Sousse

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusana ”Suse” ohjaa tänne. SUSE on myös Linux-jakelu.
Sousse
سوسة‎
Näkymä kaupunkiin.
Näkymä kaupunkiin.
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna

Sousse

Koordinaatit: 35°50′N, 10°38′E

Valtio Tunisia
Kuvernoraatti Sousse
Väkiluku (2004) 173 047
Aikavyöhyke UTC+1

Sousse (arab. سوسة‎, Susa) on kaupunki Tunisiassa, Pohjois-Afrikassa. Se sijaitsee Välimeren rannikolla noin 140 km etelään pääkaupungista Tunisista Hammametin lahdella. Soussen asukasluku oli 173 047 vuonna 2004. Se on merkittävä satamakaupunki, josta viedään muun muassa oliiveja, oliiviöljyä ja hedelmiä. Kaupungin tärkeimmät elinkeinot ovat elintarvike-, tekstiili- ja koneteollisuus sekä kalastus. Sousse on myös suosittu matkailukohde. Tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat muun muassa vanhakaupunki eli medina, katakombit ja Ribat eli luostarilinnoitus. Sousse on brittien, saksalaisten, pohjoismaalaisten ja venäläisten suosima matkakohde. Soussessa käy matkailijoita kesäisin ja talvisin, mutta kesäisin siellä on huomattavasti lämpimämpää. Talvisin joulukuun paikkeilla Soussessa on parhaimmillaan 20 °C lämmintä. Kaupungista on noin kymmenen kilometriä Port El Kantaouin kaupunkiin ja noin 20 kilometriä Monastiriin, jossa sijaitsee myös Monastirin lentoasema.

Antiikin aikana kaupungin nimi oli Hadrumetum.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mosaiikki Medusasta Soussen museossa.
Soussen keskusta (Ribat)
Sousse kaupungin keskusta

Foinikialaiset perustivat Hadrumetumin 1200-luvulla eaa.

Roomalaisten ja Vandaalien kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunki liittoutui Rooman kanssa Puunilaissotien aikaan ja siten vältti pahimmat vauriot. Kaupunki eli suhteellisen rauhassa 700-vuotisen kauden Pax_Romanan aikaan. Liviuksen mukaan Hadrumetum oli Roomalais-armeijan maihinnousupaikka Scipio Africanuksen aikaan toisessa Puunilaissodassa.

Osana Bonifaciuksen kapinaa Konstantinopolia vastaan Vandaalit pyydettiin paikalle. He ottivat haltuun Hadrumetumin vuonna 434 ja nimesivät kaupungin Hunerikopolikseksi. Vandaalisodassa Justinianus valtasi kaupungin 534 ja nimesi kaupungin jälleen roomalaisittain.

Arabi-valloitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

600-luvulla arabi-islamilaiset armeijat valtasivat nykyisen Tunisian alueen ja nopeasti levittivät arabialaisen kulttuurin ennestään täysin roomalaiselle ja kristinuskoiselle alueelle. Arabit valtasivat kaupungin, joka Rooman kaatumisen jälkeen oli ollut vain muisto entisestä kukoistuksestaan. Kaupunki nimettiin Sûsaksi ja muutamassa vuosikymmenessä siitä tuli Aghlabidien dynastian suurin satama. Aghlabidien Sisilian valtaus 827 tehtiin pääosin Sûsasta käsin.

Eurooppalaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuranneina vuosisatoina Euroopan teknologisen kehittymisen myötä rupesi työntämään Islamia takaisin ja Sûsa oli hetken Normannien alla 1100-luvulla, sitten täysin Espanjalaisten valloittama, ja 1700-luvulla Venetsialaisten ja Ranskalaisten pommitusten kohteena. Ranska nimesi kaupungin Sousseksi.

Nykypäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huolimatta historian myllerryksestä Sousse on onnistunut säilyttämään hyvin arabialaisen ulkoasun ja tunnelman sen islamilaisista ajoista vuosisatojen takaa. Nykyään sitä pidetään yhtenä parhaimmista esimerkeistä merta vartioivista arabilinnoituksista. Sen Ribat, taivaisiin nouseva minareetin ja vahtitornin yhdistelmä on esimerkillisessä kunnossa ja vetoaa turisteihin ympäri maailmaa.

