Venäjän miesten lentopallomaajoukkue

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Venäjä
Venäjän lippu
Liitto Venäjän lentopalloliitto
Maanosaliitto Euroopan lentopalloliitto
Kenttä Urheiluhalli, Moskova
Valmentaja Alekno Vladimir
Kapteeni Vadim Khamuttskikh
FIVB-ranking 3. sija (syyskuu 2008)

Venäjän lentopallomaajoukkue edustaa Venäjän valtiota kansainvälisissä lentopalloturnauksissa. Sen sijoitus maailmanrankingissa on kolmas.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuvostoliiton aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjä on voittanut monia arvoturnauksia. Neuvostoliiton aikana joukkue voitti kolme olympiakultaa (1964, 1968 ja 1980), kuusi maailmanmestaruutta (1949, 1952, 1960, 1962, 1978, 1982), neljä maailmancupia (1965, 1977, 1981, 1991) ja 12 Euroopan mestaruutta. Lisäksi se oli pronssilla maailmanliigassa 1991. Joukkue oli Neuvostoliiton hajoamiseen saakka samalla tavalla ylivoimainen lentopallokentillä kuin jääkiekon Neuvostoliiton punakone.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vuonna 1993 maajoukkueen nimeksi tuli Venäjän maajoukkue, ja samana vuonna se oli toinen maailmanliigan finaaleissa.

Lähihistoriaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän joukkue oli 1996 ja 1997 kolmannella sijalla maailmanliigassa, ja 1998 se sai hopeaa. Vuotta myöhemmin joukkue saavutti jälleen maailmancupin voiton ja toisen sijan Euroopan mestaruuskisoissa.

Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000 Venäjän joukkue voitti hopeaa häviten finaalin Jugoslavian nuorille tähdille. Samalla kaudella joukkue oli toinen maailmanliigassa. Osallistuminen vuoden 2001 EM-kisoihin toi Venäjälle pronssimitalit. Lisäksi joukkue oli kolmannella sijalla maailmanliigassa. Joukkueen paras vuosi oli 2002, jolloin venäläiset voittivat maailmanliigan finaalissa Brasilian ja sijoittuivat toiseksi MM-kisoissa hävittyään finaalin Brasilialle.

Vuonna 2003 joukkue oli kolmas EM-kisoissa, ja 2004 se voitti olympiapronssia Ateenassa. Vuonna 2005 joukkue voitti Euroopan liigan kukistamalla finaalissa Suomen 3–1. Seuraavana kautena Venäjä sai kunnian järjestää maailmanliigan lopputurnauksen ja voitti pronssia.

Kaudella 2007 Venäjä eteni Maailmanliigan lopputurnaukseen lohkovoittajana. Lopputurnauksessa miehistö eteni lopulta loppuotteluun Brasiliaa vastaan. Venäjä-Brasilia peli oli jo kauan lentopallomaailman odottama ottelu. Venäjää on pidetty jo muutaman vuoden materiaalilta parempana, mutta Brasilia on vienyt kohtaamiset paremman joukkuepelaamisen sekä taitotason takia. Loppuottelu päättyi Brasilialle 3-1, ja venäläiset joutuivat taas myöntämään Brasilian paremmakseen.

Venäjä toimi myös samana kautena EM-lopputurnauksen järjestäjänä. Joukkue lähti kotiturnaukseensa suurena voittajasuosikkina. Alkulohkostaan Venäjä leikitteli jatkoon kuten myös jatkolohkostaan. Ainoa todella tiukka peli Venäjällä oli jatkolohkossa Suomea vastaan, jossa ratkaistiin lohkovoitto. Venäjä oli ottelussa lopulta Suomea tiukasti parempi erin 3-2. Välierissä venäläiset voittivat selvästi Serbian, ja joukkue lähti hyvissä asemissa loppuotteluun. Loppuottelusta muodostui Venäjän ja Espanjan välillä todellinen trilleri. Ratkaisu eteni viidenteen erään, vaikka venäläisillä oli jo kaksi ottelupallo neljännessä erässä. Viidennestä erästä tuli tiukkaakin tiukempi taistelu. Espanja vei lopulta erän jatkopisteillä 16-14 ja Venäjä kisojen suurin ennakkosuosikki oli lyöty.

Kaudella 2007-2008 vaihteessa joukkue oli kolmas maailmancupissa ja lunasti näin paikan kesäolympialaisiin 2008, jossa se sijoittui kolmanneksi. Lentopallon maailmanliigassa joukkue oli myös kolmas voittaen Brasilian pronssiottelussa erin 3-1.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjää on pidetty materiaaliltaan lentopallossa jopa ylivoimaista Brasiliaa parempana. Ongelmaksi joukkueella on kuitenkin noussut, sen aloituskuusikon vaihtuvuus. Vladimir Alekno, kuin kukaan muukaan Venäjän maajoukkueen päävalmentaja ei ole löytänyt sitä parasta kuusikkoa, joka pelaisi yhdessä paremmin kuin Brasilia tai muut suurmaat. Venäjän kuusikon vaihtuvuudesta kertoo muun muassa se, kun Maailmanliiga finaalissa vuonna 2007 kentällä yleispelaajina häärivät Juri Berežko ja Aleksei Kornejev, niin saman vuoden EM-finaalissa kentällä samalla pelipaikalla olivat Pavel Abramov ja Sergei Tetyhin. Aleksei Kornejev ei mahtunut edes joukkueeseen, kun taas Juri Berežko tuli finaalissa, kuin koko turnauksessa kentälle Abramovin tilalle kesken pelin.

Vuosien jälkeen Venäjän pelaajat ovat taas alkaneet saada henkilökohtaisia arvostuksia: Zaitsev, Savin, Antonov, Škuritšin, Fomin, Olihver ja Kuznetsov pelasivat maailman all stars -joukkueessa FIVB juhlaottelussa. Kaikki miesten maajoukkueen pelaajat pelaavat vuonna 2008 Venäjän superliigaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]