillä käyttäjän toimia seuraavilla mainos- ja vakoiluohjelmilla.[1]

Kazaan kehittivät Niklas Zennström ja Janus Friis, jotka esittelivät ohjelman maaliskuussa 2001. Zennström ja Friis ovat sittemmin kehittäneet Skypen. Tekijät vietiin oikeuteen, ja ohjelman ja protokollan oikeudet siirtyivät Sharman Networksille, joka on rekisteröity Vanuatulla ja pitää päämajaansa Australiassa. Mediateollisuus on nostanut yhtiötä vastaan lukuisia oikeusjuttuja.

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kazaa Lite oli epävirallinen versio Kazaa Media Desktopista. Siitä oli poistettu mainosohjelmat sekä vakoiluohjelmat ja se oli hieman monipuolisempi. Se julkaistiin huhtikuussa 2002, tämä versio oli maksuton ja 2005 vuoden puolivälissä se oli jo melkein yhtä laajasti käytetty kuin virallinen Kazaa itse.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]