Serbian miesten lentopallomaajoukkue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Serbia
Liitto Serbian volleyball federation
Maanosaliitto Euroopan Lentopalloliitto
Kenttä Belgradin Urheiluhalli, Belgrad
Valmentaja Slobodan Kovač
Kapteeni Nemanja Petrić

Serbian miesten lentopallomaajoukkue edustaa Serbian tasavaltaa kansainvälisissä lentopallokilpailuissa. Se on maailman rankinglistalla tällä hetkellä sijalla 10[1]. Serbian joukkue voidaan laskea Jugoslavian sekä Serbia ja Montenegron maajoukkueiden seuraajaksi. Jugoslavian nimellä joukkue pelasi vuoteen 2002 saakka, kun taas Serbia ja Montenegrona joukkue esiintyi vuoden 2006 loppuun asti vaikka valtioliitto olikin hajonnut jo kesäkuussa. Jugoslavian aikana joukkue voitti olympiakultaa vuonna 2000 ja Euroopan-mestaruuden vuonna 2001. Serbian aikana joukkue on voittanut Euroopan-mestaruuden vuosina 2011 ja 2019 sekä maailmanliigan vuonna 2016.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nousu huipulle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jugoslavia ylsi maan historian vaikeiden vuosien jälkeen EM-pronssille vuonna 1995. EM-kisojen mitaliketju sai jatkoa hopeasta 1997 ja pronssista 1999, ja vuoden 2001 EM-kisoissa joukkue voitti välierässä Italian ja loppuottelussa Venäjän voittaen historiansa ensimmäisen ja Jugoslavian nimissä ainoan Euroopan mestaruuden.

Tuolloisen jo vahvan joukkueen vaihtopenkillä istui ammattilainen Zoran Gajić, ja kentällä varmoja otteita esittivät Grbićin veljekset Nikola ja Vladimir, tappavan kovia syöttöjä lähettänyt ja MM-kisojen parhaaksi syöttäjäksikin valittu Goran Vujević, vahvat torjujat Andrija Gerić ja Đula Mešter sekä hyökkääjänä musertavia lyöntejä esittänyt nuori Ivan Miljković.

Tämän joukkueen suurin saavutus oli kultamitali Sydneyn 2000 olympialaisissa.[2]

Jugoslavian jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2002 joukkueen nimeksi tuli Serbia ja Montenegro. Samana vuonna se hävisi maailmanliigan finaalissa Brasilialle.

Vuonna 2005 Serbia ja Montenegro järjesti maailmanliigan lopputurnauksen. Uskomattomassa finaalissa 18 200 silmäparin edessä Belgradin urheiluhallissa kotijoukkue hävisi niukasti Brasilialle. Ivan Miljković valittiin koko liigan parhaaksi pelaajaksi ja parhaaksi syöttäjäksi. Hän tuli maailmanliigan historian ensimmäisenä pelaajana valituksi liigan parhaaksi pelaajaksi neljästi (2001, 2002, 2003 ja 2005).

Vuonna 2006 pelatuissa maailmanmestaruuskilpailuissa joukkue esiintyi viimeisen kerran Serbia ja Montenegron nimellä. Kisoja ennen joukkueen tähtipelaaja Goran Vujević kertoi lopettavansa maajoukkueuransa ja keskittyvänsä seurajoukkuepeleihin. MM-kisoissa joukkue sijoittui neljänneksi häviten pronssiottelun Bulgarialle. Jugoslavian sekä Serbia ja Montenegron nimellä joukkue saavutti 11 vuoden aikana 15 mitalisijaa maailman ja Euroopan maajoukkueturnauksissa.

Serbian aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 Serbia saavutti EM-pronssia voitettuaan kisojen pronssiottelussa Suomen eräluvuin 3–1. Tammikuussa 2008 maa voitti Izmirissä, Turkissa pelatun olympiakarsintaturnauksen ja selviytyi Pekingin olympialaisiin. Maailmanliigassa joukkue selviytyi loppuotteluun, jossa se hävisi Yhdysvalloille erin 1–3. Olympialaisissa Serbia selviytyi puolivälieriin, joissa se hävisi Yhdysvalloille lukemin 2–3.

Vuonna 2009 Serbia isännöi maailmanliigan lopputurnausta ja selviytyi loppuotteluun, jossa se hävisi Brasilialle 2–3. Saman vuoden EM-kilpailuissa joukkue sijoittui viidenneksi. Vuonna 2010 Serbia sijoittui maailmanliigassa pronssille. Myös MM-kilpailuista tuli pronssia, kun se hävisi välierissä Kuuballe 2–3 mutta voitti pronssiottelussa Italian 3–1.

Vuonna 2011 Serbia voitti Euroopan-mestaruuden. Se voitti kaikki kolme alkulohkovastustajaansa menettäen vain yhden erän Slovenialle, puolivälierissä Ranskan 3–1, välierissä Venäjän 3–2 sekä loppuottelussa Italian 3–1.

Lontoon olympialaisissa 2012 Serbia ei päässyt alkulohkosta jatkoon voitettuaan viidestä ottelustaan vain yhden. EM-kilpailuissa 2013 se sijoittui alkulohkossaan toiseksi Suomen jälkeen ja voitti pudotuspeleissä Tanskan ja Belgian kunnes hävisi välierissä Venäjälle 1–3. Pronssiottelussa Serbia voitti Bulgarian 3–0 ja saavutti historiansa viidennen EM-pronssin, kun Jugoslavian aika lasketaan mukaan. MM-kilpailuissa 2014 Serbia hävisi alkulohkossaan vain yhden ottelun mutta jatkolohko toi kolme tappiota lisää ja joukkueen sijoitukseksi jäi jaettu yhdeksäs sija yhdessä Suomen kanssa.

Vuonna 2015 maajoukkueen valmentajaksi tuli entinen huippupelaaja Nikola Grbić. Hänen johdollaan joukkue saavutti maailmanliigassa hopeaa[2] Ranskan oltua loppuottelussa parempi lukemin 0–3. EM-kilpailuissa Serbia jäi seitsemänneksi hävittyään puolivälierissä Ranskalle 1–3. Vuonna 2016 Serbia voitti ensimmäisen kerran kultaa maailmanliigassa[2]. Se voitti lopputurnauksen välierissä Italian 3–2 sekä loppuottelussa Brasilian 3–0. Rio de Janeiron olympialaisiin Serbia ei pääsyt.

Vuonna 2017 Serbia sijoittui maailmanliigassa viidenneksi. EM-kilpailuissa 2017 se saavutti pronssia, kun se tappiottoman alkulohkon jälkeen voitti puolivälierissä Bulgarian 3–0, hävisi välierissä Saksalle 2–3 sekä voitti pronssiottelussa Belgian 3–2. MM-kilpailuissa 2018 Serbia sijoittui neljänneksi hävittyään pronssiottelussa Yhdysvalloille 1–3.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.fivb.org/en/volleyball/VB_Ranking_M_2018-10.asp
  2. a b c Serbia: Team Profile Men's World Championship Italy-Bulgaria 2018. FIVB. Viitattu 31.8.2018. (englanniksi)