Lentopallon maailmanliiga

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Word League logo.jpeg

Lentopallon maailmanliiga on kansainvälisen lentopalloliiton FIVB:n järjestämä korkeatasoinen miesten lentopallon maajoukkueiden kilpailu. Kilpailu on järjestetty joka vuosi vuodesta 1990 lähtien.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmanliiga perustettiin vuonna 1990 tarkoituksena markkinoida lentopalloa suurelle yleisölle. Aikaisemmin maailmanluokan maajoukkueturnauksia pelattiin vain usean vuoden välein MM-kisoissa ja kesäolympialaisissa. Maailmanliigassa tarkoituksena on, että joukkueet kohtaavat alkukierroksilla toisensa kotona ja vieraissa ja laji saa näin näkyvyyttä paikallisen yleisön keskuudessa sekä tiedotusvälineissä. Runsaan kymmenen vuoden aikana maailmanliiga osoittautui menestyväksi konseptiksi ja kisassa jaettavat palkintorahat kasvoivat vuoden 1990 miljoonasta dollarista vuoteen 2004 mennessä 13 miljoonaan. Maailmanliigan menestyksen seurauksena FIVB käynnisti vuonna 1993 naisille vastaavantapaisen kilpailun, Grand Prix’n, joka saavutti melko suurta suosiota erityisesti Itä-Aasiassa, mutta ei kuitenkaan maailmanlaajuisesti vastannut odotuksia.

Kilpailusysteemi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmanliigaan pääsystä ei aiemmin järjestetty minkäänlaista kilpailumuotoista karsintaa, vaan FIVB kutsui osallistuvat 16 joukkuetta. Vuoden 2010 Maailmanliigaan karsittiin ja Saksa ja Egypti saivat paikat karsintojen kautta. Ehtona on, että kukin osallistuva maa järjestää paikallisen näkyvyyden tiedotusvälineissä ja otteluiden televisioinnin suorina lähetyksinä. Joukkueet jaetaan alkulohkoihin, joiden kaikki joukkueet kohtaavat toisensa neljästi (kaksi kertaa kotona ja kaksi kertaa vieraissa), siten, että kaksi ottelua pelataan saman viikonlopun aikana. Alkusarjan jälkeen lohkojen parhaat joukkueet etenevät jossakin tietyssä paikassa järjestettävään lopputurnaukseen. Esimerkiksi vuonna 2010 joukkueet jaettiin neljään neljän joukkueen lohkoon. Argentiinassa järjestettyyn lopputurnaukseen pääsivät isäntämaan joukkueen lisäksi lohkojen voittajajoukkueet sekä paras lohkokakkonen.

Vuodeksi 2012 pelisysteemiä muutettiin hieman. Jokainen lohkon neljästä maasta järjesti vuorollaan turnauksen, jossa kaikki lohkon joukkueet kohtasivat kertaalleen toisensa. Viikonloppua kohti tuli näin ollen kolme ottelua per joukkue ja peliviikonloppujen määrä putosi kuudesta neljään.

Vuonna 2013 pelatiin kolmessa kuuden joukkueen lohkossa, joista kahteen ensimmäiseen sijoitettiin parhaat maat. Joukkueet kohtasivat viikonlopun aikana toisensa kahdesti eli alkulohkoihin tuli kymmenen ottelua. Lopputurnauksen selvisi isäntämaa Argentiina, lohkojen A ja B kaksi parasta sekä C-lohkon voittaja eli kaikkiaan kuusi maata.

Kaudeksi 2014 joukkuemäärä nostettiin 28:an ja joukkueet jaettiin kolmeen kategoriaan. Finaaliturnaukseen selvisi viisi ykkösryhmän joukkuetta ja kakkosryhmän final four -turnauksen voittaja. Kolmosryhmässä ratkaistiin vain ryhmän voitto. Ykkös- ja kakkosryhmässä joukkueet kohtasivat toisensa kaikkiaan neljä kertaa, kahdesti kotona ja kahdesti vieraissa. Ottelut pelattiin kahden ottelun sarjoissa saman viikonlopun aikana. Kolmosryhmässä pelattiin kummassakin lohkossa kaksi turnausta, joissa joukkueet kohtasivat jokainen toisensa. Ottelumäärät joukkuetta kohti alkulohkoissa olivat ykkös- ja kakkosryhmässä 12 ja kolmosryhmässä 6. Vuonna 2015 pelattiin samankaltaisella systeemillä.

Vuoden 2016 maailmanliiga pelattiin edelleen kolmessa ryhmässä. Kukin ryhmä muodosti kuitenkin vain yhden lohkon, mutta kaikki joukkueet eivät kohdanneet toisiaan ja toisaalta jotkut kohtasivat kahteen otteeseen. Otteluita alkusarjassa tuli kullekin joukkueelle ykkös- ja kakkosryhmässä yhdeksän, kolmosryhmässä kuusi. Ykkösryhmän viisi parasta ja isäntäjoukkue Puola ratkoivat maailmanliiganvoiton lopputurnauksessa. Kakkosryhmän kolme parasta ja isäntämaa Portugali pelasivat kakkosryhmän lopputurnauksesta, mutta tällä kertaa turnauksen voittaja ei päässyt maailmanliigan lopputurnaukseen. Kakkosryhmän mestaruuden vei Kanada. Kolmosryhmä pelattiin vastaavalla tavalla ja Saksassa pelatun lopputurnauksen voitti Slovenia. Ryhmien voittajilla on mahdollisuus nousta ylempään ryhmään kaudelle 2017.

Voittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Italia dominoi 1990-luvulla Maailmanliigaa voittamalla heti kolme ensimmäistä turnausta vuosina 1990, 1991 ja 1992. Vuonna 1993 São Paulossa järjestetyissä kisoissa isäntäjoukkue ja olympiavoittaja Brasilia oli finaalissa niukasti parempi. Se ei kuitenkaan haitannut Italian ylivoimaa, sillä joukkue otti jälleen voitot vuosina 1994 ja 1995.

Puolan Katowicen Spodek-hallissa on pelattu lopputurnaus vuosina 2001 ja 2007.

Vuonna 1996 olympiavoittajaksi jyrännyt Hollanti voitti Italian finaalissa tiukasti 3-2, mutta Italia otti jälleen maailmanliigan pystin haltuunsa vuonna 1997. Vuonna 1998 voittaja oli Kuuba, mutta Italia voitti vielä kaksi peräkkäistä mestaruutta 1999 ja 2000.

Ennen vuotta 2000 maailmanliigaa oli pelattu 11 kertaa ja Italia oli voittanut niistä peräti kahdeksan. Vuonna 2001 Brasilia otti voiton finaalissa ja sen jälkeen se on napannut Italialta hallitsevan maajoukkueen aseman haltuunsa. Brasilia on voittanut liigan vuosina 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 ja 2009, olympiakultaa Ateenassa 2004 ja MM-kultaa vuosina 2002 sekä 2006. Vuoden 2002 Maailmanliigan voitto meni Venäjälle, kun taas Yhdysvallat otti historiansa ensimmäisen voiton vuonna 2008.

Vuonna 2015 maailmanliigan voitti Ranskan joukkue, joka pelasi kakkosryhmässä ja selviytyi maailmanliigan lopputurnaukseen voitettuaan ensiksi oman ryhmänsä lopputurnauksen. Kaikkiaan Ranska voitti kauden aikana 17 ottelua ja hävisi ainoastaan lopputurnauksen alkulohko-ottelussa Yhdysvalloille.

Vuonna 2016 aiemmin viisi kertaa hopealle sijoittunut Serbian joukkue onnistui voittamaan ensimmäisen maailmanliigan mestaruutensa. Kesällä 2017 Ranska voitti toisen maailmanliigan mestaruutensa ja ensimmäisen mitalisijansa saavutti kolmanneksi sijoittunut Kanada.