Sousse oli vuonna 1967 shakin Interzonal-turnauksen paikkana. Turnauksesta tuli kuuluisa kun ensimmäisellä sijalla ollut shakin maailmanmestari Bobby Fischer yllättäen luovutti.[1]

Nykyään Sousse noin 200 000 väkiluvullaan vaalii hyvin keskiaikaista historiaansa kapeine, mutkittelevine kujineen. Jäljellä on Kasbah-linnoitus, Medina vanhakaupunki, Ribat-luostarilinnoitus ja pitkä muuri välimerta vasten. Ympärillä on moderni kaupunki pitkine suorine katuineen ja väljemmin rakennettuine rakennuksineen.

Historiallisia nimiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historiansa aikana Sousse on ollut viittä eri kulttuuria edustavien alaisuudessa. Jokainen näistä kulttuureista antoi uuden tai muunnetun nimen kaupungille. Jokainen näistä nimistä esiintyy eri muodoissa eri kielissä. Vanhimmasta uusimpaan näitä nimiä ja muotoja ovat muun muassa:

 • Hadrumetum[2] TAI Hadrumete[3] (Puunilainen)
 • Colonia Concordia Ulpia Trajana Augusta Frugifera Hadrumetina TAI Hadrumetum[3] TAI Hadrumentum (Roomalainen)
 • Hunericopolis[3] TAI Hunerikopolis (Vandaali)
 • Justiniana[3] TAI Justinianopolis[3] TAI Iustinianopolis[2] (Bysantti)
 • Susa (Berbeeri), Sūsa (Arabi), Sousa TAI Sousse (Ranskalainen)

Kuten oheinen lista osoittaa, yllä oleva lista on vain murto-osa Soussen kirjoitustavoista ja käännöksistä vuonna 1903[4] (PDF sivu 366).

Arkeologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ICOMOS -raportin [3]mukaan vuodelta 1987, Soussen piiritys ja valloitus 600-luvun lopussa (Oqba Ibn Nafîi) johti täydelliseen tuhoon kaupungissa joka koostui puunilaisesta, roomalaisesta ja bysanttilaisesta menneisyydestä tuhannen vuoden ajalta. Raportin mukaan yksikään monumentti tältä ajalta ”subsists in situ”.

Tunisian virallinen taho kansallisperintö ja arkeologia-asioissa on Institut National du Patrimoine Tunisie / National Heritage Institute (INP) (Kansallinen perintöinstituutti).[5] Instituutilla on projekti nimeltä Carte Nationale des Sites Archéologiques et des Monuments Historiques.[6] Vaikka kuvittelisi että yhtä tärkeä kaupunki kuin Sousse kuuluisi projektiin näin ei itseasiassa ole. Projekti jakaa valtion suorakaiteen muotoisiin 1:50000 karttasivuihin.[7] Tämän perusteella Sousse kuuluu 1:50000 karttasivulle 'Sousse 57' ja tämän perusteella pitäisi kuulua vastaavasti nimetylle WWW sivulle ja vastaavaan PDF dokumenttiin. Näitä ei kuitenkaan löydy koska, kuten isoa osaa muitakin sivuja, ei vielä ole tehty. Tämä sivu ja viereiset sivut (satunnaisesti nimetty '050 Halk el Mejje', 'ALK EL MEJEL 050', ja 'Halk el Mennzel 50'), antaa hyvän idean miltä Soussen sivu näyttäisi: WWW-sivu ja PDF tiedosto.

Myöhemmät historialliset ja arkeologiset dokumentit Soussesta ovat saatavilla Italian-kieliseltä DOCARTIS sivulta[8] ([9][10][11][12]); Ilma valokuva;[13][14]

Roomalainen sirkus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PDF tiedosto[4] (in French), saavatilla Institut National du Patrimoine Tunisie / Maailmanperintökohde -instituutti, sisältää yli 400 sivua erilaisista tutkimuksista ja papereista Sousssen Arkeologiselta seuralta vuodelta 1930. Paperissa on kymmenkunta viitettä sanaan sirkus Soussen yhteydessä. Tämän dokumentin pohjelta ei jää epäselväksi että Roomalainen Sirkus Soussessa oli ainoa julkinen Soussen monumentti jonka sijainti oli tiedossa[4] (PDF sivu 204).

