Sovituksenkirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sovituksenkirkko
Sijainti Salpakangas, Hollola
Seurakunta Hollolan seurakunta
Rakentamisvuosi 2010
Suunnittelija Arkkitehtitoimisto Havas Rosberg Oy
Istumapaikkoja 360
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Sovituksenkirkko on vuonna 2010 valmistunut Hollolan seurakunnan kirkko- ja seurakuntarakennus Hollolan kuntakeskuksessa Salpakankaalla. Rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Havas Rosberg Oy. Rakennuksen bruttopinta-ala on 4 178 m², tilavuus 24 240 m³.

Sovituksenkirkon tiloissa on perinteisen kirkkosalin lisäksi muun muassa kirkkoherranvirasto, toimituskappeli Andreaksen kappeli, musiikkitila, vainajien säilytystila, hiljainen huone, päiväkerho-, nuoriso- ja partiotilat.

Nimestä ja arkkitehtuurista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hollolan kirkkoneuvosto päätti, että rakennuksen nimeksi tulee Sovituksenkirkko. Keväällä 2009 kerättyjä nimiehdotuksia tuli kaikkiaan lähes sata, mutta Sovituksenkirkko-nimeä ehdotti rakennuksen pääsuunnittelijana toiminut arkkitehti Sauli Havas. Havaksen mukaan rakennuksessa on läpikäyvänä teemana murtuma tai hajoaminen ja uudelleen ehjäksi tuleminen. Rakennusosissa ja pintojen käsittelyissä on tätä kuvastavia erilaisia siirtymälinjoja ja "halkeamia". Näkyvin halkeama on alttarin suuressa taustaseinässä, jonka lasimaalauksen on suunnitellut taiteilija, professori Reino Hietanen. Halkeamia löytyy myös tammipuisten ovien kahvoista. Avaintekstinä kirkkosalin oven pielessä on betoniin kirjoitettuna Matteuksen evankeliumin kohta, jossa kuvataan, miten Kristuksen kuolinhetkellä kalliot halkesivat ja temppelin esirippu repesi.

L-kirjaimen muotoisen rakennuksen halkaisee sen läpäisevä 100 metriä pitkä betoniseinä. Korkeutta seinällä on kirkkosalin kohdalla 6–7 metriä. Seinässä graafinen, jossa on värillisinä kohokuvioina mäntyjä sekä erilaisia kristillisiä ja joitakin Hollolan keskiaikaiseen kirkkoon viittaavia symboleja. Seinän kuvat ovat suunnitelleet edesmennyt emeritusprofessori ja graafikko Tapani Aartomaa sekä arkkitehti Sauli Havas. Symbolien asiantuntijana on toiminut professori Vesa Nikunen. Pyhän Henrikin keskiaikaisen talvimessun nuottikuvan on seinää varten toimittanut musiikin tohtori Ilkka Taitto.

Kirkkotekstiilit on suunnitellut tekstiilitaiteilija Kristiina Nyrhinen. Ehtoollisvälineiden suunnittelusta järjestettiin yhteistyössä Lahden muotoiluinstituutin kanssa kilpailu, jonka voitti muotoilun opiskelija Emma Pyykkönen.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkkosalissa on istumapaikkoja 360 henkilölle, lisäksi Martta-salissa on 100 istumapaikkaa ja Maria-salissa 120. Kellotornissa on kolme pronssikelloa. Kirkon kulkuväylät ovat kynnyksettömät. Kirkkosalissa on induktiosilmukka.

Sovituksenkirkon urut valmistuivat syyskuussa 2013.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sovituksenkirkko / Church of Reconciliation, Hollolan seurakunta, 2011. ISBN 978-952-99608-1-1 ((suomeksi) (englanniksi))