Slovenian miesten lentopallomaajoukkue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Slovenia
Maanosaliitto CEV
Valmentaja Alberto Giuliani
Kapteeni Tine Urnaut

Slovenian miesten lentopallomaajoukkue edustaa Sloveniaa lentopallon kansainvälisissä otteluissa. Sen sijoitus maailmanrankingissa on 17:s (lokakuussa 2018).[1] Se on pelannut Euroopan-mestaruuskilpailuissa yhdeksän kertaa ja saavuttanut hopeaa vuosina 2015 ja 2019 sekä pronssia vuoden 2023 EM-kisoissa. Maailmanmestaruuskilpailuihin Slovenia selviytyi ensimmäisen kerran vuoden 2018 kisoihin[2].

Slovenia pääsi EM-kisoihin ensimmäisen kerran vuonna 2001, jolloin kisat pelattiin Ostravassa, Tšekissä. Se hävisi kaikki viisi alkulohkon otteluaan: Tšekille 1–3, Bulgarialle 0–3, Slovakialle 2–3, Venäjälle 0–3 ja Alankomaille 0–3.

Vuoden 2007 EM-kisoissa Venäjällä Slovenia hävisi avausottelussaan Espanjalle 1–3. Toisessa ottelussaan Slovenia hävisi Slovakialle jälleen avauserän voiton jälkeen lukemin 1–3. Alkulohkon viimeisessä ottelussaan Slovenia hävisi Ranskalle 0–3 ja sijoittui lohkonsa ja koko turnauksen viimeiseksi – lopullinen sijoitus oli 16:s. Joukkueen parhaat pistemiehet kisoissa olivat Mitja Gasparini ja Alan Komel. Passarina pelasi Rok Satler. Joukkuetta valmensi Ksela Iztok.

Vuoden 2009 EM-kisoissa Turkissa Slovenia hävisi Espanjalle ja Slovakialle eräluvuin 0–3 sekä Kreikalle lukemin 1–3 eikä selviytynyt alkulohkostaan jatkoon.

Vuoden 2011 EM-kisoissa Itävallassa joukkue selvisi alkulohkosta jatkoon hävittyään Serbialle ja voitettuaan Itävallan ja Turkin. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella se hävisi Suomelle erin 2–3. Slovenia sijoittui yhdeksänneksi.

Vuoden 2013 EM-kisoissa Tanskassa Slovenia voitti avausottelussaan hallitsevan Euroopan mestarin Serbian erin 3–1. Tappiot Suomelle ja Alankomaille samoin lukemin pudottivat joukkueen lohkonsa viimeiseksi ja ulos jatkopeleistä. Joukkueen sijoitus oli kolmastoista.

Vuoden 2015 EM-kisoissa Bulgariassa ja Italiassa Slovenian lentopallomaajoukkue saavutti hopeaa. Tuolloin joukkue eteni loppuotteluun saakka, jossa se hävisi Ranskalle eräluvuin 3–0.[3] Alkulohkossa Slovenia hävisi Puolalle ja Belgialle sekä voitti vain Valko-Venäjän mutta pudotuspeleissä se kukisti Alankomaat 3–0, Puolan 3–2 sekä välierissä Italian 3–1. Joukkueen valmentajana oli italialainen Andrea Giani[3].

Vuoden 2017 EM-kisoissa Slovenia selviytyi yhdellä voitolla alkulohkostaan jatkoon ja voitti neljännesvälierissä Puolan 3–0. Puolivälierissä tuli tappio Venäjälle lukemin 0–3 ja Slovenian lopullinen sijoitus oli seitsemäs.

MM-kilpailuissa 2018 Slovenia voitti kolme viidestä ensimmäisen kierroksen ottelustaan sekä yhden kolmesta toisen kierroksen ottelustaan. Lopputuloksissa se sijoittui 12:nneksi.[2]

EM-kilpailuissa 2019 Slovenia saavutti hopeaa. Se voitti puolivälierissä Venäjän ja välierissä Puolan mutta hävisi loppuottelussa Serbialle 1–3.

EM-kilpailuissa 2023 Slovenia saavutti pronssia. Slovenia voitti Ranskan pronssiottelussa erin 3–2.

  1. FIVB Senior World Ranking - Men As per October 1st 2018
  2. a b Team Profile Men's World Championship Italy-Bulgaria 2018. FIVB. Viitattu 1.10.2018. (englanniksi)
  3. a b Slovenian yllätykset päättyivät - Ranska on lentopallon Euroopan mestari
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.