Tämän tiedoston keskustelun perusteella sekä ilmavalokuvan[13] perusteella näyttää kiistattomalta että Roomalainen sirkus on löydetty Soussen alueelta, noin 1 km luoteeseen Medinan rajalta paikalta[15] joka nykyään on osittain urheilukentän alla.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sousse on Tunisian kolmanneksi suurin kaupunki Tunisin ja Sfaxin jälkeen.

Vaikka Sousseen yhdistetään usein oliiviöljyn tuotanto ja muita teollisuuden aloja, kaupunki elää nykyään lähinnä turismista. Noin 2,500 neliökilometrin Oliivi-lehto on yksi jäljelle jääneistä rikkauksista Antiikin ajoilta. Vilkasliikenteinen satama suoraan kaupungin keskustassa tuo oman osansa keskustan vilkkauteen.

Soussen hiekkaranta

Turismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sousse on tärkeä lomakohde. Vanhan kaupungin Medinassa, siitä 10 km pohjoiseen Port El Kantaouissa ja niiden välissä merenrannalla on suuret hotelli-alueet ja yli 40 000 makuupaikkaa.

Vain 20 km päässä on kansainvälinen lentokenttä Monastir. Hienojen valkoisten hiekkarantojen takaa alkavat suoraan viljelmät ja oliivilehdot. Kaupungilla on välimeren ilmasto kuumine kuivine kesineen ja kosteine leutoine talvineen. Merenranta tarjoaa leudon ilmaston ympärivuotiselle turismille.

Noin 1,2 miljoonaa kävijää tulevat joka vuosi nauttimaan kaupungin hotelleista ja ravintoloista, yökerhoista, kasinoista, hiekkarannoista ja urheilumahdollisuuksista.


Sousse Medina
Soussen suuri moskeija nähtynä Ribatin suunnalta
Soussen suuri moskeija nähtynä Ribatin suunnalta
Tyyppi Kulttuuri
Kriteerit iii, iv, v
Tunnusnumero 498


Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Medina vanhakaupunki vanhoine kaupunginmuureineen ja linnoituksineen on historiallisesti merkittävä. Medinasta löytyy sekä avoimia (Souq) että katoksellisia basaareja. Historiallisesti merkittäviin rakennuksiin kuulu Ribat linnoitus, vanha moskeija, ja historiallinen museo Kasbah -linnoituksessa vanhoine mosaiikkeineen alueen vanhoista Roomalaisista huviloista. Karthagonialaisissa katakombeissa voi käydä.

UNESCO nimesi Soussen Medinan Maailmanperintökohteeksi 1988, mainiten erityisesti hyvän säilymisen nykykehitykseltä.

Tilastoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Väkiluku: 220 000 asukasta (2003 arvio)
 • Korkeus merenpinnasta: 2 m
 • Kosteus: 69 %
 • Sairaaloita: (Yksityiset ja julkiset) 15
 • Keskilämpötiloja: (Keskiarvot toukokuusta elokuuhun 30 vuoden ajalta)
  • Min: 19,7 °C
  • Max: 29,1 °C
  • Keskiarvo: 24,4 °C
 • Sadetta keskimäärin: Toukokuu: 19,3 mm
  • Kesäkuu: 4 mm
  • Heinäkuu: 1,7 mm
  • Elokuu: 10,3 mm

Merkittäviä henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Primasius of Hadrumetum, roomalainen piispa, saanut huomiota maailmanlopun kommenteistaan.
 • Muhammad al-Ghannuši, Tunisian pääministeri vuodesta 1999 vuoteen 2011 ja väliaikainen presidentti.
 • Hamadi Jebali, Ennahda-puolueen pääsihteeri.
 • Dov Alfon, israelilainen kirjoittaja ja Haaretz-lehden päätoimittaja.

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soussen vanha kaupunki on erityisen hyvä elokuvien kuvaamiseen. Kuuluisimpana on Kadonneen aarteen metsästäjät (1981) jossa Sousse esiintyy Kairona. On hyvä huomioida että Soussen tyyli jossa on valkoiseksi rapattuja taloja sinisine puitteineen ei mitenkään muistuta Kairoa.

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. The Further Adventures Of Terrible-tempered Bobby
 2. a b BARRINGTON ATLAS OF THE GREEK AND ROMAN WORLD, Gazeteer, page 511, Map 33 Theveste-Hadrumetum, Compiled by R.B. Hitchner, 1997, in file BATL033_.PDF in B_ATLAS.ZIP from Princeton University Press | Subjects | Browse Princeton Catalog by Subject | Archaeology and Ancient History | Archaeology and Ancient History | Barrington Atlas of the Greek and Roman World. R.J.A. Talbert, ed. | Barrington Atlas of the Greek and Roman World, Edited by Richard J. A. Talbert | Map-by-Map Directory.
 3. a b c d e f ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) Report - The Medina of Sousse from Site Officiel de la Ville de Sousse | Découvrir Sousse | Histoire et Patrimoine | Sousse Patrimoine Mondial de l'humanité.
 4. a b c Sousse Archaeological Bulletin "SOCIÉTÉ ARCHÉOLOGIQUE DE SOUSSE, Assemblée générale du 29 Février 1903, Extraits des procès-verbaux des réunions." etc., from Institut National du Patrimoine Tunisie / National Heritage Institute (INP) | Digital Library | Sousse Archaeological Bulletin (near bottom of page).
 5. Institut National du Patrimoine Tunisie/National Heritage Institute (INP).
 6. Carte Nationale des Sites Archéologiques et des Monuments Historiques from Institut National du Patrimoine Tunisie / National Heritage Institute (INP) | Archeological Map.
 7. Index map of Tunisia 1:50000, G.S.G.S. 4225, Published by Geographical Section, General Staff, War Office, London from Earth Sciences and Map Library at UC Berkeley | AMS and GSGS index maps | GSGS 4225 | Index Map of Tunisia 1:50,000.
 8. SOUSSE (liittyen kulttuuriperinnön säilyttämiseen SOusessa) from DocArtis | Progetti | TUNISIA: Projet de gestion du patrimoine culturel | Patrimonio archeologico e storico | Siti complessi e monumenti | Gestion du patrimoine culturel de la Tunisie - Liste des monuments et décrets par gouvernorat | Sousse.
 9. Décret du 1er mars 1905 (25 hidjé 1322) from DocArtis | Progetti | TUNISIA: Projet de gestion du patrimoine culturel | Patrimonio archeologico e storico | Decreti di protezione | LISTE DECRETS.
 10. Décret du 13 mars 1912 (24 rabia-el-aoual 1330) from DocArtis | Progetti | TUNISIA: Projet de gestion du patrimoine culturel | Patrimonio archeologico e storico | Decreti di protezione | LISTE DECRETS.
 11. Décret du 25 janvier 1922 (26 djoumadi-el-aoual 1340) from DocArtis | Progetti | TUNISIA: Projet de gestion du patrimoine culturel | Patrimonio archeologico e storico | Decreti di protezione | LISTE DECRETS.
 12. Décret du 18 octobre 1945 (12 kaada 1364) from DocArtis | Progetti | TUNISIA: Projet de gestion du patrimoine culturel | Patrimonio archeologico e storico | Decreti di protezione | LISTE DECRETS.
 13. a b Ilma valokuva Soussesta DocArtis | Progetti | TUNISIA: Projet de gestion du patrimoine culturel | Fonti documentarie | Foto aeree | PHOTOS AERIENNES | Sousse ville. | A00219.
 14. 1:50000 kartta Soussen kohalta DocArtis | Progetti | TUNISIA: Projet de gestion du patrimoine culturel | Fonti documentarie | Cartografia | Cartes d'Etat-Major, échelle 1/50.000 | liste | LISTE DES CARTES D'ETAT-MAJOR.
 15. Wikimapia location: Sousse Roman circus (probable location).
 16. Serpukhov Region Viitattu 2009-04-15.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

El Ribat Soussen keskustassa.