Sosiaalisesti rajoittuneet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sosiaalisesti rajoittuneiden koodaajakaksikko vahtii news-keskustelualueita.

Sosiaalisesti rajoittuneet oli vuodesta 2000 vuoteen 2012 ilmestynyt suomalainen verkkosarjakuva, jolla oli yli 250 000 käyntiä kuukaudessa.[1] Ensimmäinen sarjakuva ilmestyi 20. syyskuuta vuonna 2000[2], ja sen julkaisu päättyi vuonna 2012.[3]

Sosiaalisesti rajoittuneet aloitti julkaisunsa Sunpoint.net-portaalissa, ja siirtyi omalle sosiaalisestirajoittuneet.fi -sivustolleen vuonna 2004.[4]

Sarjakuva kertoi IT-alan ihmisten työstä ja elämästä. Sarjan sankareina ovat esiintyneet ohjelmoijat C ja Plus, jotka muodostivat yhdessä taisteluparin C++. Vuonna 2009 parivaljakon oheen on tullut myös uusia henkilöhahmoja. Nörttien työpaikalle bisnesasennetta tuovat yrityksen pomot ja viehkeyttä puolestaan lähettityttö Iipee, myyntijohtaja eLisa sekä miespuolinen Blondisihteeri. Nörttien luja usko tietotekniikan kaikkivoipaisuuteen tarjoaa asetelman huumorille, ja sarjakuvan tekijät sanovat todistavansa, että IT-alan ihmiset osaavat nauraa itselleen.[5]

Sarjakuvaa käsikirjoittivat Ossi Mäntylahti ja Pekka Piira. Kuvituksesta vastasi Jukka Piira. Kaikki tekijät ovat syntyneet vuonna 1974 Helsingissä ja hankkineet työkokemusta IT-alalta.[5] Kaikilla tekijöillä on takanaan pitkä kirjoittajaura Mikrobitti-lehdessä.

Vaikka Sosiaalisesti rajoittuneet oli pääasiassa verkkosarjakuva, se on ilmestynyt myös perinteisessä mediassa, kuten Iltalehden sivustolla ja Ilta-Sanomien ja ITviikon paperiversiossa.

Sarjakuvasta on myös ilmestynyt englanninkielinen versio The Socially Challenged.

Tuhoutunut arkisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ossi Mäntylahti kertoi kesäkuussa 2020 sarjakuvan Facebook-sivulla, että sarjakuvan arkisto ja sen ainoa varmuuskopio tuhoutuivat epäonnistuneen palvelinuudistuksen seurauksena vuodenvaihteessa 2015.[6] Valtaosa vanhoista stripeistä on kuitenkin luettavissa sarjis.info-sivustolla.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuvassa esiintyvät hahmot keskeisimmistä satunnaisempiin:[7]