Mitalistit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Lopputurnauksen järjestäjäkaupunki Kultaa Hopeaa Pronssia
1990 Japanin lippuOsaka, Japani Italian lippuItalia Alankomaiden lippuAlankomaat Brasilian lippuBrasilia
1991 Italian lippuMilano, Italia Italian lippuItalia Kuuban lippuKuuba Neuvostoliiton lippuNeuvostoliitto
1992 Italian lippuGenova, Italia Italian lippuItalia Kuuban lippuKuuba Yhdysvaltain lippuYhdysvallat
1993 Brasilian lippuSão Paulo, Brasilia Brasilian lippuBrasilia Venäjän lippuVenäjä Italian lippuItalia
1994 Italian lippuMilano, Italia Italian lippuItalia Kuuban lippuKuuba Brasilian lippuBrasilia
1995 Brasilian lippuRio de Janeiro, Brasilia Italian lippuItalia Brasilian lippuBrasilia Kuuban lippuKuuba
1996 Alankomaiden lippuRotterdam, Alankomaat Alankomaiden lippuAlankomaat Italian lippuItalia Venäjän lippuVenäjä
1997 Venäjän lippuMoskova, Venäjä Italian lippuItalia Kuuban lippuKuuba Venäjän lippuVenäjä
1998 Italian lippuMilano, Italia Kuuban lippuKuuba Venäjän lippuVenäjä Alankomaiden lippuAlankomaat
1999 Argentiinan lippuMar del Plata, Argentiina Italian lippuItalia Kuuban lippuKuuba Brasilian lippuBrasilia
2000 Alankomaiden lippuRotterdam, Alankomaat Italian lippuItalia Venäjän lippuVenäjä Brasilian lippuBrasilia
2001 Puolan lippuKatowice, Puola Brasilian lippuBrasilia Italian lippuItalia Venäjän lippuVenäjä
2002 Brasilian lippuBelo Horizonte, Brasilia Venäjän lippuVenäjä Brasilian lippuBrasilia Serbia ja Montenegron lippuJugoslavia
2003 Espanjan lippuMadrid, Espanja Brasilian lippuBrasilia Serbia ja Montenegron lippuSerbia ja Montenegro Italian lippuItalia
2004 Italian lippuRooma, Italia Brasilian lippuBrasilia Italian lippuItalia Serbia ja Montenegron lippuSerbia ja Montenegro
2005 Serbia ja Montenegron lippuBelgrad, Serbia ja Montenegro Brasilian lippuBrasilia Serbia ja Montenegron lippuSerbia ja Montenegro Kuuban lippuKuuba
2006 Venäjän lippuMoskova, Venäjä Brasilian lippuBrasilia Ranskan lippuRanska Venäjän lippuVenäjä
2007 Puolan lippuKatowice, Puola Brasilian lippuBrasilia Venäjän lippuVenäjä Yhdysvaltain lippuYhdysvallat
2008 Brasilian lippuRio de Janeiro, Brasilia Yhdysvaltain lippuYhdysvallat Serbian lippuSerbia Venäjän lippuVenäjä
2009 Serbian lippuBelgrad, Serbia Brasilian lippuBrasilia Serbian lippuSerbia Venäjän lippuVenäjä
2010 Argentiinan lippuCórdoba, Argentiina Brasilian lippuBrasilia Venäjän lippuVenäjä Serbian lippuSerbia
2011 Puolan lippuGdańsk, Puola Venäjän lippuVenäjä Brasilian lippuBrasilia Puolan lippuPuola
2012 Bulgarian lippuSofia, Bulgaria Puolan lippuPuola Yhdysvaltain lippuYhdysvallat Kuuban lippuKuuba
2013 Argentiinan lippuMar del Plata, Argentiina Venäjän lippuVenäjä Brasilian lippuBrasilia Italian lippuItalia
2014 Italian lippuFirenze, Italia Yhdysvaltain lippuYhdysvallat Brasilian lippuBrasilia Italian lippuItalia
2015 Brasilian lippuRio de Janeiro, Brasilia Ranskan lippuRanska Serbian lippuSerbia Yhdysvaltain lippuYhdysvallat
2016 Puolan lippuKrakova, Puola Serbian lippuSerbia Brasilian lippuBrasilia Ranskan lippuRanska
2017 Brasilian lippuCuritiba, Brasilia Ranskan lippuRanska Brasilian lippuBrasilia Kanadan lippuKanada

Mitalitaulukko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maa Kulta Hopea Pronssi Yhteensä
Brasilian lippu Brasilia 9 7 4 20
Italian lippu Italia 8 3 4 15
Venäjän lippu Venäjä 3 5 6 14
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat 2 1 3 6
Ranskan lippu Ranska 2 1 1 4
Kuuban lippu Kuuba 1 5 3 9
Serbian lippu/Jugoslavian lippu Serbia (entinen Jugoslavia) 1 5 3 9
Alankomaiden lippu Alankomaat 1 1 1 3
Puolan lippu Puola 1 0 1 2
Kanadan lippu Kanada 0 0 1 1
Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto 0 0 1 1

Osallistuneet maat kautta aikojen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puola on osallistunut Maailmanliigaan 20 kertaa
Maa Osallistunut Viimeisin
Brasilian lippu Brasilia 28 2017
Italian lippu Italia 28 2017
Kuuban lippu Kuuba 26 2016
Venäjän lippu Venäjä (aik. Neuvostoliitto ja Itsenäisten valtioiden yhteisö) 26 2017
Japanin lippu Japani 24 2017
Ranskan lippu Ranska 22 2017
Alankomaiden lippu Alankomaat 21 2017
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat 20 2017
Bulgarian lippu Bulgaria 20 2017
Puolan lippu Puola 20 2017
Serbian lippu Serbia (aik. Serbia-Montenegro ja Jugoslavia) 20 2017
Argentiinan lippu Argentiina 19 2017
Etelä-Korean lippu Etelä-Korea 19 2017
Kiinan lippu Kiina 18 2017
Espanjan lippu Espanja 15 2017
Portugalin lippu Portugali 14 2017
Saksan lippu Saksa 13 2017
Suomen lippu Suomi 13 2017
Kreikan lippu Kreikka 13 2017
Kanadan lippu Kanada 11 2017
Venezuelan lippu Venezuela 9 2017
Egyptin lippu Egypti 7 2017
Australian lippu Australia 5 2017
Tšekin lippu Tšekki 5 2017
Iranin lippu Iran 5 2017
Puerto Ricon lippu Puerto Rico 4 2016
Belgian lippu Belgia 4 2017
Meksikon lippu Meksiko 4 2017
Slovakian lippu Slovakia 4 2017
Tunisian lippu Tunisia 4 2017
Turkin lippu Turkki 4 2017
Kazakstanin lippu Kazakstan 3 2017
Montenegron lippu Montenegro 3 2017
Flag of Chinese Taipei for Olympic games.svg Kiinan Taipei 2 2017
Slovenian lippu Slovenia 2 2017
Qatarin lippu Qatar 2 2017
Viron lippu Viro 1 2017
Itävallan lippu Itävalta 1 2017

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]