Brasilian miesten lentopallomaajoukkue

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Brasilia
Brasilian lippu
Liitto Brasilian Lentopalloliitto
Maanosaliitto Etelä-Amerikan Lentopalloliitto
Kenttä Ginásio Nilson Nelson, Rio de Janeiro
Valmentaja Bernardo Rezende
Kapteeni Giba
FIVB-ranking 1. sija (elokuu 2016)[1]

Brasilian lentopallomaajoukkue on 2000-luvulla hallinnut suvereenisesti lentopallokenttiä. Joukkueella on vain muutama häviö seitsemän vuoden sisällä. Brasiliaa voidaan pitää lentopalloilijan paratiisina hyvällä syyllä. Maajoukkueen pelejä ahtautuu katsomaan 20 000 ihmistä ja pelaajat ovat kansan sankareita. Brasilian maajoukkueen kuuluisimmat tähdet ovat maailman parhaimmaksi pelaajaksi arvostettu Gilberto Godoy Filho eli paremmin tunnettuna Giba sekä libero Sérgio ja passari Ricardo.

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 2000 Joukkue sijoittui Olympialaisissa kuudenneksi ja joukkueessa alettiin tehdä tämän jälkeen suuria muutoksia.
  • 2001 Bernardo Rezende, paremmin tunnettuna Bernardinho, joka oli valmentanut kuusi vuotta Brasilian naisten maajoukkuetta valittiin Brasilian päävalmentajaksi. Ensimmäisellä Bernardinhon kaudella joukkue voitti kolme kulta mitalia (Lentopallon maailmanliigan, Amerikan cupin ja Etelä-Amerikan mestaruuden ja yhden hopean (suuri maailmancup).
  • 2002 Brasilia oli toinen Lentopallon maailmanliigassa häviten vain yhden pelin. Finaalissa Brasilia hävisi Venäjälle kotikentällään. Mutta samalla kaudella Brasilia voitti historiansa ensimmäisen maailmanmestaruuden. Joukkueen tähti kisoissa oli ehdottomasti kapteeni Nalbert.
  • 2003 kausi oli todella erityinen maailmanmestari Brasilialle. Erittäin jännittävä finaali peli maailmanliigassa Serbia ja Montenegroa vastaan, jonka Brasilia voitti tiukasti 3-2 Madridissa pelatussa loppuottelussa. Sen jälkeen joukkue hävisi yllättäen Venezuelalle Etelä-Amerikan kilpailuissa ja sijoittui lopulta pronssille.
  • 2004 Bernardinho johdatti Brasilian joukkueen neljänteen mestaruuteen Lentopallon maailmanliigassa. Elokuussa Brasilia voitti toisen Olympiakultansa historiansa aikana, mikä tapahtui Ateenassa (ensimmäinen tuli Barcelonassa 1992). Finaalissa Brasilia voitti Italian 3-1.
BRA volleyball kit.png
  • 2005 Brasilia voitti neljä mitalia. Olympiavoittaja kukisti Maailmanliigan finaalissa Serbia ja Montenegron uudestaan. Tämän jälkeen joukkue tuli toiseksi Amerikan Cupissa, häviten Yhdysvalloille finaalissa. Sen jälkeen Brasilia voitti Etelä-Amerikan mestaruuden, voittaen kaikki matsit ja häviten vain yhden erän. Loppu huipennuksi tälle loistavalle kaudella Bernardinhon suojatit voittivat kansainvälisen turnauksen Japanissa.
  • 2006 Brasilia voitti neljännen kerran peräkkäin maailmanliigan. Brasilian kanssa samassa alkulohkossa pelasi myös Suomi, joka pystyi viemään Brasilialta kaksi erää sen kotikentällä. Kukaan muu joukkue ei ollut viiteen vuoteen pystynyt ottamaan erääkään Brasilian joukkueelta sen kotikentällä. Kauden huipensi vielä Brasilian MM-kulta Japanissa kun se kaatoi loppuottelussa Puolan.
  • 2007 Brasilia vei jälleen Maailmanliigan uskomattomalla esityksellä. Brasilia hävisi lopputurnauksen ensimmäisen pelin ja oli veitsi kurkulla kovaa Venäjää vastaan. Lopulta Brasilia hoiti Venäjän alkulohkossa sekä jännittävässä finaalissa. Brasilian Maailmanliigan voitto oli maalle seitsemäs ja viides peräkkäinen. Brasilia hoiti myös kotiinsa suvereenisesti Etelä-Amerikan mestaruuden. Finaalissa joukkue kaatoi Maailmanliigassa kolmanneksi sijoittuneen USA:n joukkueen selvästi 3-0. Vuosi jatkui Brasilialla Lentopallon Maailmancupin merkeissä, jonka se voitti jälleen kerran suvereenisti.
  • 2008 Brasilia ei pystynyt jatkamaan Maailmanliigan voittoputkeaan kotimaassaan pelatussa lopputurnauksessa. Joukkue oli esiintynyt suvereenisti ennen välieriä turnauksessa sekä liigassa, mutta välierissä se koki tappion Yhdysvalloille, jonka jälkeen se hävisi pronssiottelussa Venäjälle. Olympialaisissa se eteni loppuotteluun, mutta hävisi sen Yhdysvalloille erin 3-1.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. FIVB world ranking FIVB. Viitattu 4.7.2017. (englanniksi)