  • Plus: Yrityksen alkuperäinen koodaaja. Liiankin leppoisan letkeä, sillä hän pyrkii laistamaan töistä aina kun voi.
  • C: Plussan työpari ja paras kaveri jo kouluajoista saakka. Koodaustyö on C:lle ja Plussalle asia, jota he mielellään tekevät – paitsi töissä.[8]
  • Iipee (engl. I.P.): Toimiston tehokas ja talonpoikaisjärjellä varustettu lähettityttö. Tapaa hermostua nörttien tempauksista. Kesäkuussa 2009 Iipee sai ylennyksen sihteeriksi Vilman tilalle.
  • VTJ (The Vice President – VP): VTJ hoitaa yrityksen likaiset asiat ja hallinnon. Tunnettu vähemmän ihmisläheisestä johtamistavastaan, jonka yrityksen työntekijät saavat useimmiten tuta selkänahoissaan.
  • eLisa (eLisa): Yrityksen tuloksen hyväksi kaikki keinot hyödyntävä myyntijohtaja. Tyylikäs nainen, joka tietää, mistä narusta kulloinkin vedetään.
  • Pomo eli TJ (The Boss): Pomo vetää yrityksen suuret linjat (tai ainakin luulee niin).
  • Blondisihteeri (The Blonde Secretary): Yrityksen koriste ja blondi. Nykyajan standardien mukaan mies. Blondisihteeri ei osaa keittää kahvia, mutta pokailee sujuvasti vaikka Anna Kournikovan.[9]
  • .Web: Yrityksen graafikko ja web-designer, jolla on jamaikalaiset sukujuuret, ja joka ei tunnustaudu nörtiksi. Mac-käyttäjä.
  • Pipsa: TJ:n veljentytär, joka tuli alun perin yritykseen harjoittelijaksi joulukuuksi 2008. Huipputehokas koodaaja, joka yhdelläkin kädellä ohjelmoi päivässä sen, mihin muilta menee kaksi kuukautta. Pipsalla on tekokäsi ja metallilevy otsassa, molemmat ilmeisesti onnettomuuksien seurauksena, varsinkin käden menetykseen liittyvä tarina on vaihdellut useasti ollen välillä rikollissyndikaatin lunnasvaatimuksen tehostamiseksi amputoima, välillä taas ninjojen Kill Bill -henkisessä mittelössä katkaisema, Pipsan omien sanojen mukaan otsassa oleva metallilevy vastaanottaa toisinaan venäjänkielisiä radiolähetyksiä.
  • Kynäniska (The Pencilneck): C:n ja Plussan kaveri, ultimatenörtti. Ehdottelee rivoja vastakkaiselle sukupuolelle, yleensä huonoin seurauksin. Seurustelee nykyään himowowittaja Petran kanssa.
  • Jean-Luc: Kantapaikan baarimikko ja himotrekkie. Iipeen poikaystävä. Pukeutuu aina ST:TOS-sarjan kapteeni Kirkin paitaan.
  • Verkkoguru: Yrityksen vanhin työntekijä, alkunörtti ja legenda. Niin epätodennäköiseltä kuin se kuulostaakin, Verkkogurulla on joskus ollut elämä, mistä todisteena on jo aikuinen tytär Ada. Tyttärellä on Pikseli-niminen Yorkshiren terrieri ja gurulla itsellään kissa nimeltään Vokseli.
  • Flaksi: Iipeen paras kaveri. Ujostelematon, mutta ei aito blondi. Paljastui oikeasti tummatukkaiseksi. Valmistui klassisesti sairaanhoitajattareksi, nyttemmin pestattu yrityksen työterveydenhoitajaksi.
  • Kaisu: Blondisihteerin nörtti tyttöystävä. Matematiikka, fysiikka ja muut tieteet lähellä sydäntä (tai sen paikalla).
  • Petra: Kynäniskan tyttöystävä, joka jätti Kynäniskan tämän myöhästyttyä useasti parantamasta Petran hahmoja WoWissa, mutta teki lopulta sovinnon Kyniksen kanssa. Alun perin väkivaltainen henkilö, jolla on WoW-trollin hampaat, mutta on pehmentynyt ihmissuhteen myötä. Minkä pelaamiseltaan ehtii, työskentelee portsarina kantapaikassa.
  • Laura: C:n ex-tyttöystävä, joka teki parin taloudessa ne miesten työt, joihin C ei pystynyt (eli käytännössä kaikki). Laura jätti C:n kyllästyttyään tämän katoamistemppuihin.
  • KTM: Kauppatieteiden maisteri. Pilkkua viilaava niuhottaja, jolle on tärkeätä, että kynsinauhat ovat ojennuksessa.
  • Kumiko: Blondisihteerin japanilainen ystävä, ikuinen vaihto-oppilas. Kumiko on Blondisihteeriäkin parempi Tekkenin pelaaja. Kumiko on toiminut kotimaassaan gravure-idolina.
  • Pei Pei: VTJ:n ennen Kiinassa asunut tytär. Pakeni Kiinasta isänsä ajettua Pei Pein yhtiön konkurssiin (ja työntekijöiden mellakoitua) takaisin Suomeen. Alkuperäiseltä nimeltään Peppi. Hänellä on kaksoisveli Bobbi, joka ammatikseen suunnittelee 3D-räiskintöjen kenttiä.
  • Chip: Pei Pein kiinalainen sihteeri ja ystävä. Harrastaa jalkapalloa.
  • Vilma: Blondisihteerin sijainen, joka jäi taloon, kun mies lomautettiin "väliaikaisesti". Kesäkuussa 2009 Vilma siirrettiin sihteerin paikalta tuotantoassistentiksi. Kilpavarustelun kuningatar, silikonimissi ja ahkera piirakkadiagrammien tuottaja.[10]
  • Emmi: .Webin kaveri. Laiska AD ja taide-elokuvien ystävä. Oli jostakin syystä kiinnostunut Plussasta, mutta käynti psykiatrilla muutti mielen.
  • Inkku: Anarkististen aktivistityttöjen ruumiillistuma. Vaihtaa aatetta kuin paitaa, mutta on pohjimmiltaan aina vihreä. Myöhemmin kunnostautunut myös romutaiteilijana.
  • Venla: World of Warcraftista oikeaan elämään vahingossa päässyt yöhaltia-rogue. Jean-Lucin Beta-hahmo.
  • Carlos: Yrityksen espanjalainen siivooja, jonka Vilma omatoimisesti palkkasi. Tuli alun perin Suomeen suomalaisen naisen perässä. Suhde ei kuitenkaan toiminut, mutta Carlos jäi silti Suomeen. Hyväntahtoinen ja osaava mies, joka rakastaa viherkasveja. Carlosista tuli yllättäen yksinhuoltajaisä, kun joulutonttu toi hänen ovelleen heidän yhteisen yön seurauksena syntyneen pikkutytön, Elenan.
  • Tonttu: Yrityksen jokajouluinen riesa; naispuolinen ilkiö, joka armoa tuntematta arvioi itse kunkin joululahjakelpoisuuden. Yhden yön jutun jälkeen synnytti lapsen Blondisihteerille. Sarjassa on myös esiintynyt saunatonttu, joka kerran bongattiin yrityksen saunassa tarjoamassa olutta.
  • Juniori: Blondisihteerin ja ilkiötontun yhden yön jutun seurauksena syntynyt poika. Kasvaa nopeammin kuin tavalliset ihmiset ja on tällä hetkellä kypsässä teini-iässä. Ulkoisesti ilmetty isänsä suippokorvia lukuun ottamatta. Seurustelee Babe-nimisen tontun kanssa. Molemmat asuvat nykyään Blondisihteerin ja Kaisun luona.
  • Babe: Ilkiötontun nuorempi, vihreähipiäinen kollega. Laulaa ja soittaa bassokitaraa sesonkibändissä Las duendes de la navidad. Babella on taikavoimia, joilla hän pystyy loihtimaan esineitä ja asioita. Ehkä hänen tietämättäänkin ne eivät kuitenkaan ilmesty tyhjästä, vaan siirtyvät jostakin muualta. Babe seurustelee Blondisihteerin pojan Juniorin kanssa.
  • neiti Zhang "Joey" Ruoyi: Taiwanilainen yrityspomo, joka valtasi firman omistukseensa. Ennen saapumista Suomeen ja ennen ensitapaamista neiti Zhangia luultiin länsimaisen nimensä "Joey" perusteella mieheksